用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二轉校(東區)
go

小二轉校(東區)

我小朋友現在係慈幼讀小一,但經過上學期的大測和考試後,都係全班考尾二,阿仔好唔開心,因為呢間學校真係幾谷,同埋多默書,而且測驗考試前都唔會俾小朋友有時間去溫習,因為太多功課,d時間花係做功課呀,視藝呀,默書呀個d方面後,真係無時間再去溫測驗既野,家長日時班主任話如果下學期考試都咁差就有機會要留班了,我仔學野比較慢,而且大人小朋友都辛苦,所以覺得佢唔太適合讀慈幼,我見佢地教既野好快,但小朋友其實唔明又唔吸收的,所以諗緊黎緊小二想同佢轉一間無咁谷既小學,請問大家知唔知東區有無邊間小學係唔算谷架?謝謝!

醒目開學勳章

kenixtam 發表於 15-3-23 12:35
我小朋友現在係慈幼讀小一,但經過上學期的大測和考試後,都係全班考尾二,阿仔好唔開心,因為呢間學校真係 ...

慈幼都咁谷真係睇唔出。如果唔太介意所謂寶校,我估東區可以試下佛敎康山或者啟基,2間都唔太谷,識得小朋友由1線小學轉過去由頹廢變得積極學習,家長都話仔女讀得開心。

王家爸爸  慈幼已經係無咁谷既學校。   發表於 15-3-23 20:37

多謝你的意見呀! 可能係我個仔比較心散而且集中力唔夠,由幼稚園升到小一突然咁多功課同測驗考試,佢就變得好大壓力,所以佢讀得唔開心呢,所以我寧願揾間普通既學校考到好d既成績,好過讀名校但考第尾。我都係因為睇到慈幼既校風好似幾好,d學生都好有禮貌,所以第1輪選校就揀佢,又好好彩收左佢呀,佢試過但讀唔到都無法,係咪先?但係班主任就話佢成績差就算出面既學校都未必會收,呢樣我又好擔心呢!我想問下係咪要依家開始揾定學校轉小二?同埋要預備d咩資料架?因為未試過咁樣轉校呢!
我自己係讀蘇浙小學既,都有諗過俾個仔讀返呢間,不過聽講又係谷得好勁同埋學既野都深,所以都無考慮了。

醒目開學勳章

如果慈幼都話谷,KCS應該有過之而無不及。有無問過可唔可以留班?操行如何?轉校都好睇操行。如果要轉而家要打去學校問架啦。

佛教康山應該比啟基好, 聽街坊口啤, 佛教康山比較活動D, 同埋老師會幫小朋友盡量在學校完成功課.

kenixtam 發表於 15-3-23 13:57
多謝你的意見呀! 可能係我個仔比較心散而且集中力唔夠,由幼稚園升到小一突然咁多功課同測驗考試,佢就變得 ...
蘇浙就真係....英文小一要用小二的書......你想想....

多謝樓上家長既意見! 我都初黎步到,請問邊間叫KCS呀?
操行係keep住B 囉,無咩特別,老師係話佢上堂係唔集中。
我想問下佛教康山同啟基係咪都要每月交學費架?
同埋我見啟基三年班後就得1班,咁其他個D無得升原校?咁D小朋友咪唔開心?因為唔可以同識既同學仔一齊。

catiou627  兩間都不用交學費的  發表於 15-3-23 16:26

kenixtam 發表於 15-3-23 15:34
操行係keep住B 囉,無咩特別,老師係話佢上堂係唔集中。 ...

KCS = 蘇浙 bor
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

IC....我讀左咁耐都唔知佢有個簡寫添.哈哈~

操行係keep住B 囉,無咩特別,老師係話佢上堂係唔集中。 ...
啟基, 應該係東區14網排最尾的. 所以有得走, D人都走去第二間.....學生少左咪縮班....(我估)

我睇左啟基同佛教康山了,本人都比較喜歡啟基,但學費真的係一個問題,我都問過阿仔,佢話唔想轉因為D同學唔識,唉!又係慘既,我都明白的。我話媽咪都唔想你讀得咁辛苦,所以我都好矛盾。

cecilau  啟基係津校, 唔駛學費的.   發表於 15-3-23 16:43

醒目開學勳章

2間都係津校唔洗交學費,操行攞B應該無問題,識個攞唔知C定D,康山都唔收。啟基同康山以前少學生所以開得1班,但而家人多所以可以開到3班,唔係越升越少班。

醒目開學勳章

catiou627 發表於 15-3-23 14:21
佛教康山應該比啟基好, 聽街坊口啤, 佛教康山比較活動D, 同埋老師會幫小朋友盡量在學校完成功課.  ...
早年較多人讚康山,近年啟基風評唔錯

係呀?就係睇呢度D家長問啟基會唔會加學費,每月平均都要4千幾,而且佢個網址又無寫係政府資助定係點喎,如果唔使交學費就真係好好多了,同埋我都見多左人問啟基,以前我就真係唔識呢間呀!
不過想問下如果今年9月小二想入,我應該要準備個D成績表啦,仲有D咩要準備黎去面試呀?
多謝你地既意見!! 

醒目開學勳章

kenixtam 發表於 15-3-23 16:57
係呀?就係睇呢度D家長問啟基會唔會加學費,每月平均都要4千幾,而且佢個網址又無寫係政府資助定係點喎, ...
講緊北角呢間嗰間啟基,唔係界限街嗰間,嗰間係私校所以會收學費。
http://www.ccshki.edu.hk/index.htm

你不如直接打去學校問下有無位,同埋要準備啲乜先啦。

王家爸爸  港運城對面  發表於 15-3-23 20:48

OH!原來有分別的,哈哈!
好。多謝你既資料呀!唔該晒 

我識人讀啟基老師很有愛心.
希望每天開心渡過 ;-)

有愛心有耐性真係好緊要呢! 謝謝!

醒目開學勳章

回覆:小二轉校(東區)

試下16網 聖馬可小學(收既機會好大) 係柴灣道。
呢間一年得3考,壓力唔大、偏向輕鬆學習。

回覆:kenixtam 的帖子

東區可試 聖馬可及祟真吧。

bobbob  祟真好似而家都谷啦  發表於 15-3-24 16:21
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!