用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田曾肇添和Maryknoll
樓主: green2012
go

沙田曾肇添和Maryknoll

王家爸爸 發表於 15-3-19 13:35
文章寫得唔錯,但係唔係全部同意。例如第一點:名校係倒模,我覺得不能以偏蓋全。

無錯,地區名校,例如鄧 ...
咁我都同意, 名校裡永遠唔係成績大哂, all-round 既人先係最叻, 個時有個同學係籃球校隊, 再加鋼琴小提琴8級, 同時係學生會主席!  好多人音樂或運動好叻, 同時成績唔輸蝕!

謝謝大家的分享,個人亦鈡意Maryknoll多啲。

王家爸爸 發表於 15-3-19 10:37
最主要考慮因素:
1。小朋友好鍾意睇書同考試,如果係就選擇沙田曾肇添。
2。小朋友英文程度高,如果係就選 ...
我又覺得值得關住的是,家長同學生想要咩才是重點。MCS等好多傳統名校,係家長幫手谷學生,學生之間有一個互相比較及争勝的心態。而好似曾肇添等學校,反而無呢d谷及比較的心態及壓力喎 ...

王家爸爸  這是坊間誤傳  發表於 15-3-26 10:17

傳統名校比地方名校谷?通常是相反。

王家爸爸   Agree  發表於 15-3-26 10:17

mcs是一間給予學生很大自由度的學校

對學生並不催谷

王家爸爸  大部分傳統名校都係好自由。   發表於 15-3-26 10:18
hktraffic  Agree  發表於 15-3-25 17:32

回覆:green2012 的帖子

咁鼓勵d地區名校生入到大學,與全統名校生做好朋友咪解決人際網絡的問題

回覆 Lucifer3960 的帖子

中學時期的友誼比大學的珍貴。

名校出來的,歸屬感好D

回覆:hktraffic 的帖子

我讀B3大學,我d地區名校同學找咗個女拔畢業做老婆,有個娶左個spcc女同學.....

引用:我讀B3大學,我d地區名校同學找咗個女拔畢

原帖由 Lucifer3960 於 15-03-25 發表
我讀B3大學,我d地區名校同學找咗個女拔畢業做老婆,有個娶左個spcc女同學..... ...
什麼是B3大學?

王家爸爸    發表於 15-3-26 10:19

引用:Quote:原帖由+Lucifer3960+於+15-03-25+發

原帖由 林嬌嬌 於 15-03-25 發表
什麼是B3大學?
呢到d爸爸媽媽喜歡將學校分等級,人也分等級,小學,中學都有banding,大學也有吧,HKU,CU......我心目中的B1大學.....

懵懵地 發表於 15-3-25 16:25
我又覺得值得關住的是,家長同學生想要咩才是重點。MCS等好多傳統名校,係家長幫手谷學生,學生之間有一個 ...
曾一定谷過MCS。

Lucifer3960 發表於 15-3-25 17:59
呢到d爸爸媽媽喜歡將學校分等級,人也分等級,小學,中學都有banding,大學也有吧,HKU,CU......我心目中的 ...

就算入了B1大學,還要去分什麼"神科"和"水泡科"呢!總之就一直分級分級分級,到抱孫的時候可能再上來從幼稚園又開始分級分級分級

回覆:gingerale 的帖子

是喔,好無奈,死了去地獄也來分層......

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-3-19+10:37+最主

原帖由 懵懵地 於 15-03-25 發表
我又覺得值得關住的是,家長同學生想要咩才是重點。MCS等好多傳統名校,係家長幫手谷學生,學生之間有一個 ...
錯了。上到中學還有得谷嗎?
曾記好谷為考dse,無人講去外國唸書的。瑪記完全唔谷,好多學生都會想去外國唸書,有位自然有勁學生插入。

王家爸爸    發表於 15-3-26 16:42

786 發表於 15-3-25 20:14
曾記好谷為考dse,無人講去外國唸書的。瑪記完全唔谷,好多學生都會想去外國唸 ...
所以咪話家長同學生想要咩才是重點,傳統名校的家長,泵咗好多資源去留學,學好多其他野,其實咪係一種"谷",但屋村學校的家長,只想係香港升學,咪有些學校又所謂"谷"同學考好DSE

懵懵地 發表於 15-3-26 15:59
所以咪話家長同學生想要咩才是重點,傳統名校的家長,泵咗好多資源去留學,學好多其他野,其實咪係一種"谷" ...
你講的不是事實. 其他傳統名校我不知道, 但瑪利諾的家長一定沒有"谷", 學校也沒有迫小朋友學好多其他野. 她們不像某些學校有甚麼偉大樂團等等, 從小到中都是頂多是優秀的弦樂團. 好谷的家長, 他們有好谷的目的, 早就過檔了.

你如果用這句子去形容其他學校, 我不會插嘴. 但不能用在瑪利諾上.

至於曾記, 它和其他地區中學一樣, 都係好谷考DSE, 但無特別比其他更谷. 大家都知入去的, 尤其是自行, 沒有全級頭六名也沒有面試. 成績不是谷出來的, 尤其是中學生, 要學生本身願意被谷才行. 學生肯教入得去, 本身就想受教至出類拔萃.

我是好熟曾記和瑪記的. 所以敢說你並不認識這兩間學校.

懵懵地 發表於 15-3-25 16:25
瑪利諾...學生之間有一個互相比較及争勝的心態。而好似曾肇添等學校,反而無呢d谷及比較的心態及壓力喎 ...
對不起, 你呢句都係錯. 我只可以講, 我親身經歷過呢兩間, 你呢句好錯.

醒目開學勳章

引用:Quote:王家爸爸+發表於+15-3-19+10:37+最主

原帖由 懵懵地 於 15-03-25 發表
請問你是用家嗎

引用:Quote:原帖由+懵懵地+於+15-03-25+發表我又

原帖由 786 於 15-03-25 發表
曾記好谷為考dse,無人講去外國唸書的。瑪記完全唔谷,好多學生都會想去外國唸 ...
好奇一問,如果想去外國,為何不入有IB,GCSE,AP課程的學校?另我不是用家,不敢挑戰權威,奇怪一間學校為何只有一類人,真係個個都像您講果種?有想過扣MCS門,但如果真係如您所講,就不會了......