用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的小朋友是否都睡得很少?
樓主: atirw
go

你們的小朋友是否都睡得很少? [複製鏈接]

回覆 wan_sosin 的帖子

haha, 半夜起身出廳玩,我女都試過,不過越大越細胆又怕黑。比水佢是希望佢可以冷靜吓,我抱唔到佢,因為佢會推開我同我老公,不過我通常試幾次抱佢同不停講我係媽媽才成功抱到佢。

我試過直接問佢是否見過鬼或家裡是否有鬼,好彩佢話無。其實少d胆都比我女嚇死,成日話聽到聲,都自佢解釋左好多次lift or 電器都有聲,現在d樓隔音又不太好,少少聲佢已經想左唔知去邊!不過佢睇閒書就乜都聽唔到。

我細仔要瞓好多的。7歲時亦試過有夜驚症,除了尖叫,他還見到野,好驚咁指住某處話:「佢地係個度!」。後來漸漸無咗。
for every one criticism, three positives must be given.

lillymarie 發表於 15-3-30 12:07
我細仔要瞓好多的。7歲時亦試過有夜驚症,除了尖叫,他還見到野,好驚咁指住某處話:「佢地係個度!」。後 ...

引用:Quote:原帖由+gingerm+於+15-03-30+發表多

原帖由 wan_sosin 於 15-03-30 發表
有幫助就好,唔洗客氣!
中醫就好尐,用下食療,煲下茶,都明顯好左。西醫就理論多,都唔會太想俾小朋友食藥呀

引用:我細仔要瞓好多的。7歲時亦試過有夜驚症,

原帖由 lillymarie 於 15-03-30 發表
我細仔要瞓好多的。7歲時亦試過有夜驚症,除了尖叫,他還見到野,好驚咁指住某處話:「佢地係個度!」。後 ...
我仔好細個時都間中有講奇怪嘢,話有個頭係佢床頭望住佢,又試過對住空氣驚叫!不過我哋返開教會,唔覺得驚!聽完佢講就算,而家都無啦!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-30+發表

原帖由 gingerm 於 15-03-30 發表
中醫就好尐,用下食療,煲下茶,都明顯好左。西醫就理論多,都唔會太想俾小朋友食藥呀

...
西醫無呢D藥,同埋都唔算係乜嘢病!多數大咗無事!

scyauchris 發表於 15-3-30 08:15
回覆 gingerm 的帖子

crazy cry 是某段時間醒,跟住尖叫狂哭,太約十分鐘左右又瞓返?  如果係可能是夜驚 ...
http://goo.gl/Wizc4c <-- 之前我係第二板問過,唔知應該去邊板問好,因為似心理問題或情緒問題
而家大女情況改善左好多,但開始到細女黎料... 真係惡夢...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:scyauchris+發表於+15-3-30+08:15+回

原帖由 MASAYA 於 15-03-30 發表
http://goo.gl/Wizc4c
thx, 我之前都有睇到你既post 呀。

我地都遊戲療治中呀。完成後同大家分享下

回覆:atirw 的帖子

我女歲半。由半歲開始,一日淨訓10個鐘。日頭淨訓1個鐘...搞到我咩都做唔到。成日要陪玩,玩,玩!

回覆 lillymarie 的帖子

你有無第朝問返佢。我女通常一起身周圍望,之後眼定定望住一個,好似睇唔到我地!之前我以為佢撞邪,睇BK再上綱search才知叫夜驚。
阿女試過話d鬼是痴牆的,不過原來係佢同學字話佢知,之後再find out 係佢同學仔爸爸講的。

如果佢話聽到聲,我都會叫佢形容一吓,d聲似數錢聲就真係好驚吓。

scyauchris 發表於 15-3-31 07:25

你有無第朝問返佢。我女通常一起身周圍望,之後眼定定望住一個,好似睇唔到我地! ...
第二朝問返佢,佢唔記得。但因為佢唔記得自己做過乜,他反而覺得好驚。所以後來無再話佢知晚上發生甚麼事。
for every one criticism, three positives must be given.

引用:Quote:scyauchris+發表於+15-3-31+07:25+回

原帖由 lillymarie 於 15-03-31 發表
第二朝問返佢,佢唔記得。但因為佢唔記得自己做過乜,他反而覺得好驚。所以後來無再話佢知晚上發生甚麼事。 ...
醫生都有提我唔洗特別同小朋友講
晚上既事,因為佢唔會知同唔會記得。。。只會嚇倒佢

gingerm 發表於 15-3-31 10:34
醫生都有提我唔洗特別同小朋友講
晚上既事,因為佢唔會知同唔會記得。。。只會嚇倒佢

...
有次我地唔係特登要話佢知,只是有晚哥哥被嘈醒,第二朝問我發生甚麼事,細仔在旁邊聽到就說好驚。自那次後,我們在他面前隻字不題。

lillymarie 發表於 15-3-30 12:07
我也識一個話見到野,個阿爸沒立刻否定,問了很多細節,搞到成家有得震冇得訓n。老人家話小朋友或大病過是易見到,大個就會冇事咁話。

識加無聊 發表於 15-3-31 12:43
我也識一個話見到野,個阿爸沒立刻否定,問了很多細節,搞到成家有得震冇得訓n。老人家話小朋友或大病過是 ...
我相信我仔是見到一些影象,因為當時立即替他替探pulse rate,超過120,表示他當時真的好驚。至於是他腦袋製造出來的,還是靈界的,我不知道亦沒有深究。我信耶穌的,當時立即不停地替他祈禱直到他平伏下來。

真的無從稭考。有興趣可看看李心潔做嗰套"鬼眼",當戲睇都一套不錯的電影。

happybbg 發表於 15-3-30 23:49
我女歲半。由半歲開始,一日淨訓10個鐘。日頭淨訓1個鐘...搞到我咩都做唔到。成日要陪玩,玩,玩!

...
好明白呢個感受!阿囡嬰幼兒午睡很少,一個cycle 的睡眠是45mins,當時她通常訓一個cycle ,最多是兩個。
第三個月完全自己凑,半年後兩隻手痛到拿不起飯碗。
我是難入睡的,剛好睡了又要起身,好痛苦。
最後還是請人帮手。(上N班就無請人)
我想好多媽媽也辛苦過的,要加油呀!

Rachelmummy2008 發表於 15-3-31 15:20
好明白呢個感受!阿囡嬰幼兒午睡很少,一個cycle 的睡眠是45mins,當時她通常訓一個cycle ,最多是兩個。
...
媽媽是最辛苦的工作,不論全職還是半職
利申:我是爸爸,向你們致上最由衷的尊敬
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:你們的小朋友是否都睡得很少?

看見小朋友睡眠質素差真的會好心痛同無奈呢。大家加油。我日日都同自己講,大尐就會好。 阿Q 精神。

引用:看見小朋友睡眠質素差真的會好心痛同無奈呢

原帖由 gingerm 於 15-03-31 發表
看見小朋友睡眠質素差真的會好心痛同無奈呢。大家加油。我日日都同自己講,大尐就會好。 阿Q 精神。

:waha ...
你而家個情況,都真係辛苦,我仔1至3歲都經常半夜定時定候喊,又嘈到爸爸,佢要返工!
我突然記起,我後來同個仔做健腦操,有一式係幫助睡眠,之後好似係易瞓咗D! 上Youtube都應該搵到!

‹ 上一主題|下一主題