用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢?
go

灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢?

灣仔聖約瑟英文小學有2間(上/下午校改全日),邊間好?唔該

醒目開學勳章 王國長老

從來都係得一間
http://applications.chsc.hk/psp2 ... t_id%3D5%26page%3D2

引用:灣仔聖約瑟英文小學有2間(上/下午校改全日)

原帖由 toutou1024 於 15-03-20 發表
灣仔聖約瑟英文小學有2間(上/下午校改全日),邊間好?唔該
有上下午個間叫華仁

醒目開學勳章 王國長老

軒尼詩官小上下午黎緊轉全日, 會唔會岩駛D

引用:從來都係得一間+http://applications.chsc.

原帖由 Charlotte_mom 於 15-03-20 發表
從來都係得一間
http://applications.chsc.hk/psp2014/sch_detail1.php?lang_id=2&sch_id=424&return_page= ...
唔好意思,因為我都係幫朋友問,佢同我講有兩間,我又唔熟香港啲學校呢,咁我想問下呢間評語好唔好呢?唔該曬!因為佢想幫個仔考插班呢!

toutou1024 發表於 15-3-21 00:05
唔好意思,因為我都係幫朋友問,佢同我講有兩間,我又唔熟香港啲學校呢,咁我想問下呢間評語好唔好呢?唔該 ...
聖約瑟小學....係灣仔區既頭號學校....香港頂級官津小學....想插班都要好有實力~~~

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-03-20+

原帖由 toutou1024 於 15-03-21 發表
唔好意思,因為我都係幫朋友問,佢同我講有兩間,我又唔熟香港啲學校呢,咁我想問下呢間評語好唔好呢?唔該 ...
One of the best in HK island.

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+15-03-20+

小朋友讀邊咩類型幼稚園?好離地下喎。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+toutou1024+於+15-03-21+發表

原帖由 lauwingtai 於 15-03-21 發表
One of the best in HK island.
one of the best in town indeed.想插班要好top

醒目開學勳章 王國長老

聖若瑟係多過一間,有間私校在觀塘(兩間無關連)

回覆:bubuG 的帖子

佢想插小三,讀緊聖若望英文書院小二,屬全級頭几名的

回覆:Charlotte_mom 的帖子

我知,佢係講香港嗰邊呢!

引用:我知,佢係講香港嗰邊呢! +

我知,佢係講香港嗰邊呢!
咁應該得一間,小朋友上午返學個時就係上午校,過咗12:01分,就會變咗下午校

回覆:lauwingtai 的帖子

哦,咁我諗佢意思係上午定下午好呢

引用:哦,咁我諗佢意思係上午定下午好呢 +

哦,咁我諗佢意思係上午定下午好呢
全日㗎喎,冇得自己返一晝!

港島只得一間聖若瑟小學,有第二間嘅話,因住俾人呃!

回覆:SCKnight 的帖子

我開始有啲亂呀

回覆:灣仔聖約瑟英文小學有2間,邊間好呢?

連學校資料都未清楚去考插班

回覆:sissysze 的帖子

我都問緊佢點解會話有兩間呀

St. Jo 小(辦學團體為喇沙會)未轉全日制前在教育署記錄當2間學校,但由於小一至小三為下午校,小四至小六為上午校,故當時報小一只有下午校。所以實際上只有1間。此間小學為政府資助學校。九龍區的聖若瑟應該是私校,辦學團體好似是香港教區。兩間名稱相似的小學完全沒有關連,但真的很易令人混淆!