用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, ...
樓主: Taiwaibobo
go

請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+DKmum+於+15-03-26+發表最初

原帖由 亮燈 於 15-03-27 發表
放心,你一定會喊,試下係女女入閘前搖攬一攬,必喊!
我冇喊過喎。會掛念但吾算吾捨得。
Agree 留學吾等於充軍,返幾多次視乎每個家庭經濟條件同需要。
我都覺得時間過得好快,可能因為工作忙同多野搞。我吾係點理阿仔英國嗰邊嘅野,佢有事就會搵我地,冇咩事就幾日先會傾電話。
阿仔好適應好enjoy 英國school life, 我地亦樂得重拾二人世界!

亮燈    發表於 15-3-27 20:34

亮燈 發表於 15-3-27 13:59
放心,你一定會喊,試下係女女入閘前搖攬一攬,必喊!
我E+已經日日攬, 佢嫌我太痴纏!

引用:cx太貴,小朋友Y8用UM放心D +

原帖由 brother4 於 15-03-27 發表
cx太貴,小朋友Y8用UM放心D
我仔都係 Y8 已無用 UM,佢今次有 12 個同學一齊返,一齊開啲

Ding

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+15-03-27+發表放心,

原帖由 Ruby1219 於 15-03-27 發表
我冇喊過喎。會掛念但吾算吾捨得。
Agree 留學吾等於充軍,返幾多次視乎每個家庭經濟條件同需要。
我都覺得 ...
同我 case 一樣,我已計劃同老公去旅行

Ding

回覆 Taiwaibobo 的帖子

她今年HK讀Y11?IS 定係LS?

回覆:Ding 的帖子

中國大學要早操及學一技,朋友孩子選太極

回覆 Sheep006 的帖子

Yes, 佢今年Y11 佢係KGV 讀緊。初初諗住大學先比佢去英國。但佢唔想考IB, 所以去英讀A level. 佢好期待呢

DKmum 發表於 15-3-27 19:23
我E+已經日日攬, 佢嫌我太痴纏!
到機場果刻會唔同架!

回覆 brother4 的帖子

應該學功夫

回覆 Taiwaibobo 的帖子

係KGV讀開IB?UK讀邊間?她幾時考架?

回覆 Ding 的帖子

咁鬼熱鬧,成12人,真係好

Yes, 讀緊IB,今年考IGCSE, 舊年年尾開始報英学校。佢舊年考左一科iGCSE 英文,咁用佢呢科英文成績加学校既predicted grades 報4間学校。幸運地4間都有offer, 最後選了Steyning Grammar School.  喜歡佢boarding facilities and enrichment activities, 其實Weald of Kent Grammar School 都好好。不過係day school, 我已找了home stay guardian, 但阿女想boarding. Sir Roger Manswood d A level 成績好好, 但阿女不喜歡boarding facilities 好似舊d同冇咁多活動。其實我唔係好識選,靠website 資料。BK 好少人share Grammar school 既comments.

引用:回覆+Sheep006+的帖子 Yes,+讀緊IB,今年考

原帖由 Taiwaibobo 於 15-03-29 發表

Yes, 讀緊IB,今年考IGCSE, 舊年年尾開始報英学校。佢舊年考左一科iGCSE 英文,咁用佢 ...
因為是寄宿官校,唔係個個有資格讀

回覆:Taiwaibobo 的帖子

有冇comments about Burford School in Oxfordshire?

我自己今年第一年去英國讀Y10,仲記得上年聖誕番HK臨降落聽到機長宣布仲有5分鐘就到香港即刻開心同感動到喊出黎,跟往拿完行李見到家人又喊過!

咁佢會唔會喊?

回覆:請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住

路過,亞細回來有喊,好悶,全級得番佢是海外生,如倆人—組凸咗亞細,平時只有多看書,在我想多看書好過玩,自己讀書時是少朋友,放學後要溫習解釋給亞細,希望明年有新生來。。

回覆 brother4 的帖子

間學校有幾多人?寄宿生幾多?

回覆:請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住

有小學同中學部,只知香港,台及大陸生在中學部得6人

時間過得好快,越来越吾捨得!話晒都系第一次離開我咁逺讀書。
‹ 上一主題|下一主題