用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有沒有小學的英文堂係NET 教?
樓主: samhongkong
go

請問有沒有小學的英文堂係NET 教?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我都唸緊7-8個應該唔夠應付全校要求

走去數左我仔學校, 小1至小6共24班, 英文科老師(NET及非NET)共18人, 未計part time及單元老師

引用:真係有必要100%+NET+教咩?+小朋友咁細個,+

原帖由 chanwendy 於 15-03-25 發表
真係有必要100% NET 教咩? 小朋友咁細個, 又唔係母語, 如果只得 NET 教, 小朋友真係聽唔明時咁點算呀? 自生 ...
( 小朋友真係聽唔明時咁點算呀? )小學生都聽唔明??? 真的?

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

St Clare's

醒目開學勳章 王國長老

samhongkong 發表於 15-3-25 11:34
只有cky 和 St Stephen 係全net 教英文?
估不到St Stephen 都可以做到!
我expect 只有直資/私校做到。請 ...
St Stephen咪就係私校lor, 唔收咁貴學費點頂呀

btw有無人知維記/弘立係咪住100% net, 咁貴應該得喇掛

教得好唔好同國藉冇關的,不過發音,口音,里語,對答的確多數NET較中國人標準。樓主有指明要津校嗎?否則福建的確符合你要求,只是不合符EK其他家長要求而已。因為福建不是傳統名校,又不是津校,又有愛國色彩,是很多BK媽咪看不上眼的。另外你可看看地利亞,st.Margret小學是否全NET教英文。希望幫到你.

teambuilder 發表於 15-3-25 11:44
教得好唔好同國藉冇關的,不過發音,口音,里語,對答的確多數NET較中國人標準。樓主有指明要津校嗎?否則 ...

謝謝你!我也不追求名校。
請問福小的英文堂係P 1到P 6都由NET 教?還是只有P1-2?
因为英文老師話小女的英語近乎native, 所以我不想浪費了之前的培育。
我這樣説不是想炫耀,因为現在好多小朋友都是這樣,只係想大家知我的原因。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

St Stephen 提供埋宿舍比外藉老師,所以老師任教相對穩定,對學校歸屬感亦好。

醒目開學勳章 王國長老

唔奇, 邊個打工唔想人工高福利好, 有宿舍真係好正

Nath 發表於 15-3-25 12:02
回覆 Charlotte_mom 的帖子

St Stephen 提供埋宿舍比外藉老師,所以老師任教相對穩定,對學校歸屬感亦好。 ...

St Stephen 的確係一間好學校,只係家住沙田,離學校太遠。
以現在的樓價,搬屋唔係易事。

回覆 chilokma 的帖子

一呂一星期除佐1日唔係外籍老師(多數係默書堂), 其他日日都係外籍老師上堂, 而ORAL堂係另外1星期1堂上, 但係都要家長另外比1份錢上架

小曳人   咁同樓主期望好接近   發表於 15-3-25 14:21

回覆:請問有沒有小學的英文堂係NET 教?

引用:教得好唔好同國藉冇關的,不過發音,口音,

其實如果一心諗住係香港讀書要日後面對DSE, 擔心下中文好過英文啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Charlotte_mom 發表於 15-3-25 11:44
St Stephen咪就係私校lor, 唔收咁貴學費點頂呀

btw有無人知維記/弘立係咪住100% net, 咁貴應該得喇掛
維記係NET, 雙班主任一個Net一個普通話老師.  上課語言為英普, 無廣東話的

hkpapa852 發表於 15-3-25 13:47
其實如果一心諗住係香港讀書要日後面對DSE, 擔心下中文好過英文啦!
都係架! 之前幾多神校就衰係中文手上......
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 15-3-25 13:47
fair comment,
如果唔打算外地升大學, 3322一定要面對 (3322係入大學最低要求, 中英文有3(類似D), 數通識要有2(類似E)), 中文至得人驚.......

Charlotte_mom 發表於 15-3-25 14:28
fair comment,
如果唔打算外地升大學, 3322一定要面對 (3322係入大學最低要求, 中英文有3(類似D), 數通識要 ...
2014年DSE結果, 全港考生中文達3級或以上成績只有50.7%, 比英文的52.5%還要低.
重英輕中, 上小學如果都未知驚, 到中學就會知死
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

samhongkong 發表於 15-3-25 11:59
謝謝你!我也不追求名校。
請問福小的英文堂係P 1到P 6都由NET 教?還是只有P1-2?
因为英文老師話小女的英 ...

之前又真見過分享,kg 英文講得好但上了小學就廢了武功。其實唔難搵,官津u can forget,去chsc.hk找emi 的直C,再去簡介問個清楚
Good luck

官津可以忘記....要去揾EMI的直私....咁一面倒....未必咁全面瓜??

http://www.mps.edu.hk/SchoolEvents/2013_14/BOBfinal/index.html

MrBeast    發表於 15-3-25 21:05

lovebb2 發表於 15-3-25 11:38
( 小朋友真係聽唔明時咁點算呀? )小學生都聽唔明??? 真的?
你覺得小學生就會 100% 聽得明 net 上堂? 如果可以 100% 聽得明, 咁小朋友已經叻到曉飛了, 唔洗 net 教都得啦.
坦白講, 唔好講小朋友吖, 就算我地大人, 都唔敢包同外國人講英文時係可以絕對 100% 明得晒啦.

hkpapa852    發表於 15-3-25 16:43
‹ 上一主題|下一主題