用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?
樓主: babycherie
go

如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 hadwinboy 於 15-03-22 發表
你小朋友文靜但學習主動嗎? 識人呀哥讀CKY細佬讀YW. 他媽說哥哥比較主動學習, 意志較堅定,所以很適合CKY  ...
多謝您的資料,非常有參考作用。我囝不是creative 和 active 那種小朋友,但受教,守記律,記性好,邏輯性高,成績好又坐定定,對自己有非常高要求,在老師眼中是個乖學生,所以老師覺得傳統學校他絕對handle到,但作為父母最擔心是怕他在YW自己給自己的壓力,在成績上對自己有要求,令自己透不過氣,相比在CKY,他自己的壓力可能少D。

引用:YW先,讀得唔滿意再叩門

原帖由 Tintin926 於 15-03-22 發表
YW先,讀得唔滿意再叩門
我們都是這樣想,YW要跳船應該比CKY易……

引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

原帖由 巴士 於 15-03-22 發表
如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育 ...
出國留學並非一定對香港教育制度冇信心,外地留學可以令眼界更廣闊,更有世界觀。其實喺香港嘅大學好多學科唔會比其他國家嘅大學水平輸蝕。

引用:如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加

原帖由 巴士 於 15-03-22 發表
如果經濟負擔到我會揀蔡繼有,因為語景好加上有IB, 你睇下D高官D細路個個都係出國留學就知他們對香港的教育 ...
當我再深入了解後,IB 課程一點都不易,如果要取好成績,同一個能力和付出的時間,可能DSE成績會更好,IB 係同全世界學生比較分數,DSE 只是香港,當然完全認同IB學生眼光和critical thinking 方面一定比DSE學生強,我們最擔心不是現在的學費,而萬一要IB補習,條數真係……

bbb330  如果經濟很緊張, 不如放棄CKY   發表於 15-3-23 15:03

回覆:巴士 的帖子

Harvard除咗係Ivy league,世界級學府,仲係世界級社交舞台,習近平個女係好應該去呢尐世界級學府廣交結友,唔應該只留喺青華、北京大學同國內尖子交朋結友,習近平對女兒嘅安排十分合理。

引用:想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW,+最後

原帖由 babycherie 於 15-03-22 發表
想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW, 最後小兒得到YW offer, 但CKY只有Waiting, 身邊支持YW的亦佔大比數, ...
如果CKY只係waiting, 咁暫時不用多想啦。讀每一間學校家長都總會有壓力架啦,反而家長要調節自己心態最緊要。聽落令郎又成熟又有思考能力,何不問問小朋友意見呢?
另外你好似DBS都有waiting? 到時又㸃㨂?

引用:Quote:原帖由+babycherie+於+15-03-22+發表

原帖由 Cowbit 於 15-03-23 發表
如果CKY只係waiting, 咁暫時不用多想啦。讀每一間學校家長都總會有壓力架啦,反而家長要調節自己心態最緊要 ...
多謝你,小兒對於兩間沒有特別偏愛,他也是個沒有主見和比較單純的小朋友。他DBS沒有waiting, 他不是DBS 想要的style   :p

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

仔仔有無意見?面試當中,他接觸學校師生環境,有無preference?

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

如果你唔肯定你會揀Cky,咁為乜要寫求位信呢?寫得就要有收你既時候會讀的心態。要不就不要寫了。

回覆 babycherie 的帖子

我地都係經過了解後,放棄左CKY。因為暫時都未能肯定IB是否最合適,唔想係小學階段就定左要行IB,希望到升中時先決定。

回覆:babycherie 的帖子

如CKY有offer, YW waiting你又會否放棄waiting呢?

回覆:cat_house 的帖子

所以咪現在想諗清楚,如果決定唔讀就冇必要再寫。

引用:如CKY有offer,+YW+waiting你又會否放棄wait

原帖由 LL222 於 15-03-23 發表
如CKY有offer, YW waiting你又會否放棄waiting呢?
如果之前有CKY offer, 我們未必去YW 3rd IN. 但現在情況是對囝了解的人都覺得囝適合YW, 所以我們才動搖……

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

我不認識你兒子,幫不到你。
但我也有一名歲多兩歲的仔,CKY也是我目前最心儀的小學。而且我仔也是那種坐定定的男孩子,所以容許我分享一點想法。如果我是你,我會問番自己當初為什麼心儀CKY, 大家早已明白IB非當前主流,CKY學費高昂等“問題”。但喜歡CKY的一定明白當中的特別之處。我喜歡CKY不是因為諗住家長小朋友的壓力問題,而是我較傾向欣賞CKy的學習模式。學會學習,重要過學習本身。硬知識從來不難,勤力便是。但軟技巧是當前不少大學畢業生也未必擁有的。我和老公的睇法是,不要想十二年後考大學的事。如果考不到本地大學,我們也未必有能力讓他放洋留學,但我們也覺得,學會學習是非常重要的。我是順風順水升學就業至管理層的人,老公讀完中七未能升學但一直半工讀努力成為專業人士。我們二人正好反映出條條大路通羅馬,心態毅力決定一切。不是說英華不好,友人間個個有口皆碑。但送你四字,勿忘初衷。希望你求到CKY位。

之前已有網友已mentioned, cky 只是diploma 是ib certified, 而看現在一些直亦可考ib, 成績也十分好,所以也是條條大路通ib,無需諗到頭爆

引用:我不認識你兒子,幫不到你。 但我也有一名

原帖由 lambeanmama 於 15-03-23 發表
我不認識你兒子,幫不到你。
但我也有一名歲多兩歲的仔,CKY也是我目前最心儀的小學。而且我仔也是那種坐定 ...
我們在CKY 未出result 前和你的想法是一致,亦是first target,但當再深入搜集意見,和聽到教育界對CKY vs YW 意見,再加上一批阿囝的指導老師意見……所以才要再考慮清楚。幾個老師曾問我一句,點解你覺得CKY適合,而不是YW, 之後她們再陳列及分析我囝的優缺,總括是CKY是Happy School, 但並非每個小朋友都會覺那種style是愉快學習,重要的是那種最適合,當小朋友主動性不夠,在這種模式可能令他在團隊中更有壓力,家長覺得好,是否就是最適合,聽完後,我又再反思……
你還有時候,建議可以再做多D resesrch……

引用:YW給家長在成績上的知情權真的成了負累?+

原帖由 ACE2126 於 15-03-23 發表
YW給家長在成績上的知情權真的成了負累?
CKY 和YW 完全一東一西,如果YW家長能平常心看成績固然好,但當你見到排三個位時,壓力自然來....試問在裡面,家長要平常心也不是易事。這亦是我們擔心的地方……

‹ 上一主題|下一主題