用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大角咀果間李國寶英中好唔好?
樓主: babyjen
go

大角咀果間李國寶英中好唔好?

引用:+本帖最後由+au6822+於+15-4-30+12:09+編輯

原帖由 au6822 於 15-04-30 發表

多謝家長回覆,
我仔自小是較沒有自信的小朋友,但自入讀李國後,学校有好多活動和机會给予我仔,而且学校的老師都好関心小朋友的,讀左而家差不多半年多,我仔的自信心和責任心都大左好多,這令我感到十分恩惠!

Tkx, kachunma , FRUTIPS,

學校老師有愛心嗎 ?  對於一d能力較弱既學生, 學校會有更多支援嗎 ?

引用:Tkx,+kachunma+,+FRUTIPS,學校老師有愛心嗎

Tkx, kachunma , FRUTIPS,

學校老師有愛心嗎 ?  對於一d能力較弱既學生, 學校會有更多支援嗎 ?  ...
学校D老師是否全有愛心我就不100%肯定,但以我仔接觸過果D,大部份我仔都幾喜歡,仔對老師的感覺都幾正面,我地学校有拔尖和補底班,成績較弱的学生,可以去補底班,教得都幾好的、我仔前一次UT英文失手,之後去過四星期補底班上堂,之後完左後,我仔問仲可否繼續上,當補習,佢話D老師教得好好

kachunma 發表於 15-4-30 16:31
学校D老師是否全有愛心我就不100%肯定,但以我仔接觸過果D,大部份我仔都幾喜歡,仔對老師的感覺都幾正面,我 ...

唔好意思, 太多問題 !

再請問一吓, 學校有無功課輔導班 ? 每日可留校做功課 ? 有老師指導嗎 ?

引用:Quote:kachunma+發表於+15-4-30+16:31+学校

唔好意思, 太多問題 !

再請問一吓, 學校有無功課輔導班 ? 每日可留校做功課 ? 有老師指導嗎 ?
學校這方面做得幾好,中英數各科在午膳或放學後有老師在課室standby, 學生有需要可到課室問功課, 另設有拔尖補底,能力略遜的同學會按排補習,不收費

引用:Quote:原帖由+au6822+於+15-04-30+發表唔好

原帖由 FRUTIPS 於 15-04-30 發表
學校這方面做得幾好,中英數各科在午膳或放學後有老師在課室standby, 學生有需要可到課室問功課, 另設有拔 ...

請問有無升讀本地大學嘅數據?

引用:Quote:原帖由+au6822+於+15-04-30+發表唔好

原帖由 FRUTIPS 於 15-04-30 發表
學校這方面做得幾好,中英數各科在午膳或放學後有老師在課室standby, 學生有需要可到課室問功課, 另設有拔 ...
謝謝

引用:Quote:原帖由+au6822+於+15-04-30+發表本帖

原帖由 kachunma 於 15-04-30 發表
我仔自小是較沒有自信的小朋友,但自入讀李國後,学校有好多活動和机會给予我仔,而且学校的老師都好関心小朋 ...
恭喜你呀! 我也希望我囝囝可以和你囝囝一樣, 入讀後, 自信心和責任心都提升!

曾擔任家教會委員的劉兆安承認,兒子的學業成績不是太好,今年需重讀中四,亦曾被教師搜到香煙,有段時間與一些背景較複雜的同學來往。但他認為部份教師小題大做,針對其子,「包煙佢只係幫人袋嘅,老師話佢帶煙,越講越興奮,仲無限上綱同全班講話佢派煙」。

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20101202/14722879

引用:曾擔任家教會委員的劉兆安承認,兒子的學業

原帖由 10090 於 15-05-01 發表
曾擔任家教會委員的劉兆安承認,兒子的學業成績不是太好,今年需重讀中四,亦曾被教師搜到香煙,有段時間與 ...
每次到這個時候總有人拿舊聞重提,意思可在?!

FRUTIPS 發表於 15-5-1 14:50
每次到這個時候總有人拿舊聞重提,意思可在?!

此是重大事件 點可以唔提
讀書讀唔好最多入唔到大學 行行出狀元
但學壞左就好大件事 監都有份坐

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-5-1+14:50+每次到

此是重大事件 點可以唔提
讀書讀唔好最多入唔到大學 行行出狀元
但學壞左就好大件事 監都有份坐
2010年的新聞,有問題的是當時的家長和學生,真正的事實要查証可找警方,李私煙是什麼人不用多說吧

FRUTIPS 發表於 15-5-1 15:31
2010年的新聞,有問題的是當時的家長和學生,真正的事實要查証可找警方,李私煙是什麼人不用多說吧:igiveup ...

咁講返近兩年

http://www.hkmadavidli.edu.hk/download/HKDSE/HKDSE%202013%20final.pdf

公開試成績2014係無資料
2013英文科level 4+係50%以下
level 4+高過50%的科目都唔係主科

而家入大學係需要level 5+先穩陣
可見成績唔係咁好囉

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-5-1+15:31+2010年

咁講返近兩年

http://www.hkmadavidli.edu.hk/download/HKDSE/HKDSE%202013%20final.pdf
明眼人知你用意,謝謝你的用心在找!
讀書絕對是靠學生本身用了多少努力,就算入了一間100%入大學率的學校,但沒好好努力都是本身的問題。
在網絡上搜尋是件容易的事,  學校沒有隱瞞成績或過去被抹黑的事情,努力的默默灌溉耕耘, 身為用家的更會清楚明白
清者自清,喜歡的人會繼續喜歡

FRUTIPS 發表於 15-5-1 16:39
明眼人知你用意,謝謝你的用心在找!
讀書絕對是靠學生本身用了多少努力,就算入了一間100%入大學率 ...

神校都唔會有100%入大學率嘅
但我就搵唔到此校的入大學率

讀書環境好唔好係家長最關心的事 朋輩影響好重要
年輕人好易被人影響 唔係咁易叫佢努力就努力

引用:Quote:FRUTIPS+發表於+15-5-1+16:39+明眼人

神校都唔會有100%入大學率嘅
但我就搵唔到此校的入大學率
家長應客觀分析, 放下成見,針鋒相對又有何用
在這裡我是分享用家聲,對其他學校不熟悉不會惡言相向

引用:Quote:原帖由+10090+於+15-05-01+發表神校

原帖由 FRUTIPS 於 15-05-01 發表
家長應客觀分析, 放下成見,針鋒相對又有何用
在這裡我是分享用家聲,對其他學校不熟悉不會惡言相 ...
同意!我地是用家,間学校好與不好我地最清楚!想當年準備我仔升中時,一直都有留意李國呢間中学,而且我有朋友在李國教,所以好了解間学校好唔好,若不好的,我唔使放棄抽中甲二志願,入讀李國啦!唔好既唔通比自己個仔入去送死咩?!

回覆:kachunma 的帖子

仲有!我今年有個学生,在地區名校有联係中学的小学,全级考2x/150既,將放棄抽獎和入联係中学的机會,入讀李國,若李國是不好的,我唸我果位学生既父母,不會咁蠢,送個仔入李國送死掛?