用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
樓主: MASAYA
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

小時了了 發表於 15-3-26 22:59
哈!哈!我仍然擔心擔心個女入唔到b1中學,不過,我最近開始學習放低自己對阿女嘅框框啦,例如我每晚儘量 ...
你都真係好大改變喎!
你之前話update你囡囡情況,點呀?  不過如果唔方便都明架.只係關心下,現在開心就好了.

wan_sosin 發表於 15-3-26 23:08
你都真係好大改變喎!
你之前話update你囡囡情況,點呀?  不過如果唔方便都明架.只係關心下,現在開心就 ...

哈!哈! 唔係唔方便,只係今個星期六(後日)一家三口見最後一次心理學家睇評估報告,到時得個知字阿女係過度活躍/專注力不足/資優又抑或只是尋常百姓一個,真心多謝您地關心!。

芙蓉808  請問評估价錢幾多?係中大嗎?   發表於 15-4-1 14:06

回覆:小時了了 的帖子

聽見你學懂了放低,真替你高興!

其實小孩子的成長,我認為身心健康比讀書更重要!

祝願你女兒健康快樂地成長!

小時了了  Hi,好耐無見您啊!多謝關心!:funn   發表於 15-3-27 14:24

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-26+21:39+所以

scyauchris 發表於 15-3-25 20:28
回覆 MrBeast 的帖子

我覺得父母要勁高EQ, 因為湊小朋友難過讀多個學位。
係, 我C6依家一邊湊兩個, 一邊讀多個學位, 佢脾氣好似差咗咁, 以前人品好好的。

小時了了 發表於 15-3-26 22:59
哈!哈!我仍然擔心擔心個女入唔到b1中學,不過,我最近開始學習放低自己對阿女嘅框框啦,例如我每晚儘量 ...
真係慘, 我只係擔心阿囡入唔番聯繫間band 2.........

回覆 little_yolky 的帖子

你C6咁好肯湊女,是否幫忙跟吓學校d野?我C6乜都唔知,今次阿女唔知為何比d試卷給爸爸簽名。C6問返我為何小二d卷咁長考咁多野!

scyauchris 發表於 15-4-2 20:17
回覆 little_yolky 的帖子

你C6咁好肯湊女,是否幫忙跟吓學校d野?我C6乜都唔知,今次阿女唔知為何比d試卷 ...
我無俾C6跟學術嘢, 不過, 佢負責兩個囡囡接送安排、測考提示、品格教育、頭暈身興咁 我就只需負責學術一項

引用:通常啲小朋友係由頭帶到落尾。好少(暫時未

原帖由 alanwong238 於 15-03-24 發表
通常啲小朋友係由頭帶到落尾。好少(暫時未見過)初小考得唔好,去到高小會突然考得好既例子。由其係程度高既 ...
小學讀得好中學又未必好,中學好大學又未必、讀書好出黎做野又未必掂!每個階段都未為輸啦總之大家家長吾洗咁快定輸贏

hummingbirdy 發表於 15-4-8 23:01
小學讀得好中學又未必好,中學好大學又未必、讀書好出黎做野又未必掂!每個階段都未為輸啦總之大家家長吾洗 ...
準備考同準備讀係兩回事, 所以考得上未必讀得好, 但就算準備好讀既能力, 其實又未必考得到你想讀個間, 不過我覺得準備考需要既時間比準備讀既時間短, 升小就要靠家長, 升中就要教小朋友點準備, 升大就靠學生自己lu
同理, 準備面試比準備工作能力易得多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+alanwong238+於+15-03-24+發

原帖由 hummingbirdy 於 15-04-08 發表
小學讀得好中學又未必好,中學好大學又未必、讀書好出黎做野又未必掂!每個階段都未為輸啦總之大家家長吾洗 ...
講得好啱!以前有d 同學升吾到大學,出黎做野,發展仲好過讀左大學嗰d la ~
不過做父母嘅當然想小朋友由頭帶到落尾,但真係好難

‹ 上一主題|下一主題