用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考到直資後........
go

考到直資後........

仔女學習上會否鬆懈左?為了保持學習情緒, 遲點才講俾佢地知, 係咪好衰?

王家爸爸  自動波既,講左都會繼續努力   發表於 15-4-2 06:52
王家爸爸  睇小朋友既性格  發表於 15-4-2 06:51

回覆:licca 的帖子

遲早都會知,守唔到好耐

回覆:licca 的帖子

講有講的好處,如果其他同學有直資收,自己in 左幾間又無料到,小朋友會唔開心,無咩自信.......

但系唔使問下小朋友既意願先決定讀邊間咩?

如果是一定會讀的話,不妨比佢好好享受小學餘下的生活,也可睇下佢在無壓力之下應付考試的成績,上咗中學唔會再有咁嘅機會啦!

我有講,這是他的學業問題,點解唔係一齊商量?
我要話比佢知,"讀直資是要比錢,如你唔認真讀的話,讀津校算了"
我要佢知道所有事情得來不易,要佢自己負責任,家長所有事已為佢安排好的話,沒有參與其中,只會令小朋友沒有主見,沒有信心,所有事都由人安排,沒有責任感。

引用:仔女學習上會否鬆懈左?為了保持學習情緒,+

原帖由 licca 於 15-03-28 發表
仔女學習上會否鬆懈左?為了保持學習情緒, 遲點才講俾佢地知, 係咪好衰?
但要有心理預備,小朋友會hea 讀,hea 考機會極大

其實都冇得瞞住佢,佢日日睇信箱,一有信就call我,我都無佢咁緊張,頭一個放榜星期無信,無消息,佢已無晒信心,試問又點忍心唔話佢知呢!
後來有得揀,又要同佢商量下,始終佢都會緊張自己的學業,都唔會太 “hea"考,但又真係無之前咁積極就真!

回覆:考到直資後........

我果個一直都係考前一日先溫,所以冇影響

引用:我有講,這是他的學業問題,點解唔係一齊商

原帖由 HIN2003 於 15-03-28 發表
我有講,這是他的學業問題,點解唔係一齊商量?
我要話比佢知,"讀直資是要比錢,如你唔認真讀的話,讀津校 ...
HIN2003, totally agree!

我好早已經考到直資, 但係我都照谷個仔温書, 好似平時咁…我老公又同佢講, 考好啲…小學生涯最後一次考試, 留個美好回憶

回覆:考到直資後........

直資收了,家長和孩子也沒有壓力,關係反而好咗。我告訴兒子一定要盡力,只是沒有抱著「破釜沉舟」的感覺。他照樣溫習,出奇地,成績反而比第二次呈分試進步了!
所以我建議要告訴他,但強調仍要盡力應試。

我仔問我下次唔駛呈分是否唔緊要。我話4 年級都唔駛呈分,咪一樣要溫習。

囝囝己考到直資, 但我已告訴他, 因為這個消息對他來說是好消息, 需知道由考試成績, 準備面試.... 結束面試, 他們面對既壓力不會比我們少, 但他們只會放在心裏.

囝囝知道後反而更努力學習, 因為他知道中學既程度很深, 現在開始努力學習, 升中後可以易適應

回覆 mymelody2003 的帖子

小朋友有時有壓力, 真係唔出聲, 有次去一間直資interview, 好多人等緊in, 當時見亞仔真係有D呆呆咁, 同之前有明顯分別, 可能真係in 咗幾間, 真係太大壓力, 後來爸爸模模佢個頭, 就同佢講, 亂"up"一通就得啦, 唔駛咁緊張.  佢先識笑一笑.

+3金熱血 貢獻勳章

licca 發表於 15-3-28 04:23
但係在接受直資學位前, 你唔需要再問多次你個囝囡咩?
點可能遲啲先講?

點可能小朋友唔知....有難度....若直資offer係自行之前....你無得交form
就算係自行之後....老師都會問小朋友update現況 ~~~

王家爸爸    發表於 15-4-2 06:54

引用:每次考試都很重要,同考到直資無關。

原帖由 goodmama2003 於 15-03-28 發表
每次考試都很重要,同考到直資無關。
同意

引用:仔女學習上會否鬆懈左?為了保持學習情緒,+