用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?
樓主: Sofayelaw
go

根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?

引用:Quote:kim107+發表於+15-3-24+13:58+現今時

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-24 發表
最終揀培道?
應該都係。

引用:Quote:kim107+發表於+15-3-24+13:58+現今時

原帖由 Sofayelaw 於 15-03-25 發表
多謝分享! 咁妳女升左邊間小學? 或者妳個女的同學去左邊幾間小學?
我女讀九龍塘學校,同學仔都好分散,有官校及私校,但問心無特别優勢

kim107 發表於 15-3-26 09:02
應該都係。

但培道中學係女校,小學男生較少

男仔揀民生會唔會平衡d?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:kim107+發表於+15-3-26+09:02+應該都

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-26 發表
但培道中學係女校,小學男生較少

男仔揀民生會唔會平衡d?
我係KV同培道揀。

kufubaby  放kv揀培道真係要好大勇氣,   發表於 15-3-26 11:07

小朋友性格係點? 係target直資/私校, 定津小(抽獎)?

考直資/私校小一唔係只靠academic, 如果小朋友只係讀得, 但唔夠out-going, 我會要民生. KV好多都好讀得, 叩門考卷一流但出去INTERVIEW唔夠人地smart, 我朋友個仔academic好強讀KV, 但一個直資OFFER都無.  所以唔好諗讀邊間好D, 反而諗自己小朋友咩TYPE, 以增加小一勝算.

novelle  Well said!  發表於 15-3-30 10:47
Cutemom0808  我見好多KV小朋友都好outgoing,    發表於 15-3-26 16:11
siden  agree  發表於 15-3-26 14:09

引用:小朋友性格係點?+係target直資/私校,+定津

原帖由 阿早! 於 15-03-26 發表
小朋友性格係點? 係target直資/私校, 定津小(抽獎)?

考直資/私校小一唔係只靠academic, 如果小朋友只係讀 ...
同意

阿早! 發表於 15-3-26 11:52

考直資/私校小一唔係只靠academic, 如果小朋友只係讀 ...

Thanks for the sharing! My girl is very active but always pretend well-behaved in front of teachers

一定MS,現在小朋友本質未定................
如果小朋友係MS都讀唔掂,等於在KV都唔會足夠力量同其他小朋友爭,
保險既一定MS, 小朋友小學讀得叻既, 到其時考其他再高一層次既中學都無問題.....

引用:小朋友性格係點?+係target直資/私校,+定津

回覆:根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?

Ms sure..唔駛煩小學真係差好遠

回覆:chungayu2 的帖子

非常同意,
不要看神校看得太神,一年幾百個畢業生,你唔係中上個班,大把人一間直私offer都無。

引用:一定MS,現在小朋友本質未定...............

原帖由 chungayu2 於 15-03-30 發表
一定MS,現在小朋友本質未定................
如果小朋友係MS都讀唔掂,等於在KV都唔會足夠力量同其他小朋友 ...
非常同意,
不要看神校看得太神,一年幾百個畢業生,你唔係中上個班,大把人一間直私offer都無。

chungayu2    發表於 15-4-1 09:37