用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
樓主: catiou627
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

little_yolky 發表於 15-3-20 16:44
我果個又係咁, 第二日中測, 放工見到佢仲係度睇無謂書唔溫書, 話佢, 佢就答:媽咪, 我要睇多D呢D閑書, 溫書 ...
其實溫書係想佢唔識或唔熟既溫返識,咁如果佢已經識仲駛唔駛溫足預定時間?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-3-20 16:59
其實溫書係想佢唔識或唔熟既溫返識,咁如果佢已經識仲駛唔駛溫足預定時間? ...
其實無預定溫書時間, 不過, 就係見到佢第二日測考仲唔溫書, 就唔順眼。
老實講, 我好少見到佢溫書, 問佢次次都話溫左, 次次都話識, 我真係唔知佢幾時溫書的。由小一到依家小二, 只係見佢溫過中英默書, 因為佢興抄生字, 不斷抄, 所以見過佢抄書。其他無見過佢溫。

上學期考音樂, 問佢話識, 考咗個60分返嚟, 我差D暈咗, 佢話因為唔夠瞓, 因為老師無講實邊日考, 啱啱前一晚遲咗9:00至瞓, 所以考試時發咗夢, 總之, 佢好多理由的。

回覆:鬧完阿囡, 個心好唔舒服.

我都試過同小一囡温默書,温極唔識,叫佢串多幾次係都唔理你,真係好火

引用:Quote:little_yolky+發表於+15-3-20+16:44+

原帖由 MASAYA 於 15-03-20 發表
其實溫書係想佢唔識或唔熟既溫返識,咁如果佢已經識仲駛唔駛溫足預定時間? ...
無論仔識唔識,我都要佢温,目的係培養習慣及責任感。

我仔小一,開學時,已經慢慢引導、跟他慢慢調節。到依家,開始習慣老師有默書日期、範圍就跟我講一聲,然後自己寫低喺日曆mark低幾時測、考或默。諗吓自己要幾時温習,寫低温習日期。每日做完功課執書包時,睇吓嗰日曆,澡完涼或最遲食完飯温書。即使明知佢識,都會要佢温,跟手幫佢默。若係測驗考試,如常識課,我就會問問題,然後要佢寫答案,當佢寫答案時,就會發現有字唔識寫,然後就知道自己要寫吓生字,過程中,我唔會話比佢聽點温,佢要自己摸索,希望漸漸令佢摸索點温書。

回覆:鬧完阿囡, 個心好唔舒服.

不過每個小朋友、家長嘅做法都唔一樣,最緊要啱自己

S-Kwok 發表於 15-3-20 23:32
無論仔識唔識,我都要佢温,目的係培養習慣及責任感。

我仔小一,開學時,已經慢慢引導、跟他慢慢調節。到 ...
呢個方法幾好,因為我唔想初小放咁多時間去眼前分數,所以我係先同佢默一次,唔識個d先溫,咁佢就好被動,一直諗緊點改善,而家應該叫佢寫低去日曆,等佢要求我同佢默,畀返個責任佢
中英測考都只係當默書咁溫,平時做功課已經當溫習;數學就口問幾題,發現冇理解錯就算,其實諗緊數學係咪需要計多d去應付高小;常識冇溫,有訂報紙,不過唔知佢有冇睇;宗教就背金句

暫時咁樣讀落,成績不似預期都係英文串字,我都唔知係方法問題定串字係佢弱項
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:好明白呀,我都有試過,功課、溫習或成績方

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-20+23:32+無論仔

愛之深、責之切

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-20+23:32+無論仔

原帖由 MASAYA 於 15-03-21 發表
呢個方法幾好,因為我唔想初小放咁多時間去眼前分數,所以我係先同佢默一次,唔識個d先溫,咁佢就好被動, ...
仔學校英文只考writing 同 reading, 所以無做exercise或温習。但每日有睇書。如果你小朋友spelling唔得,會唔會係佢phonics方面未能掌握得到,可以教吓佢點拆字串嗎?

中文我會根據範圍同之前嘅測驗、考試模式自己出一次卷,仔做之前都無温,靠平時做功課、温習(每星期一次嘅讀課文、普通話拼音或默吓字),最近開始每星期揀一篇詩如唐詩詠鵝讀吓、講解吓,為高小、中學文言文打抵(不過咁做都唔知啱唔啱)。

數學我會測、考前比仔做吓exercise 或出返喺學校做錯嘅題目,邊樣唔穩陣就做邊樣(通常一個topic做一至兩個練習),有時雖然明白概念,但面對文字題,我會覺得做多啲係好啲,可以接觸多啲題型。以前我讀中學時,數都係靠做多啲先能熟能生巧。所以依家測考前我會咁樣比仔做,等佢知道測考前要要怎樣處理比較唔穩陣嘅topic。

MASAYA  冇教phonics  發表於 15-3-21 14:06

呢個方法幾好,因為我唔想初小放咁多時間去眼前分數,所以我係先同佢默一次,唔識個d先溫,咁佢就好被動, ...
我覺得如果時間容許,可以比小朋友自己摸索吓點温習,為上到高小、中學舖路,始終讀書嘅係佢地,到時我已愛莫能助,一定要靠佢自己温習,現在只有讓他慢慢摸 引導吓佢點温習。

IloveJJ 發表於 15-3-21 09:41
其實明知問題係串字,點解唔去學phonics?
因為只係相對較差, 唔算好大問題, 之前爬文見phonics係主要為識睇識讀, 小孩串字有幫助, 長遠反而唔係咁好

回覆 little_yolky 的帖子

食到第三日antibiotics終於退左燒,肯定佢洗手不夠乾淨,本身個人衛生又差!希望佢今次會改善吓佢個人衛生問題,今次係底燒多,完全是無鼻水,只是咳得好勁。星期一該可以返學,不過我同老師講左唔准佢除口罩。  第一天返學補考三科,佢重想一次過考唒五科,如果聽佢講我肯定世上是最蠢的媽媽。

S-Kwok 發表於 15-3-21 11:26
我覺得如果時間容許,可以比小朋友自己摸索吓點温習,為上到高小、中學舖路,始終讀書嘅係佢地,到時我已愛 ...
除左默書, 其它都佢自己摸, 課外畀佢橫向學習, 縱向留返自己0係學校學, 都係為左讀中學鋪路

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-21+11:26+我覺得

除左默書, 其它都佢自己摸, 課外畀佢橫向學習, 縱向留返自己0係學校學, 都係為左讀中學鋪路 ...

請問什麼是橫向學習?

S-Kwok 發表於 15-3-21 15:03
請問什麼是橫向學習?
即係課外唔學深唔學快, 學d學校唔會教既知識, 對小學成績冇幫助, 但相信長久既學習有益處, 即係以前d人講既淵博, 不過只係我既希望, 結果係點就睇佢自己做化
我覺得學校學習只係框架, 內容係靠自學填入去

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-21+15:03+請問什

即係課外唔學深唔學快, 學d學校唔會教既知識, 對小學成績冇幫助, 但相信長久既學習有益處, 即係以前d人講既 ...
圍棋算唔算?

S-Kwok 發表於 15-3-21 15:54
圍棋算唔算?
有學圍棋, 不過唔係指呢類

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-3-21+09:41+其實

因為只係相對較差, 唔算好大問題, 之前爬文見phonics係主要為識睇識讀, 小孩串字有幫助, 長遠反而唔係咁好 ...
對學習英文來說,我贊成學phonics未必是最好方法!但我聽我一位教中學英文的老師朋友講,如果唔打算將來英文要學到很高深!學phonics係可以幫到小朋友!
咁當然我哋細個都無學phonics, 都無話唔得!

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-3-21+15:54+圍棋算

有學圍棋, 不過唔係指呢類
可以比些例子嗎?

‹ 上一主題|下一主題