用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教高小黑馬發力
go

請教高小黑馬發力 [複製鏈接]

請教一下各位家長,據你們了解身邊或自身的黑馬在高小會有怎樣發力的方法呢?
   8    0    0    0
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我覚得黑馬真係少見。—般見有人突飛猛進多係低小時滋油油,上到呈分前就操卷或靠提升数学(語文难短時间見效)黎升呢。

引用:請教一下各位家長,據你們了解身邊或自身的

原帖由 MASAYA 於 15-03-24 發表
請教一下各位家長,據你們了解身邊或自身的黑馬在高小會有怎樣發力的方法呢? ...
認真 d 考試,明白一分都不能少!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

唉! 如果孩子尤其是男孩, 在高小能去到你說的境界, 就已開竅了!

唉……女孩都是好hea的,希望我女是黑馬!

引用:回覆+ANChan59+的帖子 唉!+如果孩子尤其是

原帖由 YanKanMom 於 15-03-24 發表
回覆 ANChan59 的帖子

唉! 如果孩子尤其是男孩, 在高小能去到你說的境界, 就已開竅了!
好多都明白㗎!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:請教高小黑馬發力

似乎大家對黑馬有唔同標準,應該定義一下

唔,大家覺得係咪初小band2 band3水平,高小考到band1水平先算黑馬?咁假設band1生有40%,初小考前40%,高小考前10%又算唔算黑馬?

licpd  夠膽看長綫的家長跟本唔多   發表於 15-3-24 20:36
licpd  少見都正常  發表於 15-3-24 20:36
Yanamami  都少見。  發表於 15-3-24 18:37
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我見過的黑馬,中學才發力!

wan_sosin 發表於 15-3-24 17:54
我見過的黑馬,中學才發力!
呢个都有可能。中学成个学習模式同方法都唔同哂,所以係有可能。

wan_sosin  真實例子唔少  發表於 15-3-25 00:40

回覆:wan_sosin 的帖子

我家有隻黑馬大學才發力;另一隻小黑馬剛在高中考大學前發力。

引用:我家有隻黑馬大學才發力;另一隻小黑馬剛在

原帖由 Radiomama 於 15-03-24 發表
我家有隻黑馬大學才發力;另一隻小黑馬剛在高中考大學前發力。
之前的日子,父母是否很痛苦?很多磨擦?

回覆 HMmummy 的帖子

大黑馬是我老公,是的,奶奶在他不願讀書的年代沒有逼他,還讓他到茶餐廳打滾一年後才再讀書;外甥多似舅,小黑馬最近一年才發力,在冰天雪地的國度寒窗苦讀,剛考獲大學offer.

回覆:Radiomama 的帖子

大黑馬在外國彼彼皆是,他們的中小學都是華人領先,一到大學情況就逆轉。

醒目開學勳章

回覆:請教高小黑馬發力

好難講,因人而已。。。
有啲初小麻麻,一年一年慢慢進步。。去到高小好叻就有!
我覺得邊有咁多黑馬

引用:好難講,因人而已。。。 有啲初小麻麻,一

又有人話一些小孩在初小時衰不小心、貪玩,到高小時開始認真才lai料,而另一邊廂初小時被谷,做成依賴、沒有學習興趣,所以到高小時成績大執位,最後黑馬跑出。
不過我覺得本身g質要很好才有可能做到黑馬。

成績好既除好資質(好記性係小学好紧要,聰明)外,通常都係四科成績幾平均,有目標,小心,做事效率高,心理質素穏定,成熟,有魄力……佢地好少需要補習添~

回覆 Radiomama 的帖子

我家都有黑馬大學發力,現在d論文又攞獎.  不過小學佢唔讀都高分,升上中學唔讀當然不高分,但是係讀精英班。佢都中六突然話要考醫科,最後入左,醫科系第一年令佢改變了整個人讀書方法。

回覆 scyauchris 的帖子

醫學院一年級怎樣改變他的讀書方法, 可否分享.
‹ 上一主題|下一主題