用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
樓主: catiou627
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-03-21+發表因為

原帖由 wan_sosin 於 15-03-21 發表
對學習英文來說,我贊成學phonics未必是最好方法!但我聽我一位教中學英文的老師朋友講,如果唔打算將來英 ...
我覺得學phonics又唔一定每個小朋友學完就識用,至少,我身邊好多小朋友都係咁。
以前我讀書嗰年代冇phonics, 但我自己會識得拆字串同讀。所以我嘅unseen dictation都唔差㗎

回覆 S-Kwok 的帖子

我覺得是phonics加好記性,所以個細路差唔多不用温習串字,會不會大d無咁好記性就唔知。加上初小英文太淺,佢地當然不用温習。我好讚同佢識都要佢温習,良好學習態度好重要。
我同你一樣都比佢找自己方法温書,不過之前自由度太大,現在要改變一吓。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-21+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-03-21 發表
我覺得學phonics又唔一定每個小朋友學完就識用,至少,我身邊好多小朋友都係咁。
以前我讀書嗰年代冇phonic ...
學得好與唔好,都要睇語文能力,能力高,自然會懂!相反就困難了!學習方法都要按個人能力!
題外話,通常學校用一套方法教全班學生,所以會有學生學得好,有學生會唔明!

S-Kwok 發表於 15-3-21 17:13
可以比些例子嗎?
其實有d空泛,我仲摸索緊,未必表達到出黎
我希望佢地學得闊d,學得越多,越知道自己不足既地方,越會自己去填補,我唔想由我提供資源畀佢地中學前學得深學得快,中學時有機會有能力自己去學得深入,去學跟學校考試冇關既內容都冇所謂,呢個係我既奢望

唔知你明唔明我講乜,因為我講得有d混亂,簡單d講個例子係唔希望要補習,補返學校教既野,要課外學就學d學校冇教既知識 (課外書或網上資源),再重申一次,係奢望,不過真心希望做到
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-03-21+發表我覺

原帖由 wan_sosin 於 15-03-21 發表
學得好與唔好,都要睇語文能力,能力高,自然會懂!相反就困難了!學習方法都要按個人能力!
題外話,通常 ...
學習好多時取決於個人天資,但很多父母都不認同,成積唔好就是小朋友懶!

little_yolky  我個人認為天資7成, 勤力3成   發表於 15-3-26 13:17

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-21+發表

原帖由 skkeung 於 15-03-22 發表
學習好多時取決於個人天資,但很多父母都不認同,成積唔好就是小朋友懶!

...
成績唔好賴小朋友懶<=我身邊真係有咁嘅人。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-21+17:13+可以比

原帖由 MASAYA 於 15-03-22 發表
其實有d空泛,我仲摸索緊,未必表達到出黎
我希望佢地學得闊d,學得越多,越知道自己不足既地方,越會自己 ...
好抽象,不過我諗我明。我都希望可以係咁

skkeung 發表於 15-3-22 19:24

...
是的,如果天資平庸,再勤力都未必追得上,父母有過高期望,小朋友更加會無信心!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-21+09:41+其實

引用:Quote:skkeung+發表於+15-3-22+19:24+學習

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-23+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-03-23 發表
我好慶幸,自己小學時,遇到一個同學,真係無天資,但好勤力,但成績都麻麻。所以,我一早已明白讀書除咗勤 ...
雖然如此,這類人雖非讀寫材料,但出來工作都可以做得好好,勤力又盡責!有人讀書唔叻做嘢叻!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-03-23+發表我

原帖由 wan_sosin 於 15-03-23 發表
雖然如此,這類人雖非讀寫材料,但出來工作都可以做得好好,勤力又盡責!有人讀書唔叻做嘢叻!

...
這種情況,大有人在! 小學叻,唔代表中學叻!

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+15-03-23+發表我

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+15-03-21+發表因為

原帖由 IloveJJ 於 15-03-23 發表
學phonics的確幫唔到提高英文程度,但卻係幫到慳時間去串字,我細個既屋邨小學,學校無啦啦安排咗幾堂phoni ...
啱呀!慳D時間做其他嘢好過!我細個就係花太多時間只係串生字,自己本身已經唔係語文強嘅人!又係成日串極都好快唔記得!
另外,我仔小一,我都覺得常識讀嚟晒時間,學習校園,家居,公園呢D,唔學都會識,呢代父母多數有見識,唔會比唔到呢類生活常識比小朋友!我仔都話常識悶,我都唔想佢用太多時間溫呢D,記得生字已經夠!不過呢D係個人睇法,每人學習方向,方法唔同!

IloveJJ 發表於 15-3-23 09:58
學phonics的確幫唔到提高英文程度,但卻係幫到慳時間去串字,我細個既屋邨小學,學校無啦啦安排咗幾堂phoni ...
其實呢d時間一定要付出既,睇下係幼稚園定小學既0者,咁我從來冇打算考直私小學,所以幼稚園就冇畀佢學過關於學術既野,同埋如果有其它問題,我第一樣放棄就係串字,因為我深信高小前呢個問題會自動解決,不過我冇根據既
Learning to Read, Reading to Learn.

wan_sosin 發表於 15-3-23 10:25
啱呀!慳D時間做其他嘢好過!我細個就係花太多時間只係串生字,自己本身已經唔係語文強嘅人!又係成日串極 ...
我女都係唔溫常識,因為呢間學校而家教個d都係基本中既基本,其實呢d應該幼稚園時從父母身上就已經學識,遲d有時事題先見真章,都係個句,中文小學中文有基本閱讀能力就上堂可以吸收到,係英文output比其它差d囉,其實唔急既,有排都未到呈分試

因為自已流感病左, 無入黎幾日, 原來大家發表好多意見, 爬完文, 原來講到去phonic.
好認同大家, 我應該令小朋友自已有學習動機, 我第二日同個囡傾個計, 大家都開心返, 我要繼續努力, 同控制好自已EQ.

Jane1983  加油!  發表於 15-3-23 13:24

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-23+09:58+學pho

引用:有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢

原帖由 MASAYA 於 15-03-17 發表
有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢覺得成績唔好,緊張既係父母而唔係自己

如果佢覺得成績唔好冇所 ...

MASAYA 發表於 15-3-23 11:13
我女都係唔溫常識,因為呢間學校而家教個d都係基本中既基本,其實呢d應該幼稚園時從父母身上就已經學識,遲 ...

如果串字能力係因為一直沒有花工夫,所以仍需要時間,咁早晚會跟到.

但如果真係能力問題,好似我呢類,串字近乎讀寫障,咁時間要更長,我到依家,個仔有時寫錯隻字,我都有本事睇唔到出嚟.

MASAYA  今個學期完左再檢視   發表於 15-3-23 13:37
‹ 上一主題|下一主題