用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的小朋友是否都睡得很少?
樓主: atirw
go

你們的小朋友是否都睡得很少? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+gingerm+於+15-03-31+發表看

原帖由 wan_sosin 於 15-03-31 發表
你而家個情況,都真係辛苦,我仔1至3歲都經常半夜定時定候喊,又嘈到爸爸,佢要返工!
我突然記起,我後來 ...
謝謝謝謝。去搵下先。

回覆:你們的小朋友是否都睡得很少?

我個仔半年前都一樣說房裏有猫狗老虎等……有次好迫真咁講隻猫個口張到好大,結果每晚要開燈才能睡,半夜關也不可!最近好些,只開厠所燈!呢d可能係imaginary over excitability 可參考以下這個

http://jadeannrivera.com/how-to-identify-and-cope-with-overexcitabilities-part-2-of-5-imaginational-overexcitability/

我女以前唔怕黑,印象是K2開始要開床頭燈睡。後來同佢傾計才知,英文老師教佢monster是怕光,見到光會溶化,這樣解釋左為何她一定要把燈光照向門口位。不過當時佢幼稚園話怕monster, monster其實即是指鬼。大左佢就識形容鬼或靈魂!

不過現在都好d, 開走廊燈瞓。但平時入黑,佢連一房取衣服或去廁所都要我陪。其實我地屋企好細,都唔知佢有乜驚!

我仔而家6歲,由細到大都係要look 好耐先瞓得著,今晚又搞左個半鐘先瞓。佢半夜就無醒,無喊,但就成日look,  甚至坐係身,掉位再瞓過。咁嘅情況需要睇醫生嗎?

仲有,佢瞓唔夠,第二日係唔夠精神

回覆 queenie_shum 的帖子

咁佢上課夠精神嗎?返到屋企係咪都好精神,如果係你見左醫生都無乜用,最多答你可能個小朋友不用瞓太多。你試吓湯水得唔得,我就試唔到,因為我女不飲有味的飲品。
我女都好來才瞓到,通常我瞓左佢都未瞓。

回覆 queenie_shum 的帖子

你女是否有夢遊?我女女有夢遊,好似大大吓會改善。

我仔都疑似夢遊,雖然唔會行出廳,但會坐、企起身、講說話。。。當刻叫唔醒,第朝唔記得。其實佢由細到大都快著,但睡眠質素唔好,會半夜喊、發開口夢,近大半年再差DD。
我有同佢講番,阿仔有D壓力,話唔想嘈住媽媽休息。
期望佢可以得好D,有時直情想同佢睇醫生

回覆:scyauchris 的帖子

佢係唔太夠瞓嫁,但無睇過醫生

回覆:scyauchris 的帖子

我唔知算唔算夢遊嘅一種,佢坐起身,跟住掉轉頭又瞓返低

夢遊會起身講野,同行左出去,最奇怪黑黑都唔會撞倒。早上問返佢,佢係完全唔知的,所以不用問返個小朋友。

回覆 Lam3Tai 的帖子

我有壓力多過阿女,我驚我自己半夜睇唔到佢咁多。佢上次打算推窗,我都唔知幾擔心,我又怕她半夜開門走左出街!佢嘈住要自己一個人瞓,我都唔知幾唔想。

小女由小一開學,每天只需要瞓八小時多,就可以頂成日。唔明點解可以咁勁,好似金霸王咁啲精力用極都用唔完。
佢BB 時由半歲開始,已經唔需要點瞓午覺,就算瞓都只係瞓半小時至九個字,咩都做唔到 😱😱😱😱😱仲要陪玩。佢一瞓咗午覺就夜晚成點先肯瞓,真係火都黎。有試過夜驚,指住大叫大喊,我真係俾佢嚇死。大約去到四歲就無咗。

所以由佢讀幼稚園開始,放學就要佢去公園放電,咁佢就可以晚上十點瞓到第二朝八點幾九點,都瞓好多。而家上咗小一,可能返學攰,十點幾就一定要佢上床瞓,佢無幾耐就瞓著。

佢哋因為思維太活躍,個腦好難停,訓咗都好易醒,我老公,大女同三仔都係咁,要困佢地三個入一間房,咪搞死我。

近呢個月,只係發開口夢 (會講故事,串英文...),基本上可一覺天光。期望愈來愈好!

我仔近期都瞓得好左好多,搵到一個方法work 真係好好,我自己都有得瞓,心情好好多

如果有興趣知多尐可以PM 我

我仔剛剛6歲,夜晚9:30上床,通常10:00前會瞓著,但就6點幾7點就會起身玩玩具同睇書!

小女10個月開始夜訓。依家26 mths 也是夜晚一点幾先肯訓。早上8点起床,午睡有時45 to 90 mins. 就算冇午睡 也晚上12点sleep. 我地兩公婆超辛苦。

回覆 gingerm 的帖子

Mine is the same. Ten years old already, nearly seldom sleep quietly over the night. Woke up easily and also difficult to sleep. Claim to have a lot of things to think. What can I do?

回覆 DYPT 的帖子

Nothing can do.
‹ 上一主題|下一主題