用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 應該提出留班嗎?
go

應該提出留班嗎?

阿仔今年小二,一直成績都不理想,一年級大約考尾三至尾五,分數飄忽,六十至八十都會,初初諗住係小一未適應,未理解答題,到而家小二啦,平均分仍然維持喺70分,平時評估測驗成績不太差,今次考試我發現佢有好多野根本唔明唔識,好多野唔識轉彎,特別係數學,我好擔心咁樣上小三,情況會更不敢想像,呢個決定係我自己想法,未同阿仔傾,亦未問學校會否批准,但我知阿仔會勁唔開心,因為佢有個表妹都係小二,到時人地小三佢小二,一定會比人笑,佢已經由細到大都比較自卑,點好?各位媽媽可唔可以比啲意見

andyjessica 發表於 15-3-27 15:28
阿仔今年小二,一直成績都不理想,一年級大約考尾三至尾五,分數飄忽,六十至八十都會,初初諗住係小一未適 ...
如果係一般津校, 平均分有70, 係唔會俾你留班的。你俾D心機教番佢好過啦。既然評估測驗係可以有不太差的水平, 咁即係可以應付到啦, 學校點會俾你嘥咗個位。

回覆:應該提出留班嗎?

有試過補習嗎?
可以問問老師意見!如果佢真的不明白,我覺得要每日同佢温習上堂學過既野!
如果唔係樣樣都無信心唔想做!
現在距離考試仲有兩個月,試下用呢兩個月時間補下,如果有進步,咁就唔洗留班啦!
同佢講,如果唔想留班,今次考試要俾心機、唔明白既地方要問老師、家長!

打通每個人的學習根源
每個的時間表都不同
而且成績又不是好差
不如從小朋友失分項目著手
先盡量解釋給他
然後每星期重點多做該項練習
希望功多藝熟
有時一通關就非同少可
當然同時要放棄某些可放棄東西
eg: 課外活動, 看電視.......

平均分有70分學校唔會比你留班架, 你應該諗下點樣教返佢唔明唔識的地方呀麻, 如果你唔識教就唯有請補習老師來教羅.
希望每天開心渡過 ;-)

說真, 平均分有70分真的不差,
只是其他的實在太好
努力少少
試訂下個目標是75-80分吧
有空間的

多謝大家意見,我本身打算三年級要開始補習,只係見佢今次成績(中文79英文63數學48)始終都突破唔到平均分70分,先有呢個留班的想法,英文科試過最好86,數學試過90,中文就開始keep到75-85,睇完大家意見,咁我試下再同佢温多啲,傾多啲,教多啲啦!

只睇分數其實乜都睇唔到...

好似一個跑手一個泳手,拎個時間出尋求改善方法,其實係冇辦法幫到...

逐樣逐部份搵個問題先搵到改善方法,例如中文英文係好多字睇唔明定唔識寫定理解錯定唔小心定速度慢做唔切,原因可以好多,數學係四則運算唔熟定文字題唔理解定計算錯定計算慢定唔小心,如果你搵到問題所在應該就搵到解決方法,或者你上黎講個問題,會有好多家長畀到意見

加油

王家爸爸    發表於 15-4-5 15:45
佈太  Agree!  發表於 15-4-4 18:59
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:只睇分數其實乜都睇唔到...好似一個跑手一

原帖由 MASAYA 於 15-03-27 發表
只睇分數其實乜都睇唔到...

好似一個跑手一個泳手,拎個時間出尋求改善方法,其實係冇辦法幫到...

andyjessica 發表於 15-3-27 17:21
多謝大家意見,我本身打算三年級要開始補習,只係見佢今次成績(中文79英文63數學48)始終都突破唔到平均分 ...

要搵方法教
每個小朋友都唔同
但都係要從鼓勵,小獎勵著手
在暑假時惡補一下
無合適方法就出外補下習
或者搵到好同學一起作戰
樣樣都試下

有機會小朋友未開腦
慢慢來, 唔好心急
同佢一切快樂學習
亦好欣賞你會接受到小朋友留班

加油!!

唔好只睇分數,佢有咩唔識唔明,搵方法教返識佢。平時默書做功課點?多唔多野唔識?

醒目開學勳章

學校應該唔俾,自己再教吓應該可以再好D

留班會否傷害了小朋友的靈!

從功課入手,做錯左教佢一次,解到佢明,然後出D類似問題再問佢,確定佢真係明為止。

andyjessica 發表於 15-3-27 15:28
阿仔今年小二,一直成績都不理想,一年級大約考尾三至尾五,分數飄忽,六十至八十都會,初初諗住係小一未適 ...
If you make up your mind and really want to do so, just ask your son to submit empty paper in the exam!
That should achieve the purpose for sure!

全班平均分幾多?standard deviration 又幾多? 如果叮噹碼頭,不是小朋友問題。只是可能份卷較難。

其實同小朋友溫習的時候,大概都預計到佢考試的分數,
如果results同預期有出入,
咁到底你捉唔到學校出卷的路,溫錯重點,
定係小朋友粗心大意,係做漏,係唔熟忘記左,定根本未明?
然後再對症下藥調整溫習的方法時間等等,
如果唔搵出問題,想出辦法,用多一年都唔包一定變好。

可能打擊佢自信心

回覆:andyjessica 的帖子

慢慢搵出小朋友既失分原因,再按佢差既地方著手,我阿仔就係衰閱讀理解,佢閱讀唔理解真係比佢激死,數學就唔識轉彎。中文依家要佢每日睇一個段故事,要佢查兩個詞語既解釋,記左佢,同埋問返佢故事講d咩,出現過邊個人物。至於數學我比佢去數研搞。加油,努力