用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學RWI phonics
樓主: edpo
go

學RWI phonics [複製鏈接]

center name~pls

edpo 發表於 15-3-29 23:49
在另一個帖中,大家一直都討論開學RWI phonics,其實我見大家都有興趣知多啲,而我又咁啱係用家,所以一心 ...
我小朋友剛上K1, 都想要CENTRE 資料呀, thanks!

回覆:學RWI phonics

謝謝你無私分享,小兒上K1,我都想要RWI centre 資料了解下,thanks! 如果學校用jolly 會混亂嗎?

引用:在另一個帖中,大家一直都討論開學RWI+phon

原帖由 edpo 於 15-03-29 發表
在另一個帖中,大家一直都討論開學RWI phonics,其實我見大家都有興趣知多啲,而我又咁啱係用家,所以一心 ...
hi 樓主,請問你小朋友响邊度學?邊個老師教?如果3歲適唔適合?

我個小朋友而家讀緊letter land 不過老實說我真係見唔到佢有咩進展。我前幾日先有機會接觸到rwi既course,想問下兩者分別係咩, 同埋我要點先評估到係咪岩佢呢? 我小朋友3歲, 讀哂abc, 準備開始讀下一個Level.

我都想了解多D~
除左oxford path指定的機構外, 仲有無其他地方學呢? 因為全部都唔近我屋企....

回覆:edpo 的帖子

樓主, 謝謝你的分享,請問你覺得3歲讀RWI會唔會早得滯呢?另外可否pm邊間centre學?

我都想知邊間centre 呢,等樓主搬完屋忙完先,我地耐心等待

可以話我知你上邊間嗎?thanks

回覆:joyceleung518 的帖子

終於坐定定睇晒啲message,我搬左屋,仲轉埋幼稚園,今年升k3啦,咁啱新學校都係讀synthetic phonics,我見我仔只差第三set音未讀,而又因為我自己都讀過家長班,再加上佢已達到識聽識睇識串識blend的程度,我就停左無再讀第三set音啦(我自己同亞仔研究過,佢已掌握左九成以上set 3 sound的讀法,所以我選擇了慳番啲錢)

回覆:joyceleung518 的帖子

oxford path有分bb版同小學版,我自己買左小一二版,係螺旋式學習,內容參照本地小學課程,但更深入,我仔用用下就停左,轉左做新加坡的comprehension同writing ex,似乎程度會深啲

如果讀RWI讀得好,應該唔需要特別去學Cambridge,因為你學得RWI,慢慢就會識睇書,到你有左大量閱讀之後,要應付Cambridge的考試應該唔難,特別係串字的一part,我仔早兩個月已考了十五盾starter,早幾日亦已考了mover,事前係做幾份past paper就去考,如果想挑戰深啲程度,可試考由考試局同pearson合辦的PTE exam,至於trinity,有分drama YPC,GESE,SCA,其實都係考oral能力,同學phonics無咩直接關係

回覆:Kuen1225 的帖子

monkey tree 自己有一套phonics,好唔好我無研究過,但在幼稚園階段佢提供chat room之類train oral,我仔曾經讀過六歲以上的reading and speaking,另外都好似有grammar and writing

回覆:wii_2007 的帖子

我曾經見過有三歲讀RWI,但老實講所謂early starter要睇centre或老師教得好唔好,如果讀左半年basic的音,要再上一步寫字的話,我覺得起碼有能力或肯寫先好,唔好逼佢地,最緊要係你地自己去centre問清楚學習方法同進度

因為我以前都係學校老師,所以我都緊張亞仔嘅學業,但我唔係教英文的,反而係咁,我更加用心去研究坊間不同英文學習方法,以上資料係個人體會,如果大家發現有錯,請指教…

回覆:Vich83 的帖子

初學phonics係唔會睇到有大進步的,小朋友太細,一星期只上一個鐘,真係要浸,當然,如果你有見到centre可以一星期同你上兩至三堂,而你小朋友又吸收到的,就老實講四歲先上,五歲學晒最好,但通常無咩人係咁,除非自己教另計,幾時開始學,學幾耐先吸收到、運用到好睇個人特質,我會建議先去做評估,之後你再研究啱唔啱小朋友讀

我唔特別介紹我仔讀的centre,其實你地只要上網search "RWI oxford",就可搵你家附近的centre問下詳情,希望可以幫到大家,另外順便一提,顧得英文來,大家都要留意下中文閱讀呀

請問學晒全套(3 sets?) phonics, 每週上一堂大約要幾耐?年半得唔得?

謝謝樓主賜教,我都打過去問,間間都話冇問題,我自己就有少少懷疑咁細個吸唔吸收到。但係最近發現女女嘅語言能力突飛猛進,ORT stage2自己可以看圖背哂成句出黎,又開始講到簡單英文句子,我試用英文問佢,佢又識答,所以就十五十六中。。。因為一直以來我都用廣東話教佢,淨係唱歌講故仔先用英文,絕對咁唔谷,三歲有呢個程度算係咁,猶疑緊遲d讀會唔會反而拖慢咗佢

其實就係擔心果間center既老師教得唔好,或者唔係好識教?大家係咁問妳邊間center好吧。遠D都冇所謂,收費其實都算貴,希望真係值得咁。sorry一下子講好多。最近都猶豫letterland定RWI。

‹ 上一主題|下一主題