用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田曾肇添和Maryknoll
go

沙田曾肇添和Maryknoll

如果不考慮地點因素,請問大家點選擇?Thanks.

回覆:green2012 的帖子

Maryknoll for sure

MCS.
不同級數,不用比較

lmcvgood 發表於 15-3-18 20:01
MCS.
不同級數,不用比較
根據Khmama既置頂帖, 兩間級數一樣, 甚至曾記仲高過MCS添, 點唔一樣呢?

lmcvgood 發表於 15-3-18 20:01
MCS.
不同級數,不用比較

相差那麼大嗎? 睇到有個post列出曾肇添2014入讀本地大學學位課程率有77%, 都唔錯喔!

坊間估計曾肇添排名全港第9,Maryknoll第14,兩間都是很好的學校,
不同之處是一間是男女校,一間是女校,要看小朋友的喜好了。

little_yolky  仲有一間天主教, 一間基督教   發表於 15-3-19 12:46

benny2014 發表於 15-3-19 09:57
坊間估計曾肇添排名全港第9,Maryknoll第14,兩間都是很好的學校,
不同之處是一間是男女校,一間是女校, ...
坊間估計其實用處不大,兩間學校適合唔同人。

回覆 benny2014 的帖子

個list 排曾 9, MCS 14, DBS 15, HY 22....  名人都有不同喜好,我應該說IMHO, 我會選Maryknoll or HY or DBS 多過排名第"9" 的曾校。

王家爸爸  我都比較鍾意MCS同DB/GS。   發表於 15-3-19 10:39
王家爸爸  根據什麼來排?  發表於 15-3-19 10:38

排名、入大學率只是參考,最重要是看小朋友的意願。

green2012 發表於 15-3-18 17:52
最主要考慮因素:
1。小朋友好鍾意睇書同考試,如果係就選擇沙田曾肇添。
2。小朋友英文程度高,如果係就選擇MCS。
3。家長相信小朋友係需要谷既,如果係就選擇沙田曾肇添。
4。家長相信小朋友唔需要太谷,如果係就選擇MCS。

兩間都係好學校,無話邊間好過邊間,兩間適合不同性格既小朋友和不同期望既家長。

Jackieson  yes  發表於 15-5-3 01:19
Yanamami  Agree  發表於 15-3-19 16:25

回覆 王家爸爸 的帖子

很好的分析。藉po一問,LS,九華,華英會合適什麼性格的男生呢?thanks

王家爸爸 發表於 15-3-19 10:37
最主要考慮因素:
兩間都係好學校,無話邊間好過邊間,兩間適合不同性格既小朋友和不同期望既家長。

好同意. 市場需要唔同供應,  最緊要有得揀.

据我所知, 前年曾肇添有個DSE取幾個5**既同學, 係初中時由喇沙轉讀曾肇添既;

又有曾肇添同學讀讀下轉去DBS.

以上全部真人真事, 唔係估.

MCS 喺當年唯一令我猶疑是否將女兒送過九龍上學的學校,不為甚麽,只為那令人心醉的紅磚牆。

little_yolky    發表於 15-3-19 12:48

醒目開學勳章

引用:Quote:green2012+發表於+15-3-18+17:52+如

原帖由 王家爸爸 於 15-03-19 發表
最主要考慮因素:
2。小朋友英文程度高,如果係就選 ...
王家爸爸分析好合理,補充多句,
如喜歡看書都好適合MCS,因為一定要睇多睇書才不會太吃力。

我係maryknoll 出身, 地區名校及傳統名校既學生性格唔同,focus 既野唔同, 睇你想要d咩. maryknoll d 人英文普遍非常好, 我中文小學升上去, 當年追到我氣咳, 有一段時間好自卑tim. 不過除左英文好, 其他科目同出面分別唔大.

推薦你睇呢篇, 睇完覺得作者寫傳統名校寫得好中.

http://thestandnews.com/society/ ... QffujTXnm4.facebook

尤其是佢話 " 咁個network既架構就往往係,嗰個階層既就同嗰個階層既同學去network囉,你係普通人就同返普通人network囉"

王家爸爸 發表於 15-3-19 10:37
最主要考慮因素:
2。小朋友英文程度高,如果係就選 ...
同意mcs 唔谷, 學生全部自發, 無人逼你做卷, 無人逼你溫書, 唔多測驗, 靠自律.

October. 發表於 15-3-19 11:06
好同意. 市場需要唔同供應,  最緊要有得揀.

据我所知, 前年曾肇添有個DSE取幾個5**既同學, 係初中時由喇 ...
喇沙呢兩年的確係語文上退步左啲,可能有家長唔放心,但係喇沙同學仔都好愛學校,唔一定想轉,所以我估喇沙轉讀曾肇添應該係家長既主意。

曾肇添轉去DBS有兩個可能,第一個可能係想讀IB,第二個可能係受唔住讀書壓力。

lmcvgood 發表於 15-3-19 10:48
回覆 王家爸爸 的帖子

很好的分析。藉po一問,LS,九華,華英會合適什麼性格的男生呢?thanks ...
三間都算自由,並且學術氣氛可,差別不太大。但係如果真的要比較,三間中九華最自由,華英相對嚴。華英學術氣氛最好,九華相對低。

比較鍾意讀書既選擇華英,比較鍾意玩既選擇九華,需要平衡發展或者兩方面都OK既選擇喇沙。

queenie1985 發表於 15-3-19 11:56
我係maryknoll 出身, 地區名校及傳統名校既學生性格唔同,focus 既野唔同, 睇你想要d咩. maryknoll d 人英文 ...
文章寫得唔錯,但係唔係全部同意。例如第一點:名校係倒模,我覺得不能以偏蓋全。

無錯,地區名校,例如鄧顯、林護、曾肇添,的確需要用倒模既方法,呢種方法既好處係效率高,好快見效。問題係呢種方法阻塞左小朋友既創意和創造力。正如作者講,訓練考試機器,準備佢地將來去做社會既一粒「小螺絲」。

相反,傳統名校,例如喇沙、聖約瑟、DBS、華仁,其實並無用倒模既方法,佢地學校比較強調學生自主,學生會、聖誕派對、開放日等提供比同學好多另類學習機會。加上學校有好多唔同既CLUB、好多班際比賽,學生亦參加好多校際比賽、國際比賽,基本上每個學生既選擇好唔同。唯一相同既係學生參加其他活動比讀書仲要忙。

green2012 發表於 15-3-18 17:52
學術成績上, 個人覺得其實真係分別不大, 但如果睇番"校友網絡"呢方面, 分別比較大
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。