用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 唔知點好
go

唔知點好 [複製鏈接]

呀仔見左兩間自行,早幾日問佢鐘意邊間多啲(呢個問題報之前問過,佢話冇所謂+是旦),        佢竟然答我鐘意自行二果間多啲,話萬一考唔到都請我要帶佢叩門云云。

但我聽完滴汗,雖則自行一應該唔會收佢,若萬一又真係好彩入左,咁應否放棄叩門呢?

自行一,男女校,band 1頭,較近屋企,中文通識
自行二,男校,band 1中至尾,較遠屋企,英文通識

(其實我自己不嬲都係鐘意自行二多啲,但爸爸話唔想呀仔咁遠返學,朋友又話應該放間banding好啲既做自行一,所以先咁排)

而家有啲變態,希望自行一唔收,自行二收,咁就到時冇煩惱了

萬一。。。。咁你係我,叩唔叩?

1    0    0    0

甲一填自行二果間

我都成日問我仔..鍾意自行一定二多D..
佢到依家都話冇所謂..
可能佢同我一樣2間都鍾意難揀...

如果搞左咁多野..佢先話2好過1...
我諗我都會好似知咁煩
因為講到尾...最後返學的係小朋友...
當然想搵間佢鍾意的

回覆:唔知點好

小朋友要實地感受先可以話到俾你聽佢鍾意邊間,好難怪佢哋,讀書係佢哋

一定叩!都已有自行一在手,叩到仔開心,叩唔到都償咗仔心願!所以一定叩

zzeta  英雄所見略同   發表於 15-3-24 17:49

回覆 包包媽 的帖子

萬一。。。。咁你係我,叩唔叩?..................一叩無妨, 反正點都有位... 成功既仔讀得開心, 唔成功既, 唔怕個仔怨~

試, 就有機會, 最重要係小朋友的意願

引用:甲一填自行二果間

原帖由 hktraffic 於 15-03-24 發表
甲一填自行二果間
我都打算係咁呢

引用:我都成日問我仔..鍾意自行一定二多D..佢到

原帖由 月希 於 15-03-24 發表
我都成日問我仔..鍾意自行一定二多D..
佢到依家都話冇所謂..
可能佢同我一樣2間都鍾意難揀...
我都想佢讀得開心,不過返學就遠啲囉

回覆 silvia_ng 的帖子

要過海 ? 其實香港好細, 第日高班補習都有機通處走~

無擔心住啦

引用:小朋友要實地感受先可以話到俾你聽佢鍾意邊

原帖由 包包媽 於 15-03-24 發表
小朋友要實地感受先可以話到俾你聽佢鍾意邊間,好難怪佢哋,讀書係佢哋

...
呀仔就係in完,覺得自行二老師nice啲,學兄親切。佢仲係學兄帶佢地過房時問人有冇精英班,之後再同人地講出年1B見喎

王家爸爸    發表於 15-3-25 11:11
CPLA  你仔好搞笑  發表於 15-3-24 17:57

引用:回覆+包包媽+的帖子 萬一。。。。咁你係我

原帖由 zzeta 於 15-03-24 發表
回覆 包包媽 的帖子

萬一。。。。咁你係我,叩唔叩?..................一叩無妨, 反正點都有位... 成功既 ...
叩,唔收佢只會覺得係學校唔收,而唔係你唔同佢去

引用:回覆+包包媽+的帖子 萬一。。。。咁你係我

回覆 包包媽 的帖子

萬一。。。。咁你係我,叩唔叩?..................一叩無妨, 反正點都有位... 成功既 ...
um...都係,之不過要早起好多呢

引用:Quote:原帖由+包包媽+於+15-03-24+發表小朋

原帖由 silvia_ng 於 15-03-24 發表
呀仔就係in完,覺得自行二老師nice啲,學兄親切。佢仲係學兄帶佢地過房時問人有冇精英班,之後再同人地講出 ...
佢真係好鍾意喎,加上佢應承咗人

引用:回覆+silvia_ng+的帖子 要過海+?+其實香港

回覆 silvia_ng 的帖子

要過海 ? 其實香港好細, 第日高班補習都有機通處走~
我係邊疆出九龍呢。。。呢幾年返小學已經出九龍,仲諗住可以改係新界返學,佢冇咁辛苦添,不過坐車應該45分鐘左右吧

回覆:silvia_ng 的帖子

唔駛咁擔心, 距離放榜和要叩門嘅日子仲有一段時間! 何況, 小朋友嘅心意有時都會'五時花六時變'! 好似我嗰個咁, 一時一樣, 一時好堅決咁話要讀呢間, 隔幾日後又話想讀嗰間! 所以, 你可襯第二階前, 再好好同阿仔傾下和部署! 祝福你!

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-03-24+發表

原帖由 包包媽 於 15-03-24 發表
佢真係好鍾意喎,加上佢應承咗人
其實睇到佢in完出黎個樣,已經feel到有分別。見自行一時死魚咁既樣,但其實又唔係話in得好差喎,可能佢真係比自行二打動了

silvia_ng 發表於 15-3-24 17:52
我都想佢讀得開心,不過返學就遠啲囉
遠就遠啦.跟住要讀6年架...佢唔開心的話...點過...

silvia_ng    發表於 15-3-25 09:18

回覆:silvia_ng 的帖子

係咪自行乙二放大抽獎機會大D,乙二在小學校網嗎?仔仔鐘意,仲可能好多同學仔陪,又有學兄睇住,一定開心好多

引用:係咪自行乙二放大抽獎機會大D,乙二在小學

原帖由 Emilyeee 於 15-03-24 發表
係咪自行乙二放大抽獎機會大D,乙二在小學校網嗎?仔仔鐘意,仲可能好多同學仔陪,又有學兄睇住,一定開心 ...
兩間都唔係自己校網呢

‹ 上一主題|下一主題