用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園2nd in謎思
樓主: joygigi
go

學之園2nd in謎思 [複製鏈接]

回覆:joygigi 的帖子

老師唔會憎任何一個學生,反而更加呵護呢位同學,令佢可以盡快融入學校生活,呢間學校最注重唔係成績,而係品行,佢地要學之園既學生行出去個個都彬彬有禮,識得尊重別人!呢樣我真係最欣賞學校既地方

73662710  你好像老师肚里條虫,吔都知,连   發表於 15-3-27 14:35

引用:老師唔會憎任何一個學生,反而更加呵護呢位

原帖由 Candycat225 於 15-03-21 發表
老師唔會憎任何一個學生,反而更加呵護呢位同學,令佢可以盡快融入學校生活,呢間學校最注重唔係成績,而係 ...
你咁講完更想入,因為我仔宜家插班日日喊,老師勁唔鍾意佢,又俾說話我聽

回覆:joygigi 的帖子

將來既事無人知~盡量平常心!面試已經完成,結果亦都塵埃落定!我知道學校唔係收到表都會安排面試,會經過西選!能夠獲安排面試已經算行前左一步!當時我第一輪收唔到信時都好失望,以為衰梗,於是我即刻寫求位信比校長,但後來我知道校長真係會睇封信,真係認真去認識所有學生背景!好厲害的一個校長!你都試下寫信吖!最緊要將小朋友所有證書同comments都比晒校長睇~可能都會有幫助架!

回覆:Candycat225 的帖子

Apply PN 都有證書?

引用:1+中文老師,+1+Native+English+Teacher+,+

原帖由 Monstereasy 於 15-03-20 發表
1 中文老師, 1 Native English Teacher , 1 Teaching Assisant。 3:28
其他 teachet assistant 係其他班既正規老師,例如上午班,中文班主任加 net 加下午班班主任,所以三位都係正規老師

回覆:Jijija 的帖子

唔係~我意思係之前如果有返playgroup或者興趣班個d證書,無都可以,想比學校知道真係好有心讀呢間學校,因為我都唔知道封求位信幫助幾大,寫左就求過安心

引用:Quote:原帖由+Candycat225+於+15-03-21+發

原帖由 joygigi 於 15-03-21 發表
請問你仔仔同學最後喊左幾多個月?我小朋友都可能咁,好擔心老師好憎佢

...
我個仔以前係LH由pn喊到K1每次返學都喊,五分鐘後就笑返, 老師不但無憎反而安慰我,每個人情感表達唔同,叫我唔好擔心。

回覆:學之園2nd in謎思

我初時以為學之園好谷,好commercial (錫哂d叻學生,同淨講錢)

錯哂!品德,規矩行先!小朋友有問題,不單唔會嫌你煩,仲好樂意同家長聯手教好佢。鼓勵獨立自理(唔準做公主,王子),體能發展(唔係只求分數)

但課程係深架,就住P1考試而調較,無計。

校長有威嚴而好有heart,好有心機分享教育心得。

引用:整個上學期 +

原帖由 Candycat225 於 15-03-21 發表
整個上學期
真係大喊十

咁以前都係兩輪收生,所以其實今年同以往一樣,都係收左一批先,所以先有校長話有直入既情況?

小兒細過勁怕羞, 但在LHK幾年成日有show n tell, 現在勁有表演欲。  高班時入選了學校合唱團,有多次公開表演和比賽機會, 對他來說也是很好的經驗。祝有心考入LHK的家長成功考入

請問你是考那一間分校?

回覆:msj 的帖子

凱帆校~校長真係好用心!

回覆 alhkwok 的帖子

我又唔覺亂喎!

我個囡都係IN海帆薈LH既PN, 整個流情安掛得非常流暢, 最後校長仲提我哋在3月30日上佢哋個網址睇第二輪面試結果, 但就無提過有直收呢回事喎! 而回條亦好清楚寫明在第二次面試後, 如獲取錄會另函通知.  非常清楚呀.

Candycat225 發表於 15-3-21 23:45
老師唔會憎任何一個學生,反而更加呵護呢位同學,令佢可以盡快融入學校生活,呢間學校最注重唔係成績,而係 ...
你好像老师肚里條虫,吔都知,连老师的思想也知道。

LH 都几多打手,不过P1 placement同SC比,距离都好大,主要是指一线的直私。

回覆:73662710 的帖子

你完全誤會了!我只是用家!以上都全是我親眼所見的!若你有何不服可直接開群組討論!還有這裡是香港!煩請使用繁體字!謝謝你的妒忌

73662710  enjoy my own freedom  發表於 15-3-27 15:22
73662710  yes this is HK and so I enjoy    發表於 15-3-27 15:22

引用:LH+都几多打手,不过P1+placement同SC比,

原帖由 73662710 於 15-03-27 發表
LH 都几多打手,不过P1 placement同SC比,距离都好大,主要是指一线的直私。
起碼LH 夠透明,每年小一成績完全登出來。SC 永遠只是道聽途說,又不(原因不用多說)登出來,考直資成績也是以訛傳訛,而且好多是非用家在傳不知是哪些年份的成績呢。

回覆:學之園2nd in謎思

其實我覺得每間學校同小朋友都係matching, 我有朋友個囝喺LH讀得唔開心,pn後要轉校(幸而轉了另一間名校),我諗都係唔夾!我只得呢個朋友有小朋友喺LH讀,聽到都有少少負面,但我都有報,就係要面試時親自感受!不過唔理我感受如何,應該都無機!唔洗煩!哈哈哈哈!

‹ 上一主題|下一主題