用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知自行in完間中學,學校會唔會暗示收咗呢? ...
go

唔知自行in完間中學,學校會唔會暗示收咗呢? [複製鏈接]

好想知呀~

0    0    0    0

Me too

me 3

+3金熱血 貢獻勳章

引用:好想知呀~ +

原帖由 林雙 於 15-03-29 發表
好想知呀~
應該唔會

點會呀?直資都未必會,何况官津!

回覆:唔知自行in完間中學,學校會唔會暗示收咗呢?

守規則的官津是不會的!

有間津校會有所謂暗示,年年違規,但家長認為是德政!

October.    發表於 15-3-29 21:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果in完,叫補返6上第二次成績表,機會高唔高呢?

林雙 發表於 15-3-29 11:07
好想知呀~
一般不可能違規給予學生暗示,家長們希望有暗示,即實力在得與唔得之間,我估學校不會為邊沿學生冒險。 學校只可能為一些尖中之尖,學校極希望收為己有,才會有所表示,這類學生可能已手持頂級直/私校在手,信心爆棚的一群

Oreal 發表於 15-3-30 14:01
估計必收正取生,在面試後已成定案。還需要補成績表的,可能是邊沿人,學校在排列後備名單時調動前後次序。 相信亦不是全不考慮的最尾考生。

Oreal 發表於 15-3-30 14:01

補料是情序上要,不算是暗示,反而係開學見呀,家長會再談,留意做校服日期,有邊個邊個學會欠人等,機會大些

小可愛爹 發表於 15-3-30 15:38
估計必收正取生,在面試後已成定案。還需要補成績表的,可能是邊沿人,學校在排列後備名單時調動前後次序。 ...
謝謝!都似係

學校無誘因要咁做吧? 揀唔揀你在佢, 你急佢唔急的.

ANChan59 發表於 15-3-29 19:30
守規則的官津是不會的!

有間津校會有所謂暗示,年年違規,但家長認為是德政!
喇X

回覆:唔知自行in完間中學,學校會唔會暗示收咗呢?

我仔IN完後老師講咗句“Hope to see you here in September”.  佢認定自己實得,我話你唔係連hope字都唔識解嘛!

YDLFATHER    發表於 15-4-4 10:34

引用:我仔IN完後老師講咗句“Hope+to+see+you+he

原帖由 pcy307 於 15-04-03 發表
我仔IN完後老師講咗句“Hope to see you here in September”.  佢認定自己實得,我話你唔係連hope字都唔識 ...
如你仔成績是名列前茅加埋佢暗示就有十足信心入倒啦

引用:我仔IN完後老師講咗句“Hope+to+see+you+he

我仔IN完後老師講咗句“Hope to see you here in September”.  佢認定自己實得,我話你唔係連hope字都唔識 ...
上年見完,老師讚佢文言文水平好,已令小朋友信心大增,始終有“希望”總是好事,佢地需要正能量助佢地走到七月。

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-03+發表我仔

原帖由 Haileyng 於 15-04-03 發表
如你仔成績是名列前茅加埋佢暗示就有十足信心入倒啦
在自己小學確實排得很前(兩次呈分計級二),但拍落其他小學嘅競爭者就不知有冇優勢了。

引用:Quote:原帖由+Haileyng+於+15-04-03+發表如

在自己小學確實排得很前(兩次呈分計級二),但拍落其他小學嘅競爭者就不知有冇優勢了。

...
禁好成绩應该肯定入倒啦,自行第二揀左边間?

舊年兩個小朋友前後腳in同一個老師,答同樣的問題,老師大讚A答得好,有愛心,中文水平高,in了more than 15mins,B 話老師冇讚他,in了5mins only, 最後B有2nd in, 收了,A連2nd in 也冇。呢兩個阿媽係朋友,所以in 完出來大家互相報料。

所以覺得其實最終都係睇成績。

引用:Quote:原帖由+pcy307+於+15-04-03+發表在自

原帖由 Haileyng 於 15-04-03 發表
禁好成绩應该肯定入倒啦,自行第二揀左边間?
不要誤會,我仔不是in LS.  他不是這個級數!

‹ 上一主題|下一主題