用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
樓主: MASAYA
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

引用:我覺得黑馬係本身天資好,而之前種種原因而

原帖由 CALVEN 於 15-03-26 發表
我覺得黑馬係本身天資好,而之前種種原因而未能發揮.
有時有天資個底打得唔好,要追都好辛苦!

引用:Quote:原帖由+scyauchris+於+15-03-26+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-03-26 發表
無錯,天生我才!還有良好品格!
品格良好有責任感,將來那怕小朋友搵唔到自己方向!

...
品格重要D!

王家爸爸    發表於 15-3-26 15:03

引用:Quote:原帖由+JJDBB+於+15-03-26+發表你仔

只係普通津校!但廿年前係地區名校,改名遷址後已不再,現在係一線尾學校,但佢教學都算花心思,好多時用遊 ...
真是不錯嘅学校!

回覆:JJDBB 的帖子

請問你怎找到它。有心教好小朋友,不追求立桿見影的升學成績。我希望我仔入到這類學校。

JJDBB 發表於 15-3-26 11:16
小學太早講黑馬。中学啦,应該会見到嘅!
同意

回覆:請教高小黑馬發力

出來做嘢才發力都大有人在!

引用:出來做嘢才發力都大有人在! +

原帖由 skkeung 於 15-03-26 發表
出來做嘢才發力都大有人在!
Yes ,無錯!

CALVEN 發表於 15-3-26 12:01
我覺得黑馬係本身天資好,而之前種種原因而未能發揮.
我想起費蘭尼!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:請問你怎找到它。有心教好小朋友,不追求立

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-03-26 發表
請問你怎找到它。有心教好小朋友,不追求立桿見影的升學成績。我希望我仔入到這類學校。

...
找到什麼呀?它是(誰)?

wan_sosin 發表於 15-3-26 12:15
只係普通津校!但廿年前係地區名校,改名遷址後已不再,現在係一線尾學校,但佢教學都算花心思,好多時用遊 ...
我有的一個經驗,阿仔小二小三,我們在樓下找了一個 lS的英文老師教他會話,上堂是焗蛋糕,上網訂機票,酒店,車,申請簽證....... 等日常生活練會話!
後來我照辦煮碗,在旅遊時,他上網搵資料,選酒店,計劃行程,最搞笑是他最喜歡扮GPS,教我轉左轉右,扮得好神似!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:JJDBB 的帖子

學校,有心教好小朋友,不急功近利的學校。

引用:學校,有心教好小朋友,不急功近利的學校。

原帖由 Heyheyjoyjoy 於 15-03-26 發表
各人的標準不同!

引用:學校,有心教好小朋友,不急功近利的學校。

不是我孩子学校!

回覆 MASAYA 的帖子

萬事萬物,總有因由。
没有一覺睡醒便决定去發力的,須借助外力的剌激而引發斗志。例如轉校,搬屋,移民,家庭變故,参加新活動,結識新朋友,遇上明師等。不願改變嘗試的,只可等運到,机会近零。

白馬可以成為黑馬,黑馬亦要趁時机發力。

引用:通常啲小朋友係由頭帶到落尾。好少(暫時未

原帖由 alanwong238 於 15-03-24 發表
通常啲小朋友係由頭帶到落尾。好少(暫時未見過)初小考得唔好,去到高小會突然考得好既例子。由其係程度高既 ...
我識個同學仔真是初小級8O名到,四年班五六十到,五年班三十幾,六年最尾—次二十幾,中一B1B英中級二十,現中二最近—次級十一

wan_sosin  勁呀!  發表於 15-3-26 22:21

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-3-26+16:35+

講得好! 正面態度常鼓勵很重要!

引用:回覆+MASAYA+的帖子 之前分享過,+依家再分

IloveJJ 發表於 15-3-26 21:39
所以你唔好成日擔心個女入唔到b1中學啦!

哈!哈!我仍然擔心擔心個女入唔到b1中學,不過,我最近開始學習放低自己對阿女嘅框框啦,例如我每晚儘量同阿女行路返屋企無每晚咁谷溫野啦,上星期阿女測驗今次無病啦,測驗前一晚開始無咩溫書,呢幾日晚晚同阿女係廚房親子攪煲湯野咁啦 ..... 呢啲活動之前幾年無架,都係您地點醒我咋!

多謝您地呀!

ANChan59 發表於 15-3-24 16:00
認真 d 考試,明白一分都不能少!
Exactly true!

小時了了 發表於 15-3-26 22:59
哈!哈!我仍然擔心擔心個女入唔到b1中學,不過,我最近開始學習放低自己對阿女嘅框框啦,例如我每晚儘量 ...
喂,你改變左好多呀,邊個話上網識人好危險架?

小時了了  多謝您平日嘅心靈雞湯!   發表於 15-3-26 23:40
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題