用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下午班的作息時間?
go

下午班的作息時間?

最想讀的那家pn只收了下午班,另一間次選則是上午班,兩家都近屋企。兒子現在作息時間都頗"完美"了,午睡很有規律自動自覺睡兩小時,晚上九時半上床,最遲10時就睡著,明早8時醒,如不午睡則很難捱過下午,就算早睡都會扭計。而家struggle緊讀邊間,想盡快決定免阻人學位。不知大家返下午班的小朋友作息時間怎樣呢?

引用:最想讀的那家pn只收了下午班,另一間次選則

原帖由 RockMusicLover 於 15-03-21 發表
最想讀的那家pn只收了下午班,另一間次選則是上午班,兩家都近屋企。兒子現在作息時間都頗"完美"了,午睡很 ...
我上年選擇了近 + am的pn,pn太細我地偏向全面就小朋友,再者,好多媽咪係k1時都會周圍再考過,pn唔係太差都無所謂啦。

我大囡而家K3,一直都讀下午班。。時間表大約如下:

730 左右起床,梳洗
8 早餐
830左右 我會有目的地同佢玩(其實係溫習佢係學校學左既野,但用玩既方式,我主導)
9﹣930 做enopi/彈琴/
930﹣1030 佢鐘意玩咩就由佢自由發揮
1030﹣11 睇電視relax下
11 Lunch
1130 食完lunch, 去洗手間,換校服,收拾好返學要帶既野
1155 出門口 (因座nanny bus, 車程比較長,所以早上車,亦可以係車上小休一下,返到學校岩岩好抖足精神)
1330﹣1330 上學
1715 返到屋企
1715﹣1730 茶點
1730﹣1800 做功課
1800﹣1820 自由時間
1820﹣1830 shower
1830-1845 自由時間
1845 晚飯
2000 入房訓覺

註:
1)我小朋友K1前已經無訓晏覺了,所以,下午吾訓係ok…你要考慮小朋友是否身體上可負擔吾訓晏訓。
2)小朋友係工人湊定你自己湊? 我係自己湊,每日時間表可以跟得好足;就算有時我有事出去,佢會自動跟返呢個schedule做要做既野。 如果係工人湊,你就要花心機要工人跟住時間表做野。 照顧者既自律性也好緊要, 吾好好利用時間 (由得小朋友吾知做咩好),返下午/上午,一樣都係浪費

我細囡9月也讀pn了,如果係下午班,得都會跟同樣schedule去做。

回覆:下午班的作息時間?

我仔2月開始PN 下午班,佢真係好唔慣...平時下午二時至四時係佢訓午睡的時間,現在要放學返屋企5時訓到7時.....晚上11點訓,第二日8-9點先起床

回覆:RockMusicLover 的帖子

其實有很多人覺得讀下午班就可以夜訓遲起,其實最好的時間表是早訓,早起,6:30起身,9-10點去小睡,11點幾食飯,換衫返學,8點訓,咁就生活正常,讀下午也沒問題

回覆:zero9661 的帖子

老師都叫我俾佢返學前小睡,不過佢都話唔係個個小朋友做到.....我試過7點叫醒佢,10暗佢訓,佢點都唔訓,之後上完堂返來訓到8點,又11點先訓

我仔3月開始返下午班,之前佢都係全日訓一覺 13-16之間,2個半小時左右,而家就調整為11點前訓一覺,12點前起身lunch,13點返學,學校就係對面,所以時間安排無問題,下午16點放學返來tea一tea,17點訓,18點叫醒,夜晚20:30我要同佢去踩單車放電,因爲試過係床度碌足一個鐘頭,23點半都未訓,放電之後22:45前可以訓到,朝早7點半起。

返下午班之後夜訓左,以前21:30至22會訓,好彩9月會轉上午班

我女去年9月開始返pn 之前半夜12點先瞓,而家返下午時間表仲好左
9am前起身,簡單早餐(床上奶1支)
10:00 玩玩具
11:30 lunch 食飯
12:15出門 12:40到學校附近公園玩
1點返學,學校tea
16:00 放學,接放學帶水果食加包或餅
17:00玩1陣公園
17:30 沖涼
18:00睇書或玩
18:30食飯飲湯
19:00玩
20:00上床,食奶(有時半夜11點急尿醒先食奶)
第2日9點左右醒
但星期六日sleeping time is totally different😂😂😂

咁聽大家咁講其實只要夠訓,返下午班其實都ok ☺ 當然時間係無上午班咁好用,例如到大d上興趣班就不能平日去了。但唔緊要啦,咪周末去囉,最緊夠休息,咁我應該照讀下午班首選那間了。謝謝大家。