用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格 ...
樓主: 艾艾
go

求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格 [複製鏈接]

引用:如果考閱讀理解,但本身冇閱讀習慣,唔合格

原帖由 mansum92 於 15-03-26 發表
如果考閱讀理解,但本身冇閱讀習慣,唔合格唔出奇,可考慮多閱讀作改善

...
多看書才是長遠辦法

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足,+

原帖由 艾艾 於 15-03-26 發表
我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足, 今次測驗中英文不合格, 佢温到咁辛苦都唔合格, 我真係好失敗,六 ...
我仔同學都已經證實專注力不足, 但家長自少培養閱讀習慣, 所以可在圖書館看三小時書, 學業也中上, 不怕遲開始, 加油。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足,+

原帖由 艾艾 於 15-03-26 發表
我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足, 今次測驗中英文不合格, 佢温到咁辛苦都唔合格, 我真係好失敗,六 ...
專注力不足可以有藥物幫助, 當然要睇番醫生覺得有無需要食啦。

回覆 moondream3003 的帖子

今個假期阿囡睇左十一本書, 最淺嗰D, 雖然遲左好多,希望慢慢追, 我同時將練琴時間放多左在星期六日, 希望平日可九点訓, 第二日無咁攰

回覆 艾艾 的帖子

有冇見過心理醫生去了解專注力是否真的不足?還是純因作息時間的安排以至唔夠精神?我姪仔升上小一後就出現上課遊雲,返屋企唔願做功課等問題,差不多個個科目既老師都投訴。結果醫生診斷有輕微專注力問題,商議後決定食藥,較果好好,老師們讚佢好似變左另一個人。

艾艾 發表於 15-4-8 22:20
回覆 moondream3003 的帖子

今個假期阿囡睇左十一本書, 最淺嗰D, 雖然遲左好多,希望慢慢追, 我同時將練琴 ...
淺唔緊要, 最緊要開咗個頭先, 始終有見到曙光既一日既。好似我囡囡英文都好差, 人哋幼稚園睇完ORT stage 9, 我囡囡小二只有level 4程度, 本來好唔開心, 又唔敢講, 不過, 後來的起心肝上EK問人, 有好多JM鼓勵下, 淺就淺, 由level 4開始陪囡囡睇, 幾個月真係進步咗好多, 做英文功課俾我鬧既情況大大減少。你都要努力, 希望在明天。

不過, 練琴呢樣嘢同食飯一樣, 唔可以集中搞掂, 要日日練D, 不如, 你每日叫小朋友將該週學既歌仔練1-2次, 星期六日就練多幾次, 咁可能會好過一次過响星期六日練喎, 一般一星期都係教1-2首歌仔而已, 每日練1-2次, 都係15分鐘左右。

引用:Quote:艾艾+發表於+15-4-8+22:20+回覆+moon

原帖由 little_yolky 於 15-04-10 發表
淺唔緊要, 最緊要開咗個頭先, 始終有見到曙光既一日既。好似我囡囡英文都好差, 人哋幼稚園睇完ORT st ...
唔好因為囡囡做得到先唔鬧個女啦!小朋友頑皮鬧下都合理,但學習進度無啱同錯,唔係錯嘅事就多去鼓勵,或者想方法進動下佢!我知你比較急!但欲速不達!
小朋友返學學得最好的是什麼課?是老師教得生動有趣,鼓勵多於責罰的那一課,通常學生都會學得更好!
我哋唔想小朋友返到學校遇到個只識鬧人嘅老師,但返到屋企自己變成那個可惡的老師就唔好啦!
希望我唔會講多咗!我都係想每個小朋友都開心成長!

MASAYA  //我知你比較急!//   發表於 15-4-10 13:30

wan_sosin 發表於 15-4-10 13:21
唔好因為囡囡做得到先唔鬧個女啦!小朋友頑皮鬧下都合理,但學習進度無啱同錯,唔係錯嘅事就多去鼓勵,或者 ...
講得好好啊!
我經常用CHURCHILL 的話提醒自己教育的目的!

Continuous effort - not strength or intelligence - is the key to unlocking our potential.

Winston Churchill

licpd 發表於 15-4-10 13:50
講得好好啊!
我經常用CHURCHILL 的話提醒自己教育的目的!
我都有睇Churchill的傳記.

wan_sosin 發表於 15-4-10 13:21
唔好因為囡囡做得到先唔鬧個女啦!小朋友頑皮鬧下都合理,但學習進度無啱同錯,唔係錯嘅事就多去鼓勵,或者 ...
我囡囡從來無試過因為頑皮俾人鬧架, 10次著10次都係學業嘢

佢學得最好係中文, 因為係中文小學, 連帶常識、聖經都好。佢哋係傳統小學, 中文老師惡到死, 但佢好阿Q架, 話老師唔係鬧佢哋, 係提醒佢哋喎。佢哋學校老師唔會因為成績唔好鬧人的, 係搗亂先會俾人罰。

佢平時好乖, 但一做數學就搞到我血壓高, 真係怒髮衝冠 我都想佢開心D, 但見佢就嚟升小三, 點解減數仲未計得掂, 到時無咗適應期, 入搏殺期佢真係點同人砍。唉, 我都係唔好理, 剩係伴讀就算了。

回覆 little_yolky 的帖子

女 仔數學 係 弱d,  我 女 成 績 好好,  但 比數學 拖 跨

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-10+13:21+唔

原帖由 little_yolky 於 15-04-10 發表
我囡囡從來無試過因為頑皮俾人鬧架, 10次著10次都係學業嘢

佢學得最好係中文, 因為係中文小學 ...
係呀!伴讀好了,你囡囡中文好,應該好大原因係你用嘅方法啱佢所以幫到佢!
但數學就可能相反,未搵到幫到佢嘅方法!
你囡囡超級乖!攪到我流晒口水,不知幾想有個咁乖嘅小朋友!今朝我仔先又做D曳嘢!咁大個唔太鬧得,講咗我成朝道理!

wan_sosin 發表於 15-4-10 15:41
係呀!伴讀好了,你囡囡中文好,應該好大原因係你用嘅方法啱佢所以幫到佢!
但數學就可能相反,未搵到幫到 ...
男仔係曳啲, 你都唔好傷神, 大大吓就乖。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-10+15:41+係

男仔係曳啲, 你都唔好傷神, 大大吓就乖。
唔只傷神,呢幾年教仔直情已經老咗好多,其實佢比以前已經好咗好多!少咗好多太過份嘅嘢!不過只怕唔乖得兩年,到青春期又再嚟料!而家已經要部署下!

wan_sosin 發表於 15-4-10 16:56
唔只傷神,呢幾年教仔直情已經老咗好多,其實佢比以前已經好咗好多!少咗好多太過份嘅嘢!不過只怕唔乖得兩 ...
俾D要克苦訓練既嘢佢學下, 個人有世藝, 就唔會壞得去邊, 又可以鍛練意志。
今年, 我都發現兩邊雲精多咗好多白頭髮, 妹妹話:媽咪, 我見到你面上邊有兩條線(笑紋), 不過, 我怕你唔開心, 所以話見唔到, 你仲係好靚架。

一邊講, 一邊眼仔紅晒

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-10+16:56+唔

俾D要克苦訓練既嘢佢學下, 個人有世藝, 就唔會壞得去邊, 又可以鍛練意志。
今年, 我都發現兩邊雲精多咗好多 ...
所以話你個女乖,比我個仔就會大大聲話,媽媽,你有白頭髮呀!
我個仔已夠好克苦架啦,當初見佢練跑,都有D肉痛,有個比佢大嘅小朋友,都跑到喊住話唔跑,大叫死人架!(不過嗰個小朋友係唔啱跑步!). 但我個仔練完跑仲可以跑住返屋企!佢意志仲好強,同我哋對抗時,意志不知幾堅定!

wan_sosin 發表於 15-4-10 17:40
所以話你個女乖,比我個仔就會大大聲話,媽媽,你有白頭髮呀!
我個仔已夠好克苦架啦,當初見佢練跑,都有D ...
以上對白係我細囡, 唔係大囡。

咁睇嚟, 你阿囝曳極都有限, 反叛期唔驚佢學壞。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-10+17:40+所

以上對白係我細囡, 唔係大囡。
唔好意思,成日睇漏眼!原來係細女,咁即是兩個女都乖啦!教小朋友好傷神,你仲有工作,真係唔少嘢!
希望我個仔第日生性啦!好在喜歡運動,鍾意運動嘅人會正面D! 打機都少D!

艾艾 發表於 15-3-26 17:17
P1仔仔情況同你一樣, 所以我好掙扎究竟比唔比佢食藥

引用:Quote:艾艾+發表於+15-3-26+17:17+我不知道

原帖由 loklok0104 於 15-04-27 發表
P1仔仔情況同你一樣, 所以我好掙扎究竟比唔比佢食藥
如果已經試過唔同方法,食藥都係可試嘅方法!無話食咗藥之後唔可以停!

‹ 上一主題|下一主題