用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Adhd究竟讀唔讀到傳統學校
樓主: DollyCC
go

[過動] Adhd究竟讀唔讀到傳統學校 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+15-04-24+發表

原帖由 wan_sosin 於 15-04-24 發表
四月頭已開始上,應該已過了報名時間,我個年11月見CP,跟住報名,第年4月上

...
噢!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-04-24+發表

原帖由 piglet0529 於 15-04-24 發表
噢!
我有D印象上年東華三院好似有開小一預備班。

回覆:Janet._. 的帖子

I want to know you school too.  Pls PM.  Thanks so much!

回覆 Janet._. 的帖子

how about your secondary school ? which school ?thank you for your sharing

我都想知那間活動教學,包容性高既小學? Thanks !

引用:I+think+it+depends,+the+answer+may+be+ye

原帖由 Janet._. 於 15-03-19 發表
I think it depends, the answer may be yes and no

如果你唔介意,可以聽下我既經歷分享
可否pm讀邊間學校?  thanks

Janet._. 發表於 15-3-20 23:58
replied.Please kindly check pm
Thanks

Could u pls also pm me, I also wanna find a suitable sch for my little lovely angel. Thx!!!!

Please pm me too, many thanks!

My son is studying at P1 and is struggling in school. Can you also pm your school name to me? Many thanks.

PLEASE pm me too!!

我FD個仔都係傳統小學,成績好差,其實佢咩都學唔識
試過教佢個仔英文都激鬼死我;佢阿媽煩緊究竟轉校定重讀小一,問過幾個FD話如果小一留級,不如照升小二算啦,反正佢都係學唔識,唔好哂時間咁話

麥兜MaMa  夾佢上佢咪愈來愈追唔上  發表於 15-6-16 17:08

secretaction369 發表於 15-6-11 14:32
我FD個仔都係傳統小學,成績好差,其實佢咩都學唔識
試過教佢個仔英文都激鬼死我;佢阿媽煩緊究竟轉 ...

點解話晒時間 ?就咁等小朋友一路唔識就算?咁同放棄佢有什麼分別,個小朋友唔係佢哋自己的,當然講得輕鬆.
試下搵間課程淺,小班教學功課少的學校,最好還要比出面教慢少少,重讀小一,呢類學校反而肯教慢d嘅學生.

引用:Have+received+quite+a+number+of+PMs+from

醒目開學勳章

其實好睇小朋友,我仔係懷疑個案,今年7月終於可以見醫生,喺CAC CHECK咗屬中等至中上智能,扣門入到本區熱門小學,今年升小三,小一平均分有90幾,小二上學期跌咗D,得返88點幾,下學期又升返上91點幾,成績叫做OK,但其他表現就有D麻煩,因為佢好受老師影響,一年級老師好包容,機本上零投訴,重有操行獎攞,今年老師有要求,投訴不絕,令成績都跌埋,用咗好多時間同佢調節下學期先好返D

引用:Quote:原帖由+Janet._.+於+15-06-09+發表Ha

原帖由 Janet._. 於 15-06-14 發表
我好想同各位mommies 分享多少少我既故事

我由細到大讀書都唔叻
想問問你點知道小肌肉發展遲緩? 果時應該未有咁多支援,應該都冇有職業治療師

引用:Quote:原帖由+Janet._.+於+15-06-14+發表我

引用:Have+received+quite+a+number+of+PMs+from

原帖由 Janet._. 於 15-06-09 發表
Have received quite a number of PMs from mummies.
I think it is better to share my learning experien ...

回覆:Janet._. 的帖子

Hi, can you share with me which school you studied? I would like to prepare for my daughter who has the same problem. Thx!

醒目開學勳章 王國長老

版主按: 請勿在版面留下 pm 或 email 等相關字句,否則本文將會被關閉,謝謝合作
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛
‹ 上一主題|下一主題