用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: momo_cheung
go

. [複製鏈接]

細B

引用:10月頭B,舊年做細B+in+PN,in+2間1間收咗(

原帖由 oneone_wan 於 15-04-13 發表
10月頭B,舊年做細B in PN,in 2間1間收咗(special case, 俾conditional offer個隻,相信大家都知道係邊間) ...
可以分享下決定做大B的原因嗎?
我仍1516中

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+15-04-13+發表

原帖由 Panda828 於 15-04-16 發表
可以分享下決定做大B的原因嗎?
我仍1516中
有幾個考慮,當然最緊要係小朋友個人成長問題,所以以下第1&2係最重要的考慮因素:
1. 佢係男仔,而且好細粒同細膽,唔想再俾壓力佢
2. 佢小肌肉發展比同齡小朋友差少少(根據一年幾PG上堂觀察),PN課程會幫到佢
3.龍B,唔想小學到大學都要同大龍B爭
4.其實我唔清楚做細B,除咗早一年讀完書,仲有咩特別好處?(關於哩個point,真心請教大家)

引用:Quote:原帖由+Panda828+於+15-04-16+發表可

原帖由 oneone_wan 於 15-04-16 發表
有幾個考慮,當然最緊要係小朋友個人成長問題,所以以下第1&2係最重要的考慮因素:
1. 佢係男仔,而且好細 ...
我情況同你相若,9月尾B,但女仔都係好細粒,大小肌肉發展較慢,但言語及思考能力則較快。
後者是我考慮的重點,佢而家思考能力幾複雜下,我怕要佢repeat一年N班佢會唔開心!
但你所提到的好處我絕對認同eg. 升小一唔洗再同大龍B爭

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+15-04-16+發表

我情況同你相若,9月尾B,但女仔都係好細粒,大小肌肉發展較慢,但言語及思考能力則較快。
後者是我考慮的 ...
原校repeat?如果轉校,個人覺得應該唔駛太擔心

引用:Quote:原帖由+Panda828+於+15-04-16+發表我

原帖由 oneone_wan 於 15-04-16 發表
原校repeat?如果轉校,個人覺得應該唔駛太擔心
不是原校,但以佢把口及認知能力一定會狂問我!
不過都未知那間打算repeat PN的收唔收我女,如果唔收,就唔洗擔心呢個問題😬

回覆:8-10月出世的寶寶,做了大B定細B?統計一下

亞囡十月B,原本比佢做細B,入左間熱門學校,都跟到,表現中上,但明顯表現不突出,比其他大B顯得無噤主動同富自信,由於活動教學關係,亞囡好像未能如其他同學得到老師的關注。其實當時都滿意間學校同亞囡既進度,但如果有龍校收會更理想,所以讀梗k1時,報左兩間龍校,如果收就轉,唔收就留係原校。最後心儀的半龍校收亞囡,所以比亞囡轉校重讀k1,做大B。而家亜囡左學校表現突出,得到老師高度讚賞,成個人自信心提升不小。所以我覺得可先做細B,如果真係有超心儀既學校收,先轉做大B,比個機會自己。

回覆 momo_cheung 的帖子

我女係十月b,我等N班開晒學先打電話去幼兒園問可否插班,因為之前報咗兩間幼兒園都係waiting list,無收到,打咗廿幾間幼兒園先有一間可interview,最後收咗,而家讀緊N班,今年會讀K1。

引用:Quote:原帖由+oneone_wan+於+15-04-16+發表

不是原校,但以佢把口及認知能力一定會狂問我!
不過都未知那間打算repeat PN的收唔收我女,如果唔收,就唔 ...
睇來你女真係好叻叻

回覆:8-10月出世的寶寶,做了大B定細B?統計一下

我b係14年10月b,請問如果想做细b,一般n班要幾時開始報名?

‹ 上一主題|下一主題