用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢? ...
樓主: YmOra
go

出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?   [複製鏈接]

我家的是b1生,班主任看完draft form 要我們第5志願改填 b2a (我們原本填b1c), 大家認為應不應該呢? 屯門區.

黃巴士  難得有TUEN MUN BAND1學位多於BA   發表於 15-4-22 20:09

YmOra揀左全完同陳兆民

emilykwokkwok 發表於 15-4-22 16:55
YmOra揀左全完同陳兆民

你好穩陣,若然你覺得這樣選擇可以平衡到各方面的需求,在大抽獎階段應該都會是目標清晰,我較認為你會在自行階段就被選中了。

引用:Quote:small-hiu+發表於+15-4-21+11:41+請

原帖由 chocolatebean 於 15-04-21 發表
都要睇哪一區, 個區B1學生/B1位比例
唉,但大把父母沒對小朋友寄以厚望,祗貪B1校風好的,沒咁容易學壞,一上中學,即平原放馬,

回覆:dobbybabie 的帖子

沒錯,只怕校風不好,孩子一到中學很快學壞。

我仔學校油尖區,老師話 B2 很係已轉區葵責,希望可以升Band,

如果博D

甲一,李兆基
甲二,全完
甲三,陳兆民

simonkwong 發表於 15-4-22 22:51
我仔學校油尖區,老師話 B2 很係已轉區葵責,希望可以升Band,

如果博D
5好以為轉區可以升band.  葵青區D小學都好勁, 特別係雙仁, 先要了解你小朋友之前小學係強校定弱校先, 或保守D當band2計就最安全。

引用:Quote:simonkwong+發表於+15-4-22+22:51+我

原帖由 BennkiChu 於 15-04-22 發表
5好以為轉區可以升band.  葵青區D小學都好勁, 特別係雙仁, 先要了解你小朋友之前小學係強校定弱校先, 或 ...
多謝回覆,我仔舊油天,邊緣人,所以決定返葵青希望升到Band,
同埋因為我仔好鍾情李兆基

回覆 YmOra 的帖子

Ymora我都好希望自行入到,但自行只見了全完,陳兆民冇得見,我諗住葵青區全完唔係band1生首選,機會會大點,所以選全完首選,我好希望郁郁可入到英中!因為囡囡英文都幾好!

emilykwokkwok 發表於 15-4-23 11:46

Ymora我都好希望自行入到,但自行只見了全完,陳兆民冇得見,我諗住葵青區全完唔係band ...

其實,你都好清楚囡囡要D咩?!她的長處在那裡,你都一清二楚.就算囡囡屬於band1c,都怕荃灣區位唔夠入唔番B1英中才選別區,我欣賞和以你作參考例子,你揀了全完和陳兆民,是B2a少數可以全開英文班的上進中學,你的選擇完全明白你以囡囡為先,選英中係較為適合她.但,我想清晰你一些思緒,或者是互相分享互相幫助吧!你或許不要從中標的機會率作為出法點,單單以最簡單的想法去思考,B1和B2有邊幾間英中都適合囡囡,我常常提醒自己要在中標的機會率和實際適合間取捨,永遠都是揀間啱我孩子的中學最重要.你要有心理準備,以前到現在都係咁!就是,要預咗派唔到心儀學校之後會好忙,四出扣門,但我唔擔心你,因為我認為你會為囡囡的幸福而四出奔跑.

emilykwokkwok 發表於 15-4-23 11:46

Ymora我都好希望自行入到,但自行只見了全完,陳兆民冇得見,我諗住葵青區全完唔係band ...
連陳兆民都毛得in.  全完自行更加5會得。5好甘執著, 其實好多band2校有部份科已用英文教, 上綱溫資料找心儀的。

回覆 BennkiChu 的帖子

其實我已經放下執著,乙1選了廖寶珊,乙2選了李城壁,我一切為亞女六年開心中學生活為大前提,全完是囡囡喜歡,她自己選擇的,陳兆民是老師建意,廖寶珊都是囡囡選擇的!因為我覺得讀的是囡囡,我絕對尊重她的意願和感受,她說她全完面試不錯,希望還有一線機會,但如果派廖寶珊亦係一件好事,只要囡囡鐘意說就好了,多謝YmOra多謝bennkichi的回覆,!

emilykwokkwok 發表於 15-4-23 15:08
回覆 BennkiChu 的帖子

其實我已經放下執著,乙1選了廖寶珊,乙2選了李城壁,我一切為亞女六年開心中學生 ...
5好怪我口直, 我都大約估到你小朋友D成績, 講真, 比你小朋友入到band1都會讀得辛苦, 甘反而害左巨, 真係選合適的band2校, 反可適應學習進度, 如可讀得上再加陪努力, 一樣可以上大學, 5好以為b1生讀書只講努力, 學校的教育方式係好影響, 但好大原因係學生本身好多都係有天資, 我想好多家長都明白但又5想面對既事實。

Bennkichu謝謝你嘅意建,全完同廖寶珊是囡囡自已選擇,派到是旦一間我都開心,最緊要囡囡開心鐘意就得啦!

BennkiChu  希望全完見到你, 我仔仔放乙一   發表於 15-4-23 22:31
BennkiChu  正確決定。  發表於 15-4-23 22:27
‹ 上一主題|下一主題