用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
樓主: catiou627
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+himmamme+於+15-3-25+01:13+編

原帖由 himmamme 於 15-03-25 發表

自動自覺其實好難,我個仔都係last minute才溫習。佢見我趕 ...
並非完全要求初小嘅小朋友自動自覺,只係提醒佢哋要溫習時,都仍然唔郁!並非唔明佢哋都辛苦,但辛苦唔等於比佢哋可以等到last moment才溫!咁樣仲辛苦!只係家長要諗方法montivate小朋友去學習,亦要適當encourage小朋友!
但調轉來講,如果幫到小朋友有motivation去學習,讀書唔會變得真係咁苦差,就算真係覺得辛苦都會願意去做!
上到高年班,甚至中學,必須搵到適合自己嘅讀書方法,溫習模式先會成積好!

我細個唔讀書嘅,唔明點解要讀,屋企又放棄我,我小學考尾幾,但到中學,我開始搵到我要讀書嘅原因,我F1就即上到10名內,所以我係明嘅!
如果可以返轉頭,我都希望我家人係我小學時會理下我,我好多謝我家姐曾經係我細個時鬧過我唔讀書,佢都試過盡力幫我!

呢代我哋做父母有時會緊張咗D,但有適當期望對小朋友係應該,對我來講,被放棄嘅傷害大過比人鬧一餐!但而家都唔會有人放棄小朋友嘅!

回覆 wan_sosin 的帖子

佢温書好快五至十分鐘温完,我話太快,佢坐來d,我經過見佢玩筆玩擦膠。上次我嬲到寫左d題目問佢,其實佢温書我會比break佢亦無可能要她温全日。其實小二唔可以似小一咁温,怕上到高小d野再深,到佢要温習時,佢覺得辛苦就慘。
不過昨晚要佢9.30 pm瞓覺,佢突然發好大脾氣把全部公仔掉落地,好來無發咁大脾氣!

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 佢温書好快五至十

原帖由 scyauchris 於 15-03-25 發表

佢温書好快五至十分鐘温完,我話太快,佢坐來d,我經過見佢玩筆玩擦膠。上次我嬲到 ...
我都明,高年班唔可以再考天才!習慣唔溫書,第日都煩!
咁點解佢發脾氣?

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 其實去到幾年級至

原帖由 bigstepstep 於 15-03-25 發表

其實去到幾年級至會自動温習呢!
真係無一定話幾時識自動自覺,女仔可能早D,男仔仲遲,好睇性格,父母引導當然要,但無一個方法話用咗,就會係嗰個年級自己可以照顧學業!
我聽一個心理學博士講,佢話平均要中三添,即是家長可以完全唔理嗰種,要到中三,但一定唔少人唔洗中三嘅!
但我覺得唔好因為見到人哋嗰個已經可以唔洗點理,就埋怨或急於自己嗰個未得!又唔好怪自己是否做得唔夠好,仔女嘅人生係佢哋自己嘅,盡量扶助就已經好好!

因為我叫佢瞓覺,剛病好當然瞓吓好,佢覺得我無相量餘地咪發瘨!最近佢好喜歡整蠱人,或者嚇人。

如果自動波是父母好命,想真d自己小朋友正正常常健康已好感恩!有時真係要懂得行慢d, 正如阿女昨晚講不想數學超學年學習,跳得太快可能自己未完全掌握,如果某些科目是超學年學習,因為是停唔到落來。

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 因為我叫佢瞓覺,

因為我叫佢瞓覺,剛病好當然瞓吓好,佢覺得我無相量餘地咪發瘨!最近佢好喜歡整蠱 ...
明白,想必你囡囡好有主見,唔好用強硬方法,同佢慢慢傾,同佢分析利弊,留個空間佢自己諗!
我仔聽日測驗,佢都係話唔想溫,我問佢,如果唔溫,即是睇都唔睇,聽日就去測,你真係想咁?你記得你自己寫低咗個目標要99分的。我話,你真係想唔溫就算啦!咁你就咁去考睇下點啦!
跟住佢自己都覺得好似唔多好,之後都係話溫!
小朋友經常都係睇眼前,聽日嘅事都唔想理。當然我信佢應該未至於真係敢完全唔溫,只係要佢自己衡量下!同埋等佢決定好過我叫佢!
你囡好叻女,要傾清楚佢諗乜,同佢太對立無著數,我仔都係反叛形,你囡都唔簡單,佢哋會遇強越強!試下比多D耐性!

我阿媽同你一樣睇法,我唔可以硬碰硬,不過有時真係忍唔到。

放開點

回覆:S-Kwok 的帖子

送給大家以下男拔萃楊sir最近中學早會的分享。除了開場白開頭少少(約1分鐘)用英文外,其他約8分鐘全是廣東話,精彩!
http://youtu.be/LNf3G4900cg
超級感動,父母們會更有更深共鳴,不妨一起看👍'

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 我阿媽同你一樣睇

我阿媽同你一樣睇法,我唔可以硬碰硬,不過有時真係忍唔到。 ...
你慢慢改啦!小朋友一樣要慢慢改,大家都比D空間!

尋晚我大囡俾老公鬧左好耐, 鬧佢成日hea hea 下, 好似唔緊唔緊咁, 佢大個已中學, 鬧到個女反晒面, 我見到咁都好心痛, 細囡今同我講, 佢問爸爸做乜咁惡, 唔鐘意爸爸咁

尋晚我禁住我老公, 唔係鬧得重顛, 今晚返到屋企要開解下大果個

引用:尋晚我大囡俾老公鬧左好耐,+鬧佢成日hea+h

原帖由 kayi0556 於 15-03-26 發表
尋晚我大囡俾老公鬧左好耐, 鬧佢成日hea hea 下, 好似唔緊唔緊咁, 佢大個已中學, 鬧到個女反晒面, 我 ...
咁陰公呀!
你做呀媽辛苦啦!
你都可以試下聽你老公講下,佢都係緊張個女,忍唔到先咁!

引用:Quote:原帖由+kayi0556+於+15-03-26+發表尋

原帖由 wan_sosin 於 15-03-26 發表
咁陰公呀!
你做呀媽辛苦啦!
你都可以試下聽你老公講下,佢都係緊張個女,忍唔到先咁!
緊張不是理由!

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-26+發表

原帖由 skkeung 於 15-03-26 發表
緊張不是理由!
緊張當然唔係理由,亦唔可以因為咁鬧女!但如果唔處理感受,第日只會重演,如果因為老公做得唔啱,同佢抗衡,只會加重問題,第日想個老公聽下個老婆意見就仲難,一家人體諒咗先!攪到無計傾就唔好!

引用:Quote:原帖由+skkeung+於+15-03-26+發表緊

原帖由 wan_sosin 於 15-03-26 發表
緊張當然唔係理由,亦唔可以因為咁鬧女!但如果唔處理感受,第日只會重演,如果因為老公做得唔啱,同佢抗衡 ...
出發點好不代表方法正確!

好耐無睇自已個帖, 鬧完個囡, 和好返, 佢肯自已温, 派卷回來100分, 中文默書, 佢好少拿滿分的, 希望佢日後佢自已會自覺學習,態度積極,  我自已又好好控制情緒, 各位家長, 大家一齊努力.

http://goo.gl/wZaoET <-- 對孩子發火後,如何快速和孩子修復關係

或許因為孩子的一些言行舉止惹得我們失去耐心或怒不可遏,或許因為工作、生活中的種種不盡人意,亦或自己的脾氣本就暴躁易怒,作為父母,我們很難永遠溫和親切、冷靜不失態,有時候不免會對孩子發火,可過後又覺得愧疚自責、後悔不迭。那麼對孩子發火後,我們如何快速和孩子修復關係,降低甚至杜絕對孩子造成的傷害,保持良好的親子關係呢?

有時候我們難免對屢教不改的孩子大動肝火。但愈小的孩子愈不了解成人,愈容易將所有的錯歸咎在自己身上,而且會想:“爸媽不愛我了”。當孩子的心被我們傷害了的時候,我們應該怎樣跟孩子重修舊好呢?楊瀾在談子女教育時說過,不要做情緒化的媽媽。或許成人的世界有眾多不愉快的事情,可你的孩子是無辜的,他不是你的“出氣筒”,不要把生活的不滿發洩在孩子的身上。

1.首先你要跟自己和好

父母在意識到自己管教失控後的第一個念​​頭通常是“自責”。看著孩子受驚嚇唯唯諾諾的樣子,衝動過後的父母又懊悔又心酸,很多家長在“風暴”過後,都忍不住用盡方式去彌補、修復親子關係。家長往往一心一意“哄”孩子,很少反思、了解自己,以至於下次同樣被沖動的情緒沖昏頭腦,陷入惡性循環。因此家長要以“學到經驗”的心態原諒自己,跟自己和好,之後才可能用放鬆的心情與建設性的方式,和孩子建立親密的親子關係。

“這麼簡單的字你還寫錯了!”“錯了,這道題又錯了”

反思當時的情緒狀態和孩子重修舊好前,不妨自己先反思當時管教失控的原因是什麼?是因為當時因為某件煩心事而心情很差?是因為身體不舒服?還是因為一再說教很多次都沒用,覺得自己失去耐性了?

重新整理思緒如果你已經找到自己發脾氣的原因,接下來就是要重新思索自己想要什麼,以及可能的解決辦法。例如:發現自己特別在意孩子頂嘴,是因為他講話的態度令人不舒服?還是自己不容許孩子有個人想法?我想要培養什麼樣的孩子?

安定自己

下次再有類似的情況發生,你不妨採用冷處理方式,比如你發現自己將要爆發時,先離開現場冷靜一下,或者喝杯水,給自己緩衝的時間。你也可以在心中默念“冷靜冷靜”整理一下情緒。

2.跟孩子和好六個步驟

當你已經順利地找到自己情緒失控的原因,並且已經對下次同類事件準備好預案,那麼接下來就是要思考如何跟孩子和好。

第一步:向孩子坦誠你的錯誤其實,只要我們示弱,孩子很容易原諒我們的。家長不妨蹲下來跟孩子解釋剛才自己為什麼發脾氣了,請求他原諒自己的一時衝動,讓他知道你的情緒已經平復了,而且無論如何你都是愛他的。比如:“媽媽很抱歉,剛剛有沒有嚇到你?現在心情還好嗎?”鼓勵孩子將心裡的感
受說出來,以防憋在心裡留下陰影。

第二步:讓孩子知道你學到的經驗家長對孩子發脾氣往往只是很籠統地罵孩子“你怎麼這麼不聽話”,然後孩子其實根本不知道自己哪裡做錯了。所以在求原諒的時候,不妨跟孩子解釋你這次反思學到的經驗:“媽媽再怎么生氣、傷心,也不應該那樣說話。如果媽媽下次說’我很生氣,因為你跟我說你要上床去睡覺,卻還在玩玩具,我有受騙的感覺。’這樣講,你會不會了解呢?”這樣孩子下次便更容易懂得你的意思。

第三步:問問他,你想媽媽下次怎麼辦孩子喜歡受到尊重的感覺。當孩子確實屢教不聽,而你對此又很生氣的話,你不妨主動出擊,保證自己下次不再隨便發脾氣,但是相同的錯誤再次發生,孩子想媽媽怎麼做。“當媽媽很生氣時,如果以這件事來說,你希望媽媽怎麼說,你才會了解呢?”“下次發生同樣的事情,你不想媽媽發脾氣,你要怎麼做呢?”。

第四步:下次讓孩子主動提醒你經過這次事件你可以和孩子來個小約定,“下次媽媽再發脾氣的時候,你主動提醒媽媽’不要生氣’,好不好?”這樣的方法既能控制好自己的情緒,避免發生傷害事件,又能讓孩子意識到媽媽會生氣,自己是不是也做錯事了。

第五步:回到事情原點,就事論事孩子對於你剛才的情緒失控表示理解了,但為了避免同樣的應激事件再次發生,家長就應該針對這件事,好好給他上上教育課,提醒孩子下次不要再犯錯了。比如:“剛剛媽媽叫你吃飯收玩具時,你說的跟做的不一樣。如果再一次,你可以怎麼做,不會讓媽媽覺得你在騙我。”然後討論這件事可以怎麼解決,孩子也就懂得下次該怎樣做得更好了。

第六步:謝謝孩子的原諒跟孩子和好的最後一步,不忘謝謝孩子的原諒,你可以和孩子勾勾指頭,約定彼此生氣時的表達方式不能傷害自己和別人,不隨便發脾氣,而是要用適當的方式表達出自己的心情及想法。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

catiou627 發表於 15-4-1 12:58
好耐無貼自已個帖, 鬧完個囡, 和好返, 佢肯自已温, 派卷回來100分, 中文默書, 佢好少拿滿分的, 希望佢日後 ...

真好!媽媽同個女都進步我咁快!
‹ 上一主題|下一主題