用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 求美國升學意見
go

求美國升學意見  

小女是今屆DSE考生,怕她成績未如理想,正計劃看供她到美國升學(多一手準備),但見大部分媽咪都是讓子女到英國繼續學業,未知兩者之間英國是否較為理想,希望jm能提供資料。同時亦希望有子女在美國升學或準備升學的jm能分享心得,謝謝!

我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無野可以幫到你.

引用:我囡也是在英國讀中學,+不過姪女1月啱啱去

原帖由 angie_ma 於 15-03-19 發表
我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無 ...
可唔可以講下點解甘多香港學生都選擇英國而唔去美國留學?因為費用便宜D?

引用:Quote:原帖由+angie_ma+於+15-03-19+發表我

原帖由 happyhealthymin 於 15-03-19 發表
可唔可以講下點解甘多香港學生都選擇英國而唔去美國留學?因為費用便宜D?

...
對我來講,費用是一大考慮,之前討論區都有講英國大學費用,約HK$400,000 - 500,000 一年,讀3年;今早聽一美國LA私校介紹費用一年約6萬美元,約HK$500,000一年,讀4年。

引用:小女是今屆DSE考生,怕她成績未如理想,正

原帖由 Vansi816 於 15-03-18 發表
小女是今屆DSE考生,怕她成績未如理想,正計劃看供她到美國升學(多一手準備),但見大部分媽咪都是讓子女 ...
你意思是女兒今年9月準備升大學?我今早聽介紹嗰間大學1月中已截止申請,4月大學會通知結果,唔知是否間間一樣,而且部分大學要SAT或ACT成績。

引用:Quote:原帖由+happyhealthymin+於+15-03-19

原帖由 poonseelai 於 15-03-19 發表
對我來講,費用是一大考慮,之前討論區都有講英國大學費用,約HK$400,000 - 500,000 一年,讀3年;今早聽一 ...
多謝妳的分享。原來如此。甘你覺得英國同美國大學的水平相若嗎?

引用:Quote:原帖由+Vansi816+於+15-03-18+發表小

原帖由 poonseelai 於 15-03-19 發表
你意思是女兒今年9月準備升大學?我今早聽介紹嗰間大學1月中已截止申請,4月大學會通知結果,唔知是否間間 ...
朋友講好多人會選擇俾仔女先去讀2年community college,之後再升讀2年大學,唔知係唔係呢❓

引用:我囡也是在英國讀中學,+不過姪女1月啱啱去

原帖由 angie_ma 於 15-03-19 發表
我囡也是在英國讀中學, 不過姪女1月啱啱去過美國西雅圖讀讀社區學院, 當中我都有幫手睇下過資料. 吾知我無 ...
社區學院是否community college?

Vansi816 發表於 15-3-19 22:29
朋友講好多人會選擇俾仔女先去讀2年community college,之後再升讀2年大學,唔知係唔係呢❓

...
確然是這樣, 其實早20多年前, 我在美國的時候, 已經有好些學生循這途徑入讀大學.  最近又聽說有位女孩, 先去加州讀community college, 當然也讀得蠻不錯, 然後在第三年成功轉入UC Berkeley, 是直入第三年.    這樣做, 頭兩年community college學費省許多, 其次, 聽說由CC transfer過去, 難度遠比高中畢業申請大一容易得多.

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:29+朋友

原帖由 dlam141231 於 15-03-19 發表
確然是這樣, 其實早20多年前, 我在美國的時候, 已經有好些學生循這途徑入讀大學.  最近又聽說有位女孩, 先 ...
請問循這途徑2年community college 再接上大學難度高嗎?或須要成績很標青呢?謝謝!

Vansi816 發表於 15-3-19 22:48
請問循這途徑2年community college 再接上大學難度高嗎?或須要成績很標青呢?謝謝!

...
這樣說吧, community college裏頭, 水皮友較多, 如果你家孩子本身讀書能力還可以, 再勤力些, 要在這班人裏出頭, 取得好GPA應該不難.   此外, 我想要入UC Berkeley難些, 但要入加州大學系統其他沒有那麼出名的大學, 如UC Davis, UC Irvine之類又容易好多.

acdad    發表於 15-4-12 18:19

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:48+請問

原帖由 dlam141231 於 15-03-19 發表
這樣說吧, community college裏頭, 水皮友較多, 如果你家孩子本身讀書能力還可以, 再勤力些, 要在這班人裏 ...
多謝你的分享
另外想請教,入讀美國必須考英文基準試,請問當中Toefl ,IELTS,iTEP及STEP-Eiken有沒有分那個容易考,那個比較難呢?

引用:Quote:原帖由+dlam141231+於+15-03-19+發表

原帖由 Vansi816 於 15-03-20 發表
多謝你的分享
另外想請教,入讀美國必須考英文基準試,請問當中Toefl ,IELTS,iTEP及STEP-Eiken有沒 ...
未必可由學生自己選,要check每間大學有無指定

Vansi816 發表於 15-3-20 02:22
多謝你的分享
另外想請教,入讀美國必須考英文基準試,請問當中Toefl ,IELTS,iTEP及STEP-Eiken有沒 ...

你說的這四種英文基準試, 我也只知知道前面兩種, 後面兩種連聽也沒聽過.   只能說一下我所知的, 有錯請其他家長指正.  一般情況是, 去英國升學, 考IELTS, 去美國升學, 則考TOEFL.   而兩者之間, 個人認為TOEFL較易取得高分.  

此外, 我對升讀社區學院的條件要求完全不清楚, 你若有興趣, 確然要如上列家長所說, 進入每間目標社區學院的網站詳看.   我倒是找回我說的那個成功transfer入到UC Berkeley的女孩所讀的community college名稱, 是這裏頭其中一間, 1) De Anza College, 2) Foothill College.   這個女孩是去年九月才轉入Berkeley的, 她讀的CC應該比較靠譜, 你自己去了解一下入學要求, 大概會有個方向知道如何做.  

poonseelai 發表於 15-3-19 20:49
對我來講,費用是一大考慮,之前討論區都有講英國大學費用,約HK$400,000 - 500,000 一年,讀3年;今早聽一 ...
這個我可以給個概念, 我兒在美讀私立大學, 大城市, 第一年學費約USD43,000, 大學宿舍是3人房, 兩學期共約USD8800.  第二年學費漲了, 約USD44000, 宿舍改住兩人房, 兩學期共約USD13,000, 今年九月升大三, 已說明不想住大學宿舍, 準備四個同學合租專租給大學生的兩房apartment, 說離校極近, 可以只租兩學期共八個月, 說每月每人USD1000(不知道有沒有包水電煤) .   
此外, 如果是中小型城市, 又讀州立大學, 學費住宿費和生活費用應該會減低好些.

Vansi816 發表於 15-3-19 22:29

...
呢個確實係一個途徑,尤其高中畢業申請大一入學,入唔到理想大學時,好多人會先去 CC 讀兩年,嗰兩年發奮攞個好成績,再申請入返當日心儀嘅大學。
好處係 CC 比較平,先慳兩年錢,同埋讀 CC 嘅學生一般程度唔及正規大學,如果發下力,要攞好成績相對容易,兩年後挟住好成績入返心儀大學嘅機會大 d。downside 係 CC 嘅程度始終唔及正規大學,學生喺嗰兩年學到嘅嘢可能相對較弱,基礎冇打得咁紮實;呢幾年美國各州都面對財困問題,CC 嘅撥款緊掘,有 d 課程可能開唔到,或者開嘅班少左,學生要喺兩年內讀滿學分可能有難度,要再花長 d 時間,家長要留意

acdad    發表於 15-4-12 18:18

dlam141231 發表於 15-3-19 22:58
這樣說吧, community college裏頭, 水皮友較多, 如果你家孩子本身讀書能力還可以, 再勤力些, 要在這班人裏 ...
是的,UC 系統內,除了 UC Berkeley 和 UCLA,都有 transfer admission guarantee,即是如果一個加州學生在 cc 取得某 GPA,其中一間 UC 一定會收
http://admission.universityofcalifornia.edu/transfer/guarantee/

acdad    發表於 15-4-12 18:18

happyhealthymin 發表於 15-3-19 18:59

...
除左費用,我諗同香港以前係英國殖民地有關。我聽長輩講,當年如果想入政府體系,或者某 d 專業資格(醫科,法律,等等),都一定要英聯邦大學嘅文憑先至承認,其中又以英國最吃香,美國畢業生就唔冇咁嘅待遇,所以好多家長送仔女去英國

happyhealthymin 發表於 15-3-19 22:13
多謝妳的分享。原來如此。甘你覺得英國同美國大學的水平相若嗎?
我覺得相若嘅,但我覺得英國嘅大學本科知識比美國嘅大學紮實,美國比較著重通識,一般大學生頭兩年係未入 major 嘅,讀好多同 major 無關嘅 humanities, social sciences, languages 等等,第三第四年先至正式入 major,咁比起英國大學一入學就入 major 當然差左 d,但又正因為咁,美國嘅學生因為涉獵嘅範圍廣,會比較靈活(八足咁多爪),各有各好。

我覺得如果係讀傳統嘅科目,也許去英國係一個好選擇,如果係讀一 d 創新科技方面嘅,則可能美國適合 d

引用:Quote:Vansi816+發表於+15-3-19+22:29+朋友

原帖由 mugtaitai 於 15-03-20 發表
呢個確實係一個途徑,尤其高中畢業申請大一入學,入唔到理想大學時,好多人會先去 CC 讀兩年,嗰兩年發奮攞 ...
多謝你嘅詳細分享