用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?
樓主: babycherie
go

如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

babycherie 發表於 15-3-22 02:18
想請教過來家長,本來心儀CKY大於YW, 最後小兒得到YW offer, 但CKY只有Waiting, 身邊支持YW的亦佔大比數, ...
補充一句,cky 是新校hence lacks track record, 但亦有家長會為它放傳統名校, 話佢係最後防綫就有點兒 unfair

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

如果你不是cky die hard fans,你不會花咁多時間心機去求位。畢竟cky還有不少兄弟姊妹未有offer。要求也不容易。

回覆:babycherie 的帖子

如錢不是問題,CKY係一個非常好的選擇!雖然學費貴D,但其語言環境好,加上學校致力培育學生成為有思想,有自信及有德行的人,不認為知識只局限在課本上!好多野可以的話最好係從小培養,到時出國讀大學也未必能讀出這種思維及自信心!我個人認為如小朋友已擁有這些本事,就算讀本地大學也會有成就

補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家長,他們放棄的原因多是學費昂貴,及誤解了讀CKY必定要出國讀大學的觀念,故轉回傳統學校感覺會安穩D!

其實樓主只要問吓自己如果cky有offer比你,你會選擇哪間?如果答案是cky咁你便有了答案,如果係咁點解吾寫信去求位爭取吓機會,英華亦可以留住個位先

引用:補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家

原帖由 charlielola 於 15-03-22 發表
補充一句,我上年也認識好幾個放棄CKY的家長,他們放棄的原因多是學費昂貴,及誤解了讀CKY必定要出國讀大學 ...

供兩個細路讀Cky一個月連車費膳食雜費兩萬大元。

有幾多個普通家庭負擔得到。

Soundervolt  一定唔只兩萬大元!  發表於 15-3-22 12:54

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY?

兩間都係好學校,我相信YW亦致力培育學生成為有思想,有自信及有德行的人,不認為知識只局限在課本上,此點並非CKY比YW優勝。樓主應該考慮囝仔適合邊種教學模式嘅學校,究竟應該係IB或傳統類型會較合適呢?

其實樓主個命題有點奇怪. 如果CKY只是WAITING,其實沒有放棄不放棄的想法,只要等待好了

Jane1983  講得對  發表於 15-3-22 17:52
Yanamami    發表於 15-3-22 14:17

醒目開學勳章 貢獻勳章

兩間學校好唔同,問題係家長想點
如果你在意人地點講,在意學校名氣嘅,YW
如果你唔想"傳統教學"cky係好好嘅選擇, cky係一間相對好包容嘅學校,亦在意孩子個人發展

恐龍家

引用:其實樓主個命題有點奇怪.+如果CKY只是WAITI

原帖由 ckcleung 於 15-03-22 發表
其實樓主個命題有點奇怪. 如果CKY只是WAITING,其實沒有放棄不放棄的想法,只要等待好了 ...
放棄⋯⋯⋯寫信叩。

Jane1983  咁激?叩吾到,分分鐘大抽獎wo    發表於 15-3-22 17:53
Yanamami  叩唔到禁点算?  發表於 15-3-22 14:16

不少家長以為CKY是 lB學校,事實上只是高中應考 lBDP而已,在小學及初中都不是 lB 認可的學校。

一鳥在手,好過百鳥在林。用常理,不用等啦。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

我會揀CKY .

如果我係樓主,我會繼續wait 落去,然後儘能力搵晒兩間既資料,再諗下自己家庭價值觀、同埋你想子女點樣行一條教育既路,當然睇埋荷包,了解多啲IB出路,然後同囝囝傾,聽佢喜好,再決定。

樓主昨天有冇去CKY open day了解下呢?

回覆:charlielola 的帖子

CKY year 1 - year 10 不是行IB, 是用校本課程以IB模式去教,校長話過如全校行IB要交更高昂的學費,她想以較合理的價錢去令更多學生得到優質的教育,所以year 11-12才行IB

回覆:charlielola 的帖子

朋友也這樣說的是。y1-y10是校本課程,不是不獲IB認可,只是沒有去IBO申請搞PYP,MYP.

另外,男校vs男女校,是否也在考慮之列?

回覆 babycherie 的帖子

My friend accepted CKY offer and gave up St. Mary last year, it depends on your attitude,   of course, financial support must be taken into consideration

回覆:如YW有offer, 是否應該放棄waiting CKY

非常感謝各位寶貴的意見,CKY Open Day 已經去了四年,之前覺得學校的理念非常好,當有YW offer 後,因為找一間適合的學校是最重要,【因沒有最好好,只有最適合】再請教囝囝學校的校長,課內及課外的老師們,意見幾乎一面倒的傾向YW, 而他們的論據也是合理的,所以自己才有動搖,因為各老師們對小兒都非常了解,他們亦如之前某家長講 CKY Track Record 不多,所以Risk亦較大,當入了CKY 再走回傳統亦非容易,兩者CKY IB vs HK DSE 在未來10年後,亦可能有好多變數,但相信IB應該未來亦會普及。 回應某家長,我們覺得如果分析後,最終不會選擇CKY,那其實沒有必要浪費學校Admin資源及校長時間,到叩到有offer後又放棄,我覺得是一種對學校和其他Waiting小朋友的尊重而且。所以現在不斷搜集資料,希望可以了解更多。

Tintin926  有品,抵你有個叻仔  發表於 15-3-22 22:48

引用:我會揀CKY+.+ 如果我係樓主,我會繼續wait

原帖由 joyce1234 於 15-03-22 發表
我會揀CKY .

如果我係樓主,我會繼續wait 落去,然後儘能力搵晒兩間既資料,再諗下自己家庭價值觀、同埋 ...
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所以我們希望他去CKY, 但反之老師們覺得他受教,守紀律,傳統更適合。所以才有這種煩惱……

引用:Quote:原帖由+joyce1234+於+15-03-22+發表

原帖由 babycherie 於 15-03-22 發表
我囝係一個無主見的人,他去過兩校的Open Day, 自己都揀唔到,他是又比較文靜內斂,正因為他有這種性格,所 ...
IB讀上去不易,想找補習更難,而且貴。所以CKY的$$$$$不少。