用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?
go

根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?

根德園係好好, 但又擔心升小問題, 民生又唔知算唔算一線...
希望大家比D意見! 感激!

回覆:Sofayelaw 的帖子

same situation and i chose MS

引用:same+situation+and+i+chose+MS

原帖由 oliviayyp 於 15-03-24 發表
根德又call waiting?

回覆:oliviayyp 的帖子

same situation, I choose KV

引用:根德園係好好,+但又擔心升小問題,+民生又唔

原帖由 Sofayelaw 於 15-03-24 發表
根德園係好好, 但又擔心升小問題, 民生又唔知算唔算一線...
...
現今時勢,我會選民生,雖然唔係100%升小,但如果努力過都升唔倒,無得好講。根德園係好,但每年幾佰畢業生,而且大家其實都係target嗰幾間小學,除非特别叻,如果唔係都唔見得有優勢。利申:小女以前kv畢業,但細仔好大機會唔讀kv

回覆 ronwong 的帖子

yes 2015-2016
民小係咪超谷我不太清楚, 但好多出名少少的傳統教學學校(不論津小或私小)都唔多唔少係谷。而很多名幼更提早開始谷以配合升小。
其實兩間都係好學校, 早點下決定吧

kim107 發表於 15-3-24 13:58
現今時勢,我會選民生,雖然唔係100%升小,但如果努力過都升唔倒,無得好講。根德園係好,但每年幾佰畢業生 ...

最終揀培道?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

kim107 發表於 15-3-24 13:58
現今時勢,我會選民生,雖然唔係100%升小,但如果努力過都升唔倒,無得好講。根德園係好,但每年幾佰畢業生 ...
多謝分享! 咁妳女升左邊間小學? 或者妳個女的同學去左邊幾間小學?

oliviayyp 發表於 15-3-24 13:22
係咪因為半龍所以揀MS? 妳揀英普班定英粵?

回覆 kim107 的帖子

Same case大女sc畢業
細仔get 民生
May give up sc

回覆:根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?

引用:Quote:原帖由+oliviayyp+於+15-03-24+發表s

原帖由 chung_c9 於 15-03-24 發表
根德又call waiting?
我都想知

Sofayelaw 發表於 15-3-24 10:51
...

呢個list話民小全港排64,唔知算唔算一線

http://www.bookofschool.com/school/controller/entityDetails?entityid=3519&action=compare

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀

我會揀MS,民幼課程師資也不錯,再出外進補也有實力考小一,當然有5定6成上民小就唔洗煩

回覆:根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀

民生

我覺得你先要evaluate 下你小朋友, 在你栽培之下能否有機會考到比ms 更一線的小學... 不甘心就要出去搏, 心滿意足的就留下

其實升小學是一個階段,只要間小學有一定的水準已經Ok了!到他小五小六時便是靠實力考更好的學校⋯⋯ms已經不差吧!

醒目開學勳章

回覆:根德園 vs 九龍民生 offer 會點揀?

Kv 幾時交第二期錢