用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一成績差
go

小一成績差

小女今年九月剛小一,直到現在已經歷3次测驗1次考試,但得出來的成績英數不合格中文剛剛合格,我不知可以如何幫她。不知各位媽媽有冇好的上門老師介紹。
加上小女學校如中英數不合格是不可升班的,到時真不知如何是好,本人又不想好留級但以她的成績是絕對轉不到其他學校的,真的十分煩惱。不知有冇其他媽媽可分享一下心得
大家知不知在黃大仙網有冇適合小女的其他學校

还未知她不及格的原因~是上課聽唔明,做功課唔識,温完又忘記,做卷太慢,唔小心錯漏百出,識字少,唔專心……定係乜原因?未知原因不能对症下药,補習都無乜用喎~

醒目開學勳章

1. 問吓老師上課情況, 如有無專注力不足的表現;
2. 平時做功課情況, 會唔會唔識做, 做得好慢;
3. 如果係唔識, 快D 開始温番默書, 工作紙, 補底. 因為E 經唔識, 基礎唔好, 唔識嘅嘢會濾積. 之後测考, 成績可能更差.

回覆:小一成績差

轉校不一定解決的,大家討論問題,要有耐性,小孩不笨,只要盡力,試過,唔合格,不—定留班,還有試升。。。

我在日常功課去了解小朋友吸收了多少, 將考試看作測試她是否小心謹慎, 如果功課沒問題, 考試慢慢就會改善
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 Angelyinwaing 的帖子

其實我相信我個女樣樣都有d,上堂初時有不留心的情況出現但提點過之後及問過老師現在已好轉,功課有唔識我都盡量教她,可相信大部分都係吾專心做卷大意時常吾睇晒提目就做.

回覆:w26 的帖子

我個仔小一時成績都係一般,每次考試溫習都溫到好熟,做功課都ok,但往往考試成績就麻麻地,派卷回來做改正就識,所以我相信我個仔做卷時大意,題目冇睇哂,加上可能臨場表現失準,做媽媽唯有從旁鼓勵他,引導他,小一仲係好細個,成績仲可以有時間追,加油呀!

點解成績差第一諗起是補習?真係唔明?

小朋友夠訓嗎?食得夠營養嗎?身體好?夠精神嗎?基本問題解決了,再搞專心和大意問題。

我囡今年都係小一,到現在我仍是最注重食訓痾。
她天生性格緊張,上學期適應吾到老師鬧人,而且全日非常磞緊,回家後連玩都無興趣,功課吾做,吾溫默書,日日喊幾場,吾肯起身吾肯返學,日日和她拉鋸幾個鐘,鬧佢差不多打佢,當時我想覺得無出路,想立刻轉去讀私校直資,但談何容易,跟本無可能轉校!後來估計她因全日太緊張,腎上腺全日高企所以放學後謝哂,我昨了一個大膽嘗試,就是放學後不談功課,只玩和浸浴,改為早上做功課,結果成功了!現在她是少數喜歡上學的孩子!

現在她會主動要求在晚上完成功課,我們准她最遲9:30訓,做吾切就早起做,現在也肯溫默書,而且想溫書。上學期她完全吾肯溫書的!Amazing!

找到問題的根源,對症下藥就得!傾下、鼓勵下最重要。當然,過程中我發左好多次癲架,不過總找到出路。加油!

孖朗媽716    發表於 15-4-1 15:18
little_yolky  你先係amazing果個   發表於 15-3-30 13:25
MrBeast   好多人都忽略睡眠因素   發表於 15-3-25 21:16
魚兒小寶貝  你好叻呀!  發表於 15-3-25 13:08

rchchan0505 發表於 15-3-25 11:36
小朋友夠訓嗎?食得夠營養嗎?身體好?夠精神嗎?基本問題解決了,再搞專心和大意問題。

我囡今年都係小一 ...
「現在她是少數喜歡上學的孩子!」學校畀好大壓力學生?  
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-3-25 11:53
「現在她是少數喜歡上學的孩子!」學校畀好大壓力學生?
我吾覺學校比太大壓力,功課吾係太多(一時時),但離不開傳統的悶和鬧!上學期尾有一課書講小朋友喜歡病,因為病了不用上學,老師叫喜歡上學的同學舉手,結果只有三人舉手,我囡是其中一個,那時,我才知道囡囡已經適應了!

成績差真係有好多可能,樓上都有好多提過,仲有係本身個底好唔好,追唔追到學校要求,小朋友適唔適合學校都好重要。敢講如果幼稚園讀啟思,抽入天神,天資麻麻,又無進補過,成績好大機會唔會好。如果你係讀一線頭勁谷小學,真係可以諗吓轉校。

香港學校壓力不少,朋友孩子英留學是初中,做大哥哥大姊姊照顧初來小學部香港生,問來的是不想考試及功課太多。。。

回覆 2boba 的帖子

多謝各位的回覆,我女只是讀黃大仙私立女校,她其實好鍾意返這間學校.可能之前幼稚園太hea所以現在有少許辛苦.

回覆 w26 的帖子

我會再同她了解多d,一同找個方法幫她.到時真的要留班再諗

我都有咁的情況,英文唔合格!但我發現不能就咁去補英文,真係要令佢有興趣先得,但如何令佢有興趣係一個超大難題!!

我個女鐘意儲星光寶石,我就獎勵佢,每次功課派番黎有A或甲,都會有一個貼紙,儲齊十個就有兩粒寶石!。。。用左呢個方法後,佢做功課比心機左好多!

黎緊又就黎考試,未知係咪真係有進步,但起碼佢做功課認真左!

重點係幼稚園太hea個底唔夠隱... 我囡小一果陣都中,英唔合格, 你試下操多d英文 grammer , 閲讀理解間起重點會有幫助

jy0022 and hugub

多謝你們的意見及方法,我會試下的

w26 發表於 15-3-25 13:04
回覆 2boba 的帖子

多謝各位的回覆,我女只是讀黃大仙私立女校,她其實好鍾意返這間學校.可能之前幼稚園太he ...
應該係聖母,呢間都算谷架,我朋友個女KG係 York 都追得辛苦。
如果係德望,而你女之前讀 hea 幼又無喺出面上額外英,數,普 course,你就超 on 居同玩死個女。