用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 你們的小朋友是否都睡得很少?
go

你們的小朋友是否都睡得很少? [複製鏈接]

我細仔四歲,昨晚10點上床,一點才能入睡,全晚都有點咳所以我沒有好睡,他早上七點就醒了,大大声同我講:媽咪咁快就天光,你睇下天光了!佢在床上轉來轉去睡不着,我叫佢自己起來出去玩,佢出了去,又久不久入房問我幾時起身,我賴床到九時才起來。早上我己很累,帶他吃完早餐,回家帶埋哥哥去杏花村,玩完冒險樂園,兩個小朋友輪流學琴和吃午飯。我知道他比較hyper今日己沒給他甜的饮料。兩點鐘哥哥打乒乓球,他全程拿着個網拾乒乓球,拾足一個鐘,幫幾张枱拾球,樂此不疲!

0    0    0    0

回覆:atirw 的帖子

之後帶兩個小朋友回家,我出去參加了個聚會個多小時,他仍沒睡意。我真係好眼訓,但無得訓。頂五i

回覆:atirw 的帖子

我累,但又無得訓,自己出街走一回,回家又回他打地乒乓球。七時到婆婆家吃飯,他玩到巔左,九時回家,我冲完涼,出來佢拿着填色薄,好認真咁填色,填到十點幾,終於十一點前睡着了!救命!

要瞓就會瞓,我女女都有睡眠問題!好似上次佢病左,我由兩點多迫佢瞓,終於四點幾佢瞓著。本以為病左食藥,就算午睡左,晚上都該可以早瞓,最後佢係玩到半夜一點鐘才瞓。

佢地累自然會去瞓,如果瞓得少,佢地又夠精神上學,真係無乜野可以做到。我都好明白你感受,我女都瞓唔多,我可以做的已做左。

回覆:你們的小朋友是否都睡得很少?

呢類小朋友,多嘢諗所以瞓得小,又瞓得差。做家長好攰,我仔未有一晚瞓天光

回覆:gingerm 的帖子

醒目開學勳章

引用:呢類小朋友,多嘢諗所以瞓得小,又瞓得差。

原帖由 gingerm 於 15-03-29 發表
呢類小朋友,多嘢諗所以瞓得小,又瞓得差。做家長好攰,我仔未有一晚瞓天光

...
幾多歲?

回覆:你們的小朋友是否都睡得很少?

我女要大量睡眠!

小女3年班睡11個鐘呀

引用:Quote:原帖由+gingerm+於+15-03-29+發表呢

原帖由 mrshoho 於 15-03-29 發表
幾多歲?
my son 3 years old, he always wake up at night and cry .... crazy boy talk about calculation at mid night lol and cry

回覆 gingerm 的帖子

crazy cry 是某段時間醒,跟住尖叫狂哭,太約十分鐘左右又瞓返?  如果係可能是夜驚症,大大吓會少d.  可以在綱上check到有關資料,之前BK都有父母講過。

引用:回覆+gingerm+的帖子 crazy+cry+是某段時

原帖由 scyauchris 於 15-03-30 發表

crazy cry 是某段時間醒,跟住尖叫狂哭,太約十分鐘左右又瞓返?  如果係可能是夜驚 ...
你說得對,都似夜驚呀,接受了

近半年都叫好左尐架啦。但就多左發夢計數,自己大叫數字。。。暈

幼童睡不穩不要以為小事、也不要誤會與"資優"有必然關係。早點請教中醫或西醫吧! 無健康身體,iq 幾高都苦了孩子。

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-03-30+發表

原帖由 gingerm 於 15-03-30 發表
你說得對,都似夜驚呀,接受了

近半年都叫好左尐架啦。但就多左發夢計數,自己大叫數字。。。暈 ...
如果只有三歲,有呢個情況,可再觀察下,我仔細個都有,到四歲開始無,但間中會發開口夢,而家就快七歲,前幾晚都半夜大喊,第朝問佢,佢話無!唔知自己喊!不過好耐無試過啦。以前查過資料,話係因為小朋友腦部正處高速生長,可能會腦波互撞之類,產生呢類情況,但普通小朋友都會,跟智力無一定關係,我仔係ADHD,所以都可能同ADHD有關。
但如果大咗仍有發生,去問醫生好D!

回覆:Radiomama 的帖子

多謝你呀,已有睇醫生,中西都有睇呀,有小小幫助既

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+mrshoho+於+15-03-29+發表幾

原帖由 gingerm 於 15-03-29 發表
my son 3 years old, he always wake up at night and cry .... crazy boy talk about calculation at mid  ...
My son started sleep through the night at 4.5 years old.

引用:多謝你呀,已有睇醫生,中西都有睇呀,有小

原帖由 gingerm 於 15-03-30 發表
多謝你呀,已有睇醫生,中西都有睇呀,有小小幫助既
有幫助就好,唔洗客氣!

盡量飯後做d靜態的活動。如果小朋友不是晚晚半夜尖叫大哭,大d會改善。不過如果晚晚都有,你試吓係佢差不多叫尖叫大哭時間拍醒,咁就可以改善佢夜驚症。
西醫講過只要小朋友上學夠精神,不要太在意瞓得少,因為可能佢唔須要瞓太多。

回覆 wan_sosin 的帖子

我女前個月都有,第二朝問佢,佢完唔知。不過我係佢大叫大哭時會試吓比水佢飲等佢清醒吓或者冷靜吓。對上一次夢遊,我就比較擔心,因為佢伸手去個窗到, 我見到係立即stop左佢。好彩全屋有窗花,不過近來佢要求獨自一間房要有私人空間,我都擔心佢自己一個人瞓。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我女前個月都有,

原帖由 scyauchris 於 15-03-30 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

我女前個月都有,第二朝問佢,佢完唔知。不過我係佢大叫大哭時會試吓比水佢飲等佢 ...
我上次都想叫醒佢,但叫極都唔醒,抱咗係廳坐咗一陣,喊到不停蹬腳,唔知幾耐之後,好似有D醒,問佢要唔要瞓,佢點頭,就抱返去瞓。我仔一直都係自己一間房,不過間房好簡單,無乜雜物,有窗花,好安全!但細個D嗰陣時,都會間中半夜走出廳玩!不過唔係夢遊,只係醒咗想玩!

‹ 上一主題|下一主題