用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格 ...
樓主: 艾艾
go

求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格

回覆 大件仔 的帖子

佢話唔鐘意返學, 因功課多, 老師無愛心,日日話攰, 班主任話佢成日上堂好似發夢, 嗰排測驗日日都温到十点先訓

可能佢唔夠瞓, 上堂根本集中唔到精神, 放學又累未無心機。我仔小一時要9PM瞓先夠精神。

引用:我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足,+

原帖由 艾艾 於 15-03-26 發表
我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足, 今次測驗中英文不合格, 佢温到咁辛苦都唔合格, 我真係好失敗,六 ...
我都有類似問題, 只可建議如下。
1. 陪太子讀書, 分析内容, 幫佢記。
2. 教佢睇题目, 教佢讀和寫問題啲字。
3. 有時用youtube 揾d相關片段, 等佢無咁悶
4. 每20分鐘休息5分鐘
5. 揾下區内有無d學校可以support SEN
6. 常錯d字或東西多d比佢做再提醒佢

回覆 kipapa 的帖子

其實佢放學後会去公園玩一個鐘, 平日一三五都有課外活動,問題係佢成日要等我回家才做功課,所以次次測驗都臨急抱佛腳, 試過温英默要三粒鐘, 因讀唔入腦, 咁情況下去功輔班有用嗎?

引用:回覆+大件仔+的帖子 佢話唔鐘意返學,+因功

原帖由 艾艾 於 15-03-27 發表
回覆 大件仔 的帖子

佢話唔鐘意返學, 因功課多, 老師無愛心,日日話攰, 班主任話佢成日上堂好似發夢, 嗰排 ...
童年就咁過?

引用:我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足,+

原帖由 艾艾 於 15-03-26 發表
我不知道可找誰傾訴,囡小一,專注力足, 今次測驗中英文不合格, 佢温到咁辛苦都唔合格, 我真係好失敗,六 ...
專注力不足學校有支援嗎?

回覆 艾艾 的帖子

我所認識的功輔班小朋友, 成績都比較差, 所以唔建議
我女同樣會等我回家才做功課, 我並唔介意, 她做得累會停一停, 和我聊聊天, 嘻嘻哈哈後才再做
我回家前,她主要是玩及睡覺。

假如小朋友較少接觸英文, 面對一堆不熟悉的生字, 自然會難溫, 靠死記硬背亦會很快便忘記。  嘗試吓多看英文卡通及圖書, 接觸得多就會不再陌生, 慢慢就會有進步。

艾艾 發表於 15-3-30 14:26
回覆 kipapa 的帖子

其實佢放學後会去公園玩一個鐘, 平日一三五都有課外活動,問題係佢成日要等我回家才做 ...
如果你學校離屋企唔遠, 真係要諗辦法訓練下小朋友自己先做好功課, 唔係越高年班越大鑊。
另外, 小一小朋友, 一日一定要keep住有10個鐘瞓, 唔係真係唔夠精神。

英默範圍多唔多, 我哋小一時大概係10+句句子加10+生字, 我就暫件分幾次同佢預默。一三五課外活動係課後嗎? 如果太攰就cut D啦。

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝意見, 我由星期六開始叫囡每天讀一本圖書,最淺嗰D, 希望有幫助, 我只希望她能順利升班, 課外活動全是放學後在學校上.

會唔會太多課外活動? 放左學仲去公園玩? 我仔都係小一, 佢都好少睇課外書, 考試成績OK. 就算唔睇課外書, 學校功課都有好多閱讀理解做, 做下做下就識. 亞仔放學返來, 通常食茶點+睇一陣卡通片, 再做功課, 要做完 (佢識做果D), 才可以玩/睇卡通片. 其實返左成日學已好倦, 仲去公園放電, 仲邊有力做功課. 唔夠休息, 上堂實無精神啦. 真係應付唔到, 就減少D課外活動, 適應後再加返課外活動.

ss2002 發表於 15-3-31 12:36
會唔會太多課外活動? 放左學仲去公園玩? 我仔都係小一, 佢都好少睇課外書, 考試成績OK. 就算唔睇課外書, 學 ...
去公園玩可以係charge電,長時間做相同既事relax方法就係去做一d好唔同既事,thats why旅行可以放鬆既原因,表面睇,有d人既旅遊行程緊密唔會仲辛苦過返工咩?當然,每人做法唔同,你仔適合睇電視食茶點抖下都好好呀
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

艾艾 發表於 15-3-30 17:26
回覆 little_yolky 的帖子

謝謝意見, 我由星期六開始叫囡每天讀一本圖書,最淺嗰D, 希望有幫助, 我只希望 ...
用手指指住D字讀, 等佢認得隻字。一本可以重覆讀幾日, 讀到無錯字為止。

如果唔係學校強迫要有咁多課外活動, cut D啦, 因為放學3:00, 上埋課外活動4:00, 返到屋企四點幾, 仲要去公園玩一個鐘, 點有時間溫書做功課。最緊要搞掂個升班先, 仲有個暑假追返D唔識, 努力!

回覆:求救!小一生,有温書的情況下兩科主科不合格

日日去公園玩一個鐘,玩完都無心機做 功課啦…  一分耕耘,一分收穫。

引用:日日去公園玩一個鐘,玩完都無心機做+功課

原帖由 sissysze 於 15-03-31 發表
日日去公園玩一個鐘,玩完都無心機做 功課啦…  一分耕耘,一分收穫。

...
咁又唔一定玩完就無心機,睇返個小朋友本身如果如何,我仔玩完之後做功課都好好,因為唔會掛住要玩!
但都要安排好時間,三日課外活動,可能多咗D!

要搞清楚專注力不足是因還是果!睇你咁講法,小朋友似吾夠訓、溫得太多、越來越無興趣!

回覆 rchchan0505 的帖子

可能真係太攰,我決定重新set 過D時間,另我找出她的最大問題係唔睇清楚example 就做, 好唔小心!

艾艾 發表於 15-4-7 17:11
回覆 rchchan0505 的帖子

可能真係太攰,我決定重新set 過D時間,另我找出她的最大問題係唔睇清楚example  ...
無興趣無心機就容易出錯。
小朋友最大的動力就是玩(興趣班不算玩),最基本的需要就是睡夠食夠,最大的鼓舞就是接納和專重。
你是好媽媽,加油!

不如考慮私人補習

除非學校是用有趣的活動教學, 一天中的公園遊玩和參加課外活動相比起上課做功課又真係吸引很多,  小朋友每天都經歷著這種甜苦對比, 實在很難改變小朋友的自然反應, 建議樓主把精彩的課餘活動放在週末, 否則都幾難扭轉現時情況.
Twins 媽咪

我兩个囡囡都係K3开始, 我就要求孩子邊做功課邊讀題目, 解答比我知,
我會知道佢有几明白題型講咩, 佢地唔明再教佢睇, 所以我細囡讀普通幼稚園,
上小一就唔辛苦, 还要早D开始数學題解, 再教深D, 怕小朋友難應付,
填充我就唔比字佢揀, 佢見句子就要直接回答, 寫生字比我睇,
當埋黙字, 筆劃寫唔好, 就執正佢