用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
樓主: MASAYA
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

MASAYA 發表於 15-3-25 16:29
看來我對黑馬誤解很深呢

我以為所謂黑馬是初小摸索怎樣學習,將成績看得較輕,自然分數很難摸頂 ...
巧婦难為無米炊。無資質,咩部署都無用。有資質就事半功倍,唔係只会虚不受補。

王家爸爸    發表於 15-3-26 15:04

最重要命好

當然我地未知佢是否好命,便叫佢要努力讀書。

Hasoluck    發表於 15-4-2 21:38

MASAYA 發表於 15-3-25 09:59
看來大家看法一致, 是否黑馬全看孩子何時發力
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]黑马Dark horse)原指在赛马场上本来不被看好但却意外获胜的马,后来用来比喻那些出人意料获得佳绩的人、球队、股票等等。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]

黑马一词源于19世纪的英国政治家本杰明·迪斯雷利的小说《年轻的公爵》(The Young Duke,1831)。该小说有一处对赛马比赛的描写,比赛中一匹不起眼的黑马在最后关头赶超了两匹夺冠呼声最高的良种马。黑马就用来比喻出人意料的获胜者。

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]維基百科

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]是有實力,但被低估的駿馬良駒!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-3-26 08:50
黑马(Dark horse)原指在赛马场上本来不被看好但却意外获胜的马,后来用来比喻那些出人意料获得佳绩的人、 ...
我以為很多以往不被看好的黑馬只是行事低調,不引人注意,默默努力的人和隊伍

王家爸爸  低調是原因之一  發表於 15-3-26 15:05
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

licpd 發表於 15-3-25 20:42
你的理念很正常,但LS能給小朋友摸索的空間嗎? 唔好講小學,幼稚園依家都教深教快啦,大部份家長未又配合 ...
好多人選校時已會考慮,幼稚園個邊,其實都見到有d家長選happy school係明白愉快學習唔係hea唔係乜都唔做既放任政策,好欣賞佢地會係呢個教育制度底下尋找一條適合自己小朋友,開心得黎又唔會被淘汰既路,當然最後得唔得言之尚早,但起碼有心去諗去做,唔係怕眼前蝕底見人地小朋友適合行條催谷路又覺得自己個小朋友都適合
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:請教高小黑馬發力

但在香港本地教育,有不催谷的學校嗎?
名校要保持優勢,一般學校要擠身明校…方法都是谷、谷、谷

王家爸爸  谷只可以有短期效果  發表於 15-3-26 15:06

引用:最重要命好當然我地未知佢是否好命,便叫佢

原帖由 scyauchris 於 15-03-25 發表
最重要命好

當然我地未知佢是否好命,便叫佢要努力讀書。

有時D黑馬,連佢自己都唔知自己係隻黑馬,到跑出先知,啊!原來自己可以跑得咁快!點解其他馬無情情去晒後面嘅?

我識個男仔,現在F3考第一,但F1時佢係全班最後合格嗰個,F1時佢父母都預定個仔入唔到U,依家個機會突然返返嚟!

但黑馬真係男仔多!女仔都有,但相對小!知一個女仔例子,兩姊妹,細個時姊姊乖,妹妹曳,讀書方面姊姊聽教,妹妹走去玩,最後姊姊無讀U,細妹考入一間唔多好嘅中學,佢好唔甘心,於是發奮,自己考返入一間好學校,最後取得學位!佢媽媽話,當細女知衰之後,再不用理佢學業,完全自己攪掂!而姊姊,相信係資質有限!讀書多少講天份!
不過做父母的,我自己覺得,最好幾時都當仔女係黑馬,幾時都仍願意等待佢有日跑出,無論外面點睇我哋個仔女都好,父母都應該比仔女最多信心!

王家爸爸    發表於 15-3-26 15:06
MASAYA    發表於 15-3-26 10:48

wan_sosin 發表於 15-3-26 10:38
有時D黑馬,連佢自己都唔知自己係隻黑馬,到跑出先知,啊!原來自己可以跑得咁快!點解其他馬無情情去晒後 ...
"不過做父母的,我自己覺得,最好幾時都當仔女係黑馬,幾時都仍願意等待佢有日跑出,無論外面點睇我哋個仔女都好,父母都應該比仔女最多信心!"

Well said!!!  

HaYi  good point !  發表於 15-4-2 17:30
MASAYA  同感   發表於 15-3-26 10:48

看來有經驗的父母看到的實例都是見步行步,靜候子女發力

是我這樣的新手才妄想是有秘技

引用:看來有經驗的父母看到的實例都是見步行步,

原帖由 MASAYA 於 15-03-26 發表

是我這樣的新手才妄想是有秘技  ...
小學太早講黑馬。中学啦,应該会見到嘅!

JJDBB 發表於 15-3-26 11:16
小學太早講黑馬。中学啦,应該会見到嘅!
嗯,一切源於我對黑馬既誤解,應該問馬拉松選手如何在中前段調節步伐,適應氣候,觀察地形,後段怎樣衝刺,長驅直進

Yanamami  That's the way to do it~  發表於 15-3-26 15:45

回覆 wan_sosin 的帖子

每個小朋都是黑馬,因為各有自己才華,只是我們是否懂得欣賞。不過好多時,我們只是望到學術方面。

回覆 MASAYA 的帖子

之前分享過, 依家再分享有關八仙嶺山火的傑青衡仔張潤衡事例, 作為大家為人父母參考參考

八仙嶺山火的傑青衡仔張潤衡,我係佢本新書《我也可以了不起》http://www.cp1897.com.hk/product_info.php?BookId=9789888287376, 書裏面講到佢小學家長日老師講佢考尾二,只係好過最尾有學障個同學,點知之後個學期考最尾呢,學障同學仲高分過佢,返到屋企俾老豆打到飛起,又俾老豆話佢係咪有學障,中學只升到 band 3 中學。書入面有講佢中學時老師點樣教及鼓勵學生,佢自己又點樣克服身體傷殘及點樣好努力咁追返咁多年學業底子差,而父母點樣無為而治等等,中一開始發奮成績大進步, 升中二時可以入到精英班, 但係由於精英班關係啲同班同學相對比較叻, 衡仔中二成績係班上又包返尾........ 人地依家大學畢業,讀緊博士學位, 係傑青。佢出呢本書《我也可以了不起》,就係想鼓勵人及帶出正面思想連佢由細到大自己及佢最親嘅人父母都覺得佢唔係讀書材料, 但佢依家都可以《了不起》,其他人一定都可以《了不起》。書裏有分享用咩野平常人都用到嘅思想方法及行為而令自己《了不起》。

黑馬, 駿馬.... 我替用鄧小平嗰句: 唔理黑馬駿馬, 仲之跑到終點就係好馬.

引用:看來有經驗的父母看到的實例都是見步行步,

原帖由 MASAYA 於 15-03-26 發表

是我這樣的新手才妄想是有秘技  ...
秘技真係無乜!當然有人報操卷班純為提升考試技巧及分數!但對知識上無乜幫助!小學嘅課程靠記性熟練多!訓練思維少!但到將來讀書,思維慢慢重要!
我仔間學校,會用整蛋糕來教英文,我都已經覺得好驚喜了!

醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 15-3-26 11:48
秘技真係無乜!當然有人報操卷班純為提升考試技巧及分數!但對知識上無乜幫助!小學嘅課程靠記性熟練多!訓 ...
我仔間學校,會用整蛋糕來教英文,我都已經覺得好驚喜了!

係活動教學,依家好多津校都會安排,

我小朋友每星期有4堂外籍老師教既英文都係類似形式.

MASAYA  正喎,我想要呢種教育   發表於 15-3-26 12:05

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-03-26+發表看來

原帖由 wan_sosin 於 15-03-26 發表
秘技真係無乜!當然有人報操卷班純為提升考試技巧及分數!但對知識上無乜幫助!小學嘅課程靠記性熟練多!訓 ...
你仔仔間学校,應該不是傳統学校吧!

醒目開學勳章

我覺得黑馬係本身天資好,而之前種種原因而未能發揮.

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 每個小朋都是黑馬

原帖由 scyauchris 於 15-03-26 發表
回覆 wan_sosin 的帖子

每個小朋都是黑馬,因為各有自己才華,只是我們是否懂得欣賞。不過好多時,我們只 ...
無錯,天生我才!還有良好品格!
品格良好有責任感,將來那怕小朋友搵唔到自己方向!

wan_sosin 發表於 15-3-26 11:48
//我仔間學校,會用整蛋糕來教英文,我都已經覺得好驚喜了!//

我想要呢種教育

p.s. 頭先睇錯回錯post

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-26+發表

原帖由 JJDBB 於 15-03-26 發表
你仔仔間学校,應該不是傳統学校吧!
只係普通津校!但廿年前係地區名校,改名遷址後已不再,現在係一線尾學校,但佢教學都算花心思,好多時用遊戲來教學,例如數學,會玩數字遊戲,英文玩迷語之類!但區內受歡迎程度一般,好多家長只會睇成積來選校!

‹ 上一主題|下一主題