用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, ...
go

請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住 [複製鏈接]

未去已經好掛住。諗起阿女一去要去5年,我就會喊,雖然佢一年回來三次。但都會好掛住。㸃算
   1    0    0    0

Sorry, 唔知㸃解出左咁大font size

回覆:請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住

晚晚可上skype,面對面談話,咁可由零晨談至早上6時,很快可

我就whatsapp,晚飯後就傾,習慣晒!冇乜咁掛喇!

我果個走咗我總開心

回覆:Sheep006 的帖子

一年可返來六次,同事2個仔一年搭BA返來六次,每個幾月就見仔一次

回覆 needaplan 的帖子

返咁多次,不如唔好去我果個第一年去會返3次,我估第一年會辛苦少少,但第二年如果適應咗就唔洗返咁密,最好一年返来一次

亮燈    發表於 15-3-26 21:34

回覆:請教你地㸃樣overcome 仔女快到外國升學既hard feeling, 好掛住

其實我都開始有少少掛心,不過,我自己都要硬淨d先得希望到時做到啦~
上星期同阿女傾計,也有問她為何現在想出國讀書嘅?佢答我:「唔可以再痴住我地la, 再咁落去佢自己覺得唔掂 」殺那間覺得佢真係大個左有d唔捨得佢大個但又唔得!心情矛盾

回覆 Umi 的帖子

我個仔同你個女唔同,一直都唔想走,但去年突然話可以走啦!我就立即幫他搞留學,好彩趕倒今年9月去讀Y9

回覆 Sheep006 的帖子

Year 9. 比我個女還小,真要好捨得。我女9 月 去讀sixth form.  我會好似你地咁多d 用skype, 希望到時佢有時間同我skype.

Sheep006 發表於 15-3-26 21:28
回覆 needaplan 的帖子

返咁多次,不如唔好去我果個第一年去會返3次,我估第一年會辛苦少少,但第 ...
其實去外國讀書不一定是要「充軍」,更多是為了學制師資教學方法等,回來多少次只須視乎本身經濟及如何維繫與家人感情,始終「親」是要見的

最初搵學校時,朋友問我會否捨不得?我答5會!
點知新年去完school visit 后,感覺5同晒,覺得日子越來越近,越來越5捨得!我唸送完佢開學,呀女5會喊但我會lor

PowerNana  me too   發表於 15-3-28 00:17

一年過度期, 第二年會好D, 在這年工作忙D最好, 時間就好快過

siumiu2010 發表於 15-3-26 22:48
一年過度期, 第二年會好D, 在這年工作忙D最好, 時間就好快過
咪好似失戀咁.....

失戀可以找另一個,但仔女就得一、兩個!

引用:最初搵學校時,朋友問我會否捨不得?我答5

原帖由 DKmum 於 15-03-26 發表
最初搵學校時,朋友問我會否捨不得?我答5會!
點知新年去完school visit 后,感覺5同晒,覺得日子越來越近 ...
放心,你一定會喊,試下係女女入閘前搖攬一攬,必喊!

引用:回覆+Sheep006+的帖子 Year+9.+比我個女還

原帖由 Taiwaibobo 於 15-03-26 發表
回覆 Sheep006 的帖子

Year 9. 比我個女還小,真要好捨得。我女9 月 去讀sixth form.  我會好似你地咁多d  ...
我個仲細,2013年去讀 Yr 7, 當時搭飛機仲要 UM, 又係一年返3次,但原來時間好快過,其實出3次糧就返。而家有 Skype 又 Whatsapp,FB 根本可以日日傾日日見都得。而家佢好獨立,好多嘢都可以自己搞掂,我仲叫佢幫我買嘢添

Ding

小朋友未夠16+要UM,今次同學弟UM一起回港,平時上綢看動漫,同同學很好,回來要食好嘢

回覆 brother4 的帖子

CX 12歲以上可以唔用UM

cx太貴,小朋友Y8用UM放心D

‹ 上一主題|下一主題