用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢?
樓主: toutou1024
go

灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢? [複製鏈接]

點解幫朋友問, Ku 自己ng 問? 提你朋友自己了解清楚其實想考邊間.  考插班都要見家長 ga!

回覆:daisy17772 的帖子

佢無account,所以佢叫我幫佢問,佢話星期一會打電話去學校問清楚呢!

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-03-20+

原帖由 toutou1024 於 15-03-21 發表
唔好意思,因為我都係幫朋友問,佢同我講有兩間,我又唔熟香港啲學校呢,咁我想問下呢間評語好唔好呢?唔該 ...
Another St Joseph is a private school in Kowloon.

香港既聖若瑟小學有好多間:

1. 彩雲聖若瑟小學
2. 佐敦谷聖若瑟天主教小學
3. 馬鞍山聖若瑟小學
4. 聖若瑟英文小學
5. 聖若瑟小學

會員plastic係#20已經講得好清楚了

想轉校就做多D功課啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:香港既聖若瑟小學有好多間:1.+彩雲聖若瑟小

原帖由 hkpapa852 於 15-03-22 發表

1. 彩雲聖若瑟小學

回覆:灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢?

唔該曬各位

hkpapa852 發表於 15-3-22 12:22

1. 彩雲聖若瑟小學

The name 聖若瑟 is so popular in HK. Actually it has been widely used for school names in many western countries!

toutou1024 發表於 15-3-22 01:43
佢無account,所以佢叫我幫佢問,佢話星期一會打電話去學校問清楚呢!

...
Can perfectly understand why she is planning for switching school.  Great academic results can be achieved much easier in lower primary, switch to a school with its own secondary is truly a very appealing option.

引用:佢想插小三,讀緊聖若望英文書院小二,屬全

原帖由 toutou1024 於 15-03-21 發表
佢想插小三,讀緊聖若望英文書院小二,屬全級頭几名的
聖若望英文小學⋯中文掂唔掂?St Joe中文要求高

做咩唔讀聖若望?又話禁好~~

回覆:1a2b3c4z 的帖子

中文都重要的,老師仲要捉得好緊,寫字筆畫,作句等。

引用:做咩唔讀聖若望?又話禁好~~

原帖由 Yanamami 於 15-03-23 發表
又係你,我點講你都覺得呢間學校唔好㗎啦!你問嚟為乜呢?我只可以講,呢位小朋友係一個對自己要求高,讀書叻,名列前茅,好聽老師話,仲多過自己父母,老師所做嘅嘢都會影響到佢情緒,就係佢中文老師對學生嘅要求高,要學生寫字同寫作要好,唔好就要罰抄,有次撕掉工作紙,但唔係撕佢嗰份,但呢位小朋友都覺唔開心,晚上喊,話唔返學,只因呢位老師,就係咁呢!但其他同學都無乜特別反應,只有呢位小朋友,所以佢媽咪先會想轉校,其實佢媽咪都唔想轉,只係唔想佢小朋友咁啫!明年,我細仔都會升上呢間讀小一喇!我真係好唔明你點解咁憎呢間學校,你小朋友又唔係讀呢間,關你乜事呢?

引用:做咩唔讀聖若望?又話禁好~~

原帖由 Yanamami 於 15-03-23 發表
仲有,我都講過,我唔係話呢間學校好好,但未至於差囉,只有讀書無乜課外活動嘅學校,書籍深,讀到咪好囉,無乜支援,我同人講全部嘅嘢都係我呢兩年感覺,絕無偏幫,我亦都唔怕講,今年二月有成五個小朋友退學,包括我大仔,我大仔因讀唔上而轉咗國際學校,有一個又係名列前茅嘅女仔,亦都轉去國際學校,因近返媽媽返工,另一個男仔亦都係讀到書嘅,因學費貴而轉咗去津校华德小學,其他兩個我就唔清楚,所以我想講轉校唔代表係學校問題㗎,喇沙都有人走,係因為讀唔上,又代表學校唔好咩?唔好又話我拎名校嚟講,我只作比喻啫,間間學校有好有唔好,名校都有佢唔好處,仲有好唔好都唔係你講,而係用家講囉!如果我細仔都讀唔到,我都會轉佢上埋呀哥間國際學校,我想俾佢兩年時間,學返啲中文寫字呢!

‹ 上一主題|下一主題