用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 原來我仲未接受到我個女係A仔!!
go

原來我仲未接受到我個女係A仔!!

半年前三歲返K1,老師發覺有啲嘢,立即正視,兩個月前評估為發展遲緩一年,有自閉症狀,本來以為自己接受咗,好樂觀咁同佢做訓練,但依兩三星期,佢多咗好多怪語言同傻笑,眼見身邊小朋友個個活潑快樂,有交流,自己不其然心酸想流淚,有時仲忍晤到咆哮鬧佢!!原來想個女做個普通人都晤係必然

明白你感受,好正常,當有一排唔聽教就唔開心。有改善就開心番。要時間適應

引用:半年前三歲返K1,老師發覺有啲嘢,立即正視

原帖由 38mandy 於 15-03-20 發表
半年前三歲返K1,老師發覺有啲嘢,立即正視,兩個月前評估為發展遲緩一年,有自閉症狀,本來以為自己接受咗 ...
有時間睇下一套戲" Temple Grandin" ,Dr. Grandin係自閉症患者,四歲先開始說話,但今日係全球100位最有影響力女性之一。全世界三份一畜牧業機械由佢發明。Dr. Grandin 亦出左好多關於自閉症既書,可以令你明白孩子多一點。
自閉症既人睇既世界和我地唔同,但用心發挖你會發現佢地既長處。
仲有一本"來自星星的孩子"講述一位自閉天才媽媽的經歷,好有啟發性。
有研究全球每二十分鐘就有一名小孩確診,你並不孤單!

38mandy 發表於 15-3-20 15:04
半年前三歲返K1,老師發覺有啲嘢,立即正視,兩個月前評估為發展遲緩一年,有自閉症狀,本來以為自己接受咗 ...
我都好明白你既感受, 我之前都經歷過... 我地可以做既, 就係幫多啲自己小朋友training... 唔好同其他小朋友比. 比多啲時間同心機, 小朋友會進步得好快, 大家加油!

回覆:Monstereasy 的帖子

請問套戲可以係邊度搵到?

回覆:happy_floren 的帖子

好多謝你嘅鼓勵!其實有時比佢攪到好激心好失望,次次都想放棄,但轉頭冷靜落黎問心邊捨得呀,自己十月懷胎,如果黃金時期都晤理佢,大咗想幫佢都好難,所以頂硬上

好多謝你嘅鼓勵!其實有時比佢攪到好激心好失望,次次都想放棄,但轉頭冷靜落黎問心邊捨得呀,自己十月懷胎,如果黃金時期都晤理佢,大咗想幫佢都好難,所以頂硬上

坦白講,每一次見到仔仔與其他小朋友表現唔同,或者無人地咁活潑精靈,都令我好難過。已經三年了,雖然佢進步了好多,但一與別人比較,自己就會失望、心痛。而且想到佢將來,就好易擔心焦慮。唉!這些苦處外人根本不會明白。

tszkwan2011  METOO~好似我個仔3歲幾,但只做到   發表於 15-3-31 10:31

引用:請問套戲可以係邊度搵到? +

原帖由 38mandy 於 15-03-20 發表
請問套戲可以係邊度搵到?
HMV

比幾年自己吧,呢種傷口怕永不會愈合了,但會慢慢不再感到痛楚的。

套戲在iTunes store都有。

回覆:Monstereasy 的帖子

thx

我個仔9歲了,好聰明地玩殘我倆公婆,但成績差及冇同理心.

千其米打罵佢,否則佢會好破壞性咁報復.我撐得好辛苦,互勉!

我好明白,兩三個星期未接受到系正常,兩三個月,甚至兩三年都可能未得試試降低要求,唔好比較,細心d留意佢既進步,哪怕系一小步,你都會好開心

回覆:kennybosco 的帖子

我同樓主都一樣 今個月先評到仔仔係星星 唉… 仲未接受到 唔知點訓練佢會正常番 現在一見到仔仔就想喊 點解我敢唔好彩 點樣可以幫到佢

回覆:原來我仲未接受到我個女係A仔!!

我諗無論多少年,好多人都未接受到,只是習慣咗,变得麻木了!

我個囡同你個囡差唔多大, 佢平時好容易發脾氣, 成日呢樣唔要個樣唔做, 講埋D古古怪怪O既說話, 不過好坦白講, 每個小朋友都唔同, 就算正常小朋友都有麻煩O既時候, 所以我依家學習欣賞佢O既長處, 努力改善佢O既不足, 加油!

tszkwan2011  欣賞~自己會舒服D  發表於 15-3-31 10:34

引用:我同樓主都一樣+今個月先評到仔仔係星星+唉

原帖由 cowstail 於 15-03-26 發表
我同樓主都一樣 今個月先評到仔仔係星星 唉… 仲未接受到 唔知點訓練佢會正常番 現在一見到仔仔就想喊 點解 ...
我都係今個月先知係High Functioning Autism,而家七歲。坦白講有d shock但知道之後反而有d輕鬆。
之前唔明點解佢有D怪怪地既行為,又講極都唔明有d道理,固執到死。成日比人話我縱容佢令佢如此自我,我自問好用心教所以教極都唔聽好沮喪。
而家知道後,第一件事狂睇自閉証資料、書,其實而家星星兒好普及,個心安樂d.
再tune一tune溝通方式,發現其實之前用的溝通方式佢接收唔到,而家好少少。
明白佢多左,自己嬲少左。C6話個仔依然係同一個仔,一樣咁可愛,無論有無星星都係咁教,知道反而有應對方法。
一齊努力!

各位MAMA, 現實的想講一句, trainging只係令小朋友追番同齡嘅80-90%,
香港醫護+教育制度對一些已經進入青春期歲的A少年, 係完全無能為力, 所以你同你地小朋友就係one life partner, 除了training小朋友, 亦要推介自閉症俾學校同身邊朋友, 令佢地認識和包容多d