用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想repeat多年K1但又……好煩惱
go

想repeat多年K1但又……好煩惱

小朋友11月尾細b,讀緊k1,想轉校讀多年k1,已報另一間亦收左!煩惱嘅係小朋友依家讀得好開心,每天期待返學,喜歡做功課,感受到佢好愛學校同老師;由最初喊爆,全云王適應期最長嘅佢到現在有最好朋友,又常說掛住老師,喜歡學習;而新學校評價亦高,師資好,課程較谷,辦學理念亦同我地所想相近,帶小朋友去過佢亦話好鍾意,同埋因為諗住讀完幼稚園會搬屋另一區,希望幫小朋友為小一打好基礎,亦想為叩門做好準備,明白未必轉校一定叩門成功,但最小我們都爭取機會盡過力!啱啱收到讀緊學校來年k2留位費,心有點動搖!

回覆:想repeat多年K1但又……好煩惱

原本讀開的,是否學卷學校?新學校是否都是學券學校?如果是的話,學術上的分別未必這麼大。

又或者,向讀開的學校伸請重讀K1,。

回覆:tkinwong 的帖子

兩間都有學卷,但後者名氣較大

回覆:豬師奶8 的帖子

邊2間

名氣這東西很抽象,你唔知小學睇重,如果真係睇得重,又唔會夠非學券名幼爭。

用一年時間去換名氣大D的學校。你覺得值得嗎?

小朋友本身學習上有不足嗎?

完全唔值得為左咁浪費多一年時間重讀K1,下年龍B又多,就算而家已經有學校收左,將來同班龍B一齊升小升中升大學,搵工做,都要同一班人爭餐死,如果我係個小朋友,我大個左實會埋怨自己父母白白浪費我一年時間重讀K1。

我同你情況完全一樣, 一樣是11月B, 今年REPEAT K1, 一樣兩間都有學劵, 重讀的一間都是名氣較大。我都有掙扎過, 最後決定讀多一年, 因為一心小學要讀直資, 如果我繼續讀原校村校升K2, 出去考小學一定無機會。二來好多小學都收大仔, 細仔的機會又低D, 可不讀多年, 用呢年時間打好基礎, 龍B係多人, 不過兔B也不見得少好多。做大仔信心都D大, 我是支持細B REPEAT 的, 加油。有我陪你。

回覆:lovely_wing1123 的帖子

真係完全同你一樣,終於有人明白多謝你!我就係覺得細幾個月已經可以差好遠,就等於前年同上年面試已經有好大分別!雖然我暫時只考慮升津小,但幼稚園同小學有關連、名氣大同課程比較谷嘅幼稚園已經可以有好大影響,自問並不是怪獸家長,但現在嘅香港教育不得不令我地要做好事前功夫,知道轉校對第時小一叩門可能機會比較高,唔試一定無機會,試左唔得我地無悔,起碼盡過力;亦深明小朋友大一年升小一自信心應更大!一齊加油

送多個伴俾你,我都打算俾阿仔repeat k1, 而家已經睇到佢同d大仔有分別了,所以搵過間可直升小學,理念一致既學校,俾阿仔開心玩多年啦!

其實間間都開心的!轉左都會開心的,之前唔開心係因為仲細。大左唔會的了。

如果重讀係為一條龍,我先會選擇多讀一年,睇妳追求同重視邊方面,一條龍先可以向學術上循序漸進,小朋友先可以有真正愉快學習同有個快樂童年,而且一條龍仲有其他好處。雖然小朋友適應力好強,但始終轉校有風險,開唔開心好睇個老師,係運氣,教學模式轉變,對小朋友可以有好大反差,如果有心儀小學,倒不如繼續讀原校再加進補。以上純是個人意見,希望妳盡快解決疑難!

2012年出生人數約91,600人  
2011年出生人數為: 95451人
其實有留意既話,兔俾龍的B還多,但我也不想這方面,只是想小孩可愉快些成長,他現在執筆寫字俾大仔吃力很多,
他也會忟為何寫不好,我有同阿仔講出年到另外的學校讀k1,他起初也不想,多與他說新學校了,他現在也接受。

如果你有耐性,等到k3時就會發現細仔同大仔嘅學習能力其實分別不大。分別在於學習態度,只要你仔專心向學,其實真的沒問題!

而且你只打算等大抽獎抽津校,咁又何必要小朋友讀多年k1呢。

豬師奶8 發表於 15-3-30 21:24
真係完全同你一樣,終於有人明白多謝你!我就係覺得細幾個月已經可以差好遠,就等於前年同上年面試已 ...
當年我就是因為K1的老師有愛心,冇repeat 到,到到K3問題浮現加上遇到個惡老師,所以會support 你repeat k1.  況且好少少的津較都幾谷,上小一是一個很大轉變,大B在各方面都會易適應。
順帶一提,冇聽過津校和kg有聯繫,極其量都係叩門階段,但位不多。

回覆:MrBeast 的帖子

我仔12月,playgroup後直接入k1,k1老師無乜評語,回家也無講學校、同學;到k2,功課突然深好多,阿仔又不能自己造…我問老師,她才說仔仔在班中落後,意見是「練多d」!唉!現在k2,到底repeat k3?再升小?造細仔其實無乜好處,所謂早些成熟,以後要repeat都可以…與其煩不如轉造大仔,比他開心多一年,享受幼稚園生活,而不是進補吧!

引用:小朋友11月尾細b,讀緊k1,想轉校讀多年k1,已

原帖由 豬師奶8 於 15-03-28 發表
小朋友11月尾細b,讀緊k1,想轉校讀多年k1,已報另一間亦收左!煩惱嘅係小朋友依家讀得好開心,每天期待返學, ...
同你情況一樣,諗左好耐最終決定留原校做細仔。我甘諗,既然跟到就不好行返轉頭,若之後真是跟不到留返機會k3或之後再repeat。

回覆:mobimobi 的帖子

我仔現在k2,他不再bb,repeat會有壞感覺,如打算轉,越早轉越少壞影響。他的心理影響是我現在煩是否讓他轉造大仔的唯一考慮。

引用:我仔現在k2,他不再bb,repeat會有壞感覺,

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-04-02 發表
我仔現在k2,他不再bb,repeat會有壞感覺,如打算轉,越早轉越少壞影響。他的心理影響是我現在煩是否讓他轉 ...
是否學校太深

回覆:picture 的帖子

中數一般,英也只深一點。
最重要是我仔不喜歡老師,他根本無去老師處學。