用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 可唔可以幫我分析下
go

可唔可以幫我分析下  

醒目開學勳章

全級104人, 老師話1/3會係band 1.
我囝第一次考級18, 第二次級49, 老師話係band 1中, 第三次考級36.
想知大唔大機會keep band 1中, 定會可能跌去band 1尾?

王家爸爸  老實講似 Band 1 尾多啲。   發表於 15-3-27 14:08

其實依家都到大抽獎階段, 咁Band1中或尾已冇分別, 總之係band 1 咁大抽獎就會處理咗band 1 學生先. 最大分別只在於個隨機號碼.

大抽獎同BAND既頭中尾無分別。

頭中尾都係一齊抽, 最緊要有運氣.

王家爸爸  運氣的確好重要  發表於 15-3-27 14:13

要看小學PS1成績。B1/B2 邊緣人。。。

唔知點計?有D好勁私小,60%入B1A.....

王家爸爸  B1A中學既直屬小校都有可能   發表於 15-3-27 14:37
王家爸爸  九龍城、中西區等強區有可能   發表於 15-3-27 14:36

仲要睇邊區, 各組別學位的分配.

其實最緊要問學校, 攪清楚係band 1 or 2 先, 因為反而攪錯banding 先大件事. 以為係band 1, 但其實係band 2, 咁到填排位表就會有問題.

happysmileha 發表於 15-3-27 13:48
全級104人, 老師話1/3會係band 1.
我囝第一次考級18, 第二次級49, 老師話係band 1中, 第三次考級36.
想知 ...

以你囝囝學校平均計,  1-35 BAND 1, 36-70 BAND 2, 71-104 BAND3
第1次呈分後:  級18, 應係BAND 1中
第2次呈分後:  級18/49 => 級33, 應係BAND 1尾
第3次呈分後:  級18/49/36 => 級34, 應係BAND 1尾

當然仲要睇本身學校相對於本區/全港其他學生既成績啦

王家爸爸  唔可以就咁取平均數。  發表於 15-3-27 15:35

提一提....級幾 未必等於 呈分 排位 ~~~

回覆:可唔可以幫我分析下

band 1 頭中尾在大抽獎無分別,問題係你個位置好「閔」,band 1尾尾嘅時候,好容易會係估錯band 其實係band 2 。好睇你在哪個校網,在EK 這裡,有個案是(大意是)老師話60 名內是Band 1 ,小朋友3次呈分平均考四十幾名,派位結果雖然都ok,但古古怪怪的,經各網友討論後結論認為小朋友應該是band 2 ,但幸好所屬校網band 1 位有多,仍可派入band 1 尾學校。

大媽爸爸 發表於 15-3-27 14:59
以你囝囝學校平均計,  1-35 BAND 1, 36-70 BAND 2, 71-104 BAND3
第1次呈分後:  級18, 應係BAND 1中
第2次 ...
唔可以就咁取平均數,因為越近中間,分數差異會比較細小。

回覆 fion6406 的帖子

咪最驚呢D case 咯, 乜都唔清唔楚, 小朋友及家長都唔知自己既banding同次第.......咁呢D咪叫"私隱"咯!

應該甘睇,好似三次考試甘,拉晒所有分計總成績排位。每次名次,嚴格嚟講係無用。eg, 一個學生頭2 次科科100,第3次交白卷。齋計名次,全級考(1+1+150) /3=50或51.但如果每科分數係(100+100+0) /3=66.6, 你覺得有無可能考全級51? 不過,如其他jm 講,Band 1 嘅,頭中尾都無所謂。

aleung922 發表於 15-3-27 15:38
回覆 fion6406 的帖子

咪最驚呢D case 咯, 乜都唔清唔楚, 小朋友及家長都唔知自己既banding同次第....... ...
一半機會 Band 尾,一半機會 Band 頭,所以都係當 Band 2 頭選校穩陣啲。

aleung922  估band呢家野, 好難攪!   發表於 15-3-27 15:51

其實仲要知道老師所講既1/3學生會係 Band 1,係指舊年1/3學生派到 Band 1 學校,定係真係1/3學生係 Band 1 學生。

香香 發表於 15-3-27 15:55
真係睇學校囉.

有學校1X內先係BAND 1. 有些60名都係BAND 1.
除非學校喺(或者住喺) Band 1 位多既區,建議佢乙一選擇一間 Band 1 尾,乙二開始選擇啲可以接受既 Band 2 頭學校。

王家爸爸 發表於 15-3-27 16:02
除非學校喺(或者住喺) Band 1 位多既區,建議佢乙一選擇一間 Band 1 尾,乙二開始選擇啲可以接受既 Band  ...
若真係估錯Banding...乙1放Band 1尾中學....乙2仲放Band 2頭....會否太搏...去到乙2已無晒位

btw...當然要睇番邊區...乜學校...B1生佔幾多%...先有得估~~~