用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學RWI phonics
go

學RWI phonics

在另一個帖中,大家一直都討論開學RWI phonics,其實我見大家都有興趣知多啲,而我又咁啱係用家,所以一心同大家分享一下,不過見好多人都不停打pm me之類的字眼,所以帖就被版主關掉,唔緊要啦,我地可以係呢邊繼續傾,因為近來都多人私下問我有關讀RWI嘅問題,所以我希望係呢邊公開講,咁大家就容易明白RWI多啲,重申,我唔係任何一間centre老闆,只係我仔當日試過讀letterland,之後轉了私人外籍老師教phonics,點知一肚氣(使左好多錢…唉…),而家亞仔學校學緊jolly,但我地就一直在外學緊RWI,我所知的,係synthetic phonics,即而家講的RWI會較容易比小朋友掌握,而我仔就係因為接觸左呢套系統而有所進步,其實一直以來,好多媽咪都問埋我有關Cambridge, PTE之類的問題,真心,我都只係一個普通媽咪,但我就好認真去為亞仔去接觸英文這一回事,所以我周圍走centre問人,自己努力搵料,甚至自己走埋去讀RWI家長班,所以,我答的答案未必係最正確,但一定係最真心的,希望幫到大家…

回覆:edpo 的帖子

gs2899461:我係呢邊答番你之前嘅問題啦,如果你嘅小朋友而家只係k1,ort就讀到咁高,其實已經好叻,我仔而家k2在ort stage 7-9中間徘徊…佢開始過渡緊一啲好淺嘅chapter books,但當然,我地一定要搵時間伴讀某一部份加解釋,其實小朋友係學習上一定會預到樽頸位,我地都遇過,我會尋根究底,睇下邊到出左問題,既然你知係要快快學有系統嘅phonics,咁你就要研究下邊套phonics系統啱你小朋友…另外,letterland同RWI在某些發音上會有唔同,例如m,l,n

講下我仔近日情況,我地近來小左同佢睇英文書,因為我開始要求佢多讀下中文字,否則兩種語言嘅學習進度就會差得太遠…不過,近來佢雖然仲未學RWI的第三set音,但佢在出面學一路睇RWI的書仔(唔係ort)一路學blending同作句,近來佢作到嘅句子已經可以好長,一般小學仔用嘅字,talking about, everything, where ,meet each other之類都可以係佢嘅作文(唔係我變態逼佢作文,係RWI老師鼓勵佢多啲寫野)裏面出現,RWI裏幾重視free writing的,可能係咁,佢會寫到啲野出嚟,近來,我都開始研究去centre讀的c&w同埋坊間可買到的小學版oxford path(我買左小一二兩年,不過未送到嚟,要番到嚟拆箱後再研究下),反正亞仔而家學嘅係Oxford嘅RWI,睇嘅主要係oxford 嘅ort,所以我都買埋oxford path,不過我都開始比我仔睇pearson嘅故事書,同埋一啲encyclopedia,始終人大左閱讀就要多樣性…

引用:講下我仔近日情況,我地近來小左同佢睇英文

回覆 edpo 的帖子

是呀, 多元學習真的很需要....

:))

thanks for sharing, I wanna know the different of C&W and Oxford path material , please share more later

edpo 發表於 15-3-29 23:49
在另一個帖中,大家一直都討論開學RWI phonics,其實我見大家都有興趣知多啲,而我又咁啱係用家,所以一心 ...
可以話我知你上邊間嗎?thanks

回覆:學RWI phonics

請問可告知响邊間上rwi嗎?因已經k2要學同埋之前搵個間center但時間唔岩

請問係咪最少K1 先學呢?

可以話我知你上邊間center嗎?thanks

亞囡學校有學phonics, 但都好似吾係好識讀,我都想要RWI centre 資料了解下,thx!

我都想要RWI centre 資料了解下,thx!

I would like to have RWI centre details? Pls reply. Thanks a lot!

Same here, would be very interested in knowing where RWI is taught.  Also 樓主,不知您有否考慮過dxxxx , 自創的phonics method?

edpo 發表於 15-3-30 00:23
講下我仔近日情況,我地近來小左同佢睇英文書,因為我開始要求佢多讀下中文字,否則兩種語言嘅學習進度就會 ...

可以話我知你上邊間center嗎?Thank you!

Thx for sharing

你好,我最近先開始了解RWI 課程,真的想了解多D,這課程小朋友易明白嗎,師資方面一定跟足oxford,一星期要上幾堂呢?要另外買故事書及習作嗎?

不好思,我真係多疑問,因我想幫小朋友參加rwi 暑期班,如ok 將來想keep住,所以想知多D!

你地講緊是否這間?

sorry,是oxford path ?