用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
樓主: Vansi816
go

求美國升學意見  

一般來說,不理會費用的話,除了classics同專業課程,我看不到英國讀大學比到美國讀大學優勝的地方。有趣的觀察是:到英國讀書後希望留在富地生活工作的比例遠比到美國讀書希望留下的少。

利申:兩個女兒一英一美;其cousins中,英美約各半。

引用:一般來說,不理會費用的話,除了classics同

原帖由 laorenjia 於 15-03-20 發表
一般來說,不理會費用的話,除了classics同專業課程,我看不到英國讀大學比到美國讀大學優勝的地方。有趣的 ...
請問想到美國升學community college,在當地有家人,如果想自己搞返申請而唔經agent,過程會否好複雜?謝謝!

acdad  I knows parents sent their kid   發表於 15-4-12 18:33

Vansi816 發表於 15-3-20 16:37
請問想到美國升學community college,在當地有家人,如果想自己搞返申請而唔經agent,過程會否好複雜?謝謝! ...
不複雜,按學校網頁指示便可。但若你屬意的學校agents亦有介紹的話,反正不向你收費,使用其服務又無不可,但要留意agents會趁機推銷學校俾佣較高的學校。

回覆 laorenjia 的帖子

不考慮費用的而並非定要入Cal或UCLA的,建議考慮四年制大學。大學頭兩年個心重要十五十六,唔知transfer去邊,同學要識過哂,唔多好玩。若在港有能力入大學的,一般都入到頭五十名大學。

acdad  Very true!  發表於 15-4-12 18:35

引用:回覆+laorenjia+的帖子 不考慮費用的而並

不考慮費用的而並非定要入Cal或UCLA的,建議考慮四年制大學。大學頭兩年個心重要十 ...
我都曾有你建議嘅想法,但考慮到2年community college + 2年大學,比起 4年大學,應該學費會平好多,加上都擔心小女語言方面未必跟得上,怕到時佢變咗一舊雲

laorenjia 發表於 15-3-20 17:12

不考慮費用的而並非定要入Cal或UCLA的,建議考慮四年制大學。大學頭兩年個心重要十 ...
講得啱。我仔今年中五,都計劃大學去美國,UC Berkeley 都係其中一間佢心儀嘅大學,我都問過佢,如果入唔到,會唔會考慮先讀住兩年 cc,之後再 transfer,佢話唔啦,如果入唔到,寧願去另一間大學,美國咁多大學,佢唔信冇一間 decent 嘅收佢,佢都係話唔想嗰兩年個心十五十六,好似唔知會流落去邊咁。我都同意,有好多唔錯嘅 state U 都唔係太難入,比佢入左就心定定專心讀書好過了

acdad  SAT scores very important  發表於 15-4-12 18:38
acdad  UC screens student heavily on    發表於 15-4-12 18:37

Vansi816 發表於 15-3-20 17:35
我都曾有你建議嘅想法,但考慮到2年community college + 2年大學,比起 4年大學,應該學費會平好多,加上都 ...
如果費用唔係你最大嘅顧慮,其實可以同步申請正規大學同 community college,如果入到唔錯嘅大學,睇下學費相差幾遠,到時先決定點做

Vansi816 發表於 15-3-20 17:35
我都曾有你建議嘅想法,但考慮到2年community college + 2年大學,比起 4年大學,應該學費會平好多,加上都 ...
咁就真係要計計,但有好多好大學甚至萬幾美金一年都有。語言唔駛驚,有10A生去到史丹福都話唔知人講乜,最緊要面皮厚。收得你就唔怕去讀。

樓主女兒是應屆生,四年制fall admission就太遲啦,只能考慮cc。玩盡啲,報四年制winter admission(仲易啲㖭,不過唔係間間有),fall就讀住cc,遲啲轉埋credits過去,冇有晒。

mugtaitai 發表於 15-3-20 17:38
講得啱。我仔今年中五,都計劃大學去美國,UC Berkeley 都係其中一間佢心儀嘅大學,我都問過佢,如果入唔到 ...

好多人讀cc都想入Cal。講得難聽啲仔女入UC Berkeley係好多亞洲父母嘅wet dream,但要喺cc兩年打做一張完美嘅transcript同CV又豈是易事。

引用:Quote:happyhealthymin+發表於+15-3-19+22:

原帖由 mugtaitai 於 15-03-20 發表
我覺得相若嘅,但我覺得英國嘅大學本科知識比美國嘅大學紮實,美國比較著重通識,一般大學生頭兩年係未入 m ...
非常多謝你的分享,清晰了很多!

引用:一般來說,不理會費用的話,除了classics同

一般來說,不理會費用的話,除了classics同專業課程,我看不到英國讀大學比到美國讀大學優勝的地方。有趣的 ...
哇,你的經驗真值得參考,因為你兩國的大學都有女兒讀!你意思是美國大學的水平高過英國?同時,你覺得點解多人選擇留在美國而不留在英國?

mugtaitai 發表於 15-3-20 14:24
是的,UC 系統內,除了 UC Berkeley 和 UCLA,都有 transfer admission guarantee,即是如果一個加州學生在 ...
UCSD 已取消了transfer admission guarantee.

happyhealthymin 發表於 15-3-20 18:43
哇,你的經驗真值得參考,因為你兩國的大學都有女兒讀!你意思是美國大學的水平高過英國?同時,你覺得點解 ...

再講分分鐘就有論戰,簡單講,有美國頭五十大學水準嘅英國大學不多,數嚟數去都係幾間。不要忘記,英國是一個小很多的國家,儘管有輝煌的歷史。課外活動英國沉悶小小,來來去去都係partying同pubbing。鄰居N仔收到英國大學conditional offer就馬上上淘寶買咗張加州駕駛執照,準備喺英國freshman week用嚟証明夠秤,以便大飲特飲。啲大學介紹好多都介紹自己啲pubs 點好。美國地方大,較需要私家車,有車就去多好多地方。香港人畢業後若是讀STEM的,要留下也不難。

引用:+本帖最後由+laorenjia+於+15-3-20+19:43+

你嘅經驗給我上了寶貴的一課,多謝

mugtaitai 發表於 15-3-20 14:40
我覺得相若嘅,但我覺得英國嘅大學本科知識比美國嘅大學紮實,美國比較著重通識,一般大學生頭兩年係未入 m ...
我兒是大二就開始讀major, 而且他還 double major。  現在是大二下學期, 他參加了study abroad, 這學期整整四個月, 他都在歐州某國求學。   他也計劃大三下學期做internship。  所以, 以他的情況, 美國大學四年, 相比英國大學三年, 他多出的一年是異國求學和生活,還有實習工作經驗。   

請問你倆個女係香港讀完中幾先過去英美呢?

引用:+本帖最後由+laorenjia+於+15-3-20+19:43+

多謝你的分享。

引用:我囡也是在英國讀中學,+不過姪女1月啱啱去

原帖由 angie_ma 於 15-03-19 發表
我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無 ...
may I know which CC in seattle your 姪女 selected?  I am also planning to send my son to seattle soon early of next year, thanks

Sheep006 發表於 15-3-20 21:38

請問你倆個女係香港讀完中幾先過去英美呢?
本想讀完初中就送走佢哋(因所有cousins都係喺高中前走的),奈何二人不願。大女兒喺中大玩咗一年至走,細女就中學後走。