用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 太子kidschaxxel Montessori playgroup
go

太子kidschaxxel Montessori playgroup [複製鏈接]

請問有無媽媽帶過小朋友試過呢間?有咩comment?

2    0    0    0

Push. I want to know too

回覆:太子kidschaxxel Montessori playgroup

我comment係呢間pg老師好有心,不是循例上完堂就算,每堂都有comment比番家長今日小朋友表現係點,而且會講小朋友有咩方面需要加強……單是有心已遠勝過某些外表華麗的pg

百事可樂 發表於 15-12-13 01:25
我comment係呢間pg老師好有心,不是循例上完堂就算,每堂都有comment比番家長今日小朋友表現係點,而且會講 ...
I am considering if it is worth from travel from tuen Mun to prince Edward. I plan my son to start the course when he is 2.  I am not sure if it really helps my son a lot. In what aspect do you think your kid Really learn much from the pg? I expect my son will learn more English and I heard that the teacher is from woodland. I am not sure if it made a large difference from local montessori school.

引用:Quote:百事可樂+發表於+15-12-13+01:25+我c

原帖由 Swy124 於 15-12-13 發表
I am considering if it is worth from travel from tuen Mun to prince Edward. I plan my son to start t ...
希望你不介意我用中文回答
我喜歡這間pg除小朋友上得很開心外,她的個人性格越來越鮮明,老師懂得發掘小朋友的個性,仲會告知家長如何處理。
我女兒上了三個月由當初什麼反應都沒有到依家會表示勞作做得很好、會要求老師唱什麼歌、懂得玩需要思考的玩具……
其實最主要令我繼續返係因為女兒十分喜歡老師,我發現其他家長也是這樣說,不知為何自己的小朋友很喜歡老師,我猜是老師懂得小朋友心理吧。
至于英文,其實全班房都會說英文,小朋友都是在全英環境內學習的。

屯門出太子半小時可以嗎?其實我也不近,返學都要預半個鐘架……同埋15m就可以開始返,不用等兩歲,但pg比較full,因都是小班教學
我只知道老師是澳洲人,如果你有興趣可以打電話約老師見面了解詳情,我當初也是這樣了解的

引用:Quote:百事可樂+發表於+15-12-13+01:25+我c

原帖由 Swy124 於 15-12-13 發表
I am considering if it is worth from travel from tuen Mun to prince Edward. I plan my son to start t ...
不同意出咁遠,而且Montessori 一星期上一堂作用亦不大,很多Montessori school 是要上兩,三堂一星期的,時間長先可以發揮功用

屯門出太子連等車要45mins. 我好想比小朋友上,考慮中

等我問下有無試堂,試下車程和pg 內容

我沙田搭巴士出去太子都45分鐘喎, 小朋友又無乜嘢吖, 嗰時仲係一星期返兩日.

不過屯門又真係好似遠咗D.......荃灣有無 montessori playgroup?

回覆:Swy124 的帖子

睇番小朋友是否能否坐45mins……我是坐mtr到太子的,一開始小朋友會覺得無聊,到依家會週圍撩人玩,每次開門仲同人say bye,雖然有時冇人理佢
小朋友適應力好強的,比少少時間佢試下

回覆:百事可樂 的帖子

我睇完呢個帖,前日上左去了解,好似mr toby1個對8個學生,我見好多自己玩,我第一次見識montessori,之前係咁易都聽過係好自由活動,會唔會太自由實際學英文係比較少,因為我其實想搵學英文既班,係咪montessori冇所謂,我見佢價錢都平,佢入面d小朋友都用英文溝通,我就咁睇好似學用英文溝通應該會有成效,但真係學術少少,唱英文歌?phonics?英文字詞?會唔會比真係學英文既abc pathway,RWI果d遜色好多

回覆 cheese8823 的帖子

我諗你唔係搵MONTESSORI 嘅 PLAYGROUP......而係D真係教英文嘅 PLAYGROUP.

引用:回覆+cheese8823+的帖子 我諗你唔係搵MONT

原帖由 vpo0615 於 15-12-21 發表
回覆 cheese8823 的帖子

我諗你唔係搵MONTESSORI 嘅 PLAYGROUP......而係D真係教英文嘅 PLAYGROUP.
MONTESSORI係咪個進度會慢d?我想學既英文班都full左,要等開班,我計過呢到叫最平,所以想比佢玩下先,MONTESSORI比我感覺去玩多過去學習,我最驚佢成堂自己坐埋一邊係到玩玩具,其實冇咩同人講過英文就浪費金錢時間,因為我了解我個女唔係好合群,中意獨來獨往

呢個PLAYGROUP真係玩架喎, 老師會同小朋友一邊玩一邊傾吓偈, 但真係唔係你想要嗰D會教英文生詞, 英文發音之類嘅英語PLAYGROUP.......因為佢哋嘅重點係MONTESSORI教學, 唔係英語訓練課程.

1:8 好似太多,Montessori 既教具最好都係佢地導師教會好d, 其實Montessori 係咪尖沙咀果d係1:3,會唔會果d 比較有成效?

引用:1:8+好似太多,Montessori+既教具最好都係

原帖由 Swy124 於 15-12-27 發表
1:8 好似太多,Montessori 既教具最好都係佢地導師教會好d, 其實Montessori 係咪尖沙咀果d係1:3,會唔會果d ...
我可以俾少少comments。
我個囡之前上果間就係尖沙咀,1:3有時1:2,如果果堂少人報的話。montessori有冇效唔係睇師生比例,反而睇老師識唔識引導小朋友,同埋Montessori 老師處理小朋友同普通老師係有分別,每個Montessori 老師係會好清楚每個學生既發展同性格,因為Montessori 一定係以兒童為中心,唔似其他教學一定set左課程,果d老師主要責任係教完要教既野就算。另外就係Montessori 主要係內化小朋友,所以上堂上得越密,成效越大。而1:3/4有個好處係有突發事可以唔影響課堂又處理到。

仲有,有好多人覺得Montessori 係由得小朋友自己玩,其實係錯既。0-3 Montessori 會訓練小朋友獨立自主。如果想小朋友學英文、學術或有人陪玩,咁montessori唔適合。而家個囡返左PN,果時一齊上playgroup既家長都覺得自己小朋友同幼稚園既同學仔有好大分別,就係小朋友自動自覺識做好多野同埋可以專心自己獨立完成勞作。呢d就係小朋友"自己"玩既好處,如果小朋友長期習慣有人陪玩,開始返學,1個老師對14個小朋友,冇可能長期有老師陪,小朋友只會識呆坐或呆企。

回覆:vpo0615 的帖子

Is it a mixed-age class? My gal is 2 and I wonder if the parents can stay in the classroom or need to wait outside? Thanks

回覆 aarhusbaby 的帖子

It seems that they will group child with similar age.......and parents could stay in the classroom with their child, or wait outside.
‹ 上一主題|下一主題