用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢? ...
樓主: YmOra
go

出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?  

回覆:ikongma 的帖子

係,甲部跟全港排名,乙部跟本區。所以乙 部係band 2,但甲可以係band 1,當然相反都有可能。

回覆:出生率低,是否可以在自行和大抽獎都進取一點呢?

中中,自己覺得係當年政府為配合未來一班新移民/雙非子弟而設,唔想本港學生和他/她們的英語水平有距離,加上中央有心在港校廣推國教,所以我們香港小朋友做咗陪葬品

王家爸爸  有趣的見解  發表於 15-4-4 09:37
aleung922  poor us!  發表於 15-4-1 10:22

dummie 發表於 15-3-31 14:20
回覆 aleung922 的帖子

同意你講法呀!
x2,  應好似新加坡甘全人雙語教育, 甘先可慢慢提升到全民質素。

WINLEG    發表於 15-4-11 17:00
aleung922    發表於 15-4-1 10:23

回覆 TiffanyLing 的帖子

Thanks.

應該小學開始用英文教學, 就唔存在中中問題. 問題係D老師唔達標, 冇料教

回覆 johnnywalker 的帖子

我諗意思係想博甲一大抽獎, 唔係想博自行面試位.  其實如果1尾博入都讀唔上啦!

johnnywalker  明白,我誤會了.  發表於 15-4-2 10:45

回覆:aleung922 的帖子

請問2004年出生率是否更低,出年揀校可以更搏?!

有人話出生率低,做就咗B2a有機會看高一線摶B1c,咁即係話B1有剩餘空位,那B1生又何需怕唔夠分配呢?

回覆 NurseSally 的帖子

其實最重要是否你所屬區既學位多過學生,如果是的話就可以博高一線,例如B2a博B1c學校,但唔建議博太高咯,因為都要衡量小朋友既學習能力。

回覆 YmOra 的帖子

其實亞仔都有話,佢地A班除咗D top 同學博直資神校,好多同學都冇報直資,大部分都博大抽獎,只係我驚亞仔係邊沿人,怕估錯band,加上又要Easter後先考呈三,所以就選擇直資。

引用:如題...期盼你的教導,些些.

原帖由 YmOra 於 15-03-30 發表
如題...

期盼你的教導,些些.
點解唔係是乎小朋友的能力,性格行先!

曾經在DXS 聽簡介會。校長話,我用了新校舍後,係絕對可以再開多一班。但今年出生率是歷年最低,如果開多一班,會受到其他压力。。。。

所以直資自由度高已如是,更何況是資助。

整體縮班或小班已經是事實,對Band 1A 來說应该是完全沒有幫助,反而學位少了。

對Band 3學生,絕對有向Band2流的傾向。。。教學的錯配,也影響其他Banding學生進度。

但係到咗今年小一入學學生的數量,及新移民小孩免費讀書潮。相信現今中一有很多餘額也沒有辦法。

引用:請問2004年出生率是否更低,出年揀校可以更

回覆:louiskkchan 的帖子

教署按學生人數調整中學學額,如五班減至四班,每班又減人數,原本應該無特別改變各Band學生及中學的比例。

但因為直資中學無同步減收學生,假設轉讀直資的多數係B1學生,又假設這些直資中學今年又繼續收足學生,咁所有邊緣人向上流動的機會真係會高咗。

回覆 BBKDWLAM 的帖子

所以我始終認為自行階段應該早於大抽獎前公佈, 這樣家長可選擇入直資或津中,  亦對津中收生較為公平.

BBKDWLAM 發表於 15-4-10 10:54
教署按學生人數調整中學學額,如五班減至四班,每班又減人數,原本應該無特別改變各Band學生及中學的比例。 ...
要減又願意減已經係幾年前減左。