用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
樓主: catiou627
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

引用:回覆+little_yolky+的帖子你果然勁!不過

原帖由 scyauchris 於 15-03-17 發表
回覆 little_yolky 的帖子

你果然勁!不過我有時唔忍得佢唔打算温書的態度,另外我女是無咁易鬧哭!   ...

哈哈!我個仔都試過話唔溫書,我見佢堅持,我就由佢,測完驗佢自己見到,得唔到佢預期個成積,佢之後就比較願意溫書,但都唔好望佢真係好努力嗰種,但起碼都會做返多少!

樓主唔洗太急,小一嗟,唔溫書當買個教訓,個代價仲比得起!其實依家小朋友讀書都已經有唔少壓力!做家長要鼓勵多D佢哋!

回覆 catiou627 的帖子

努力呀!我白間的感受給大家一些畤問

你令我諗返起大囡岩岩升上小一的時候, 我又係因為默書, 佢温唔識, 鬧完佢, 我自己走入房喊, 壓力爆登, 之後同c6 相量都係要outsource 出去俾人做

講真, 果時真係少d eq 都唔得, outsource出去雖然搵左幾個先搵岩心水,
但我始終覺得我想留返我放工返黎開心親子時間

catiou627 發表於 15-3-17 15:05
唔知同邊個講好, 只有係呢度講, 尋日噴晒火鬧個讀小一既囡唔温習, 去到九點都默唔到一次默書, D字又唔識,  ...
噴火後記住找機會和好呀!小朋友雖然好似好快忘記,但日積月累,一定會影響親子關係,可以的話,都給小朋友一個下台階,冷靜後再給她鼓勵說話,最好多些給她擁抱,我覺得愛是最大推動力。題外話: 小朋友日漸長大,要珍惜擁抱他們的機會!

我覺得要盡快令佢明白係佢的事,習慣自理,自動波。家長私下補漏。磨擦少好多

最近測驗,日日都罵,無晒心機。明知無用,但真係忍唔住

好明白呀,我都有試過,功課、溫習或成績方面我比較睇得開而且唔會太嬲,令我最火滾既係囝囝既自理問題,經常跌野倒瀉野呢d已經算、但開大沖涼抹身塗潤膚膏刷牙每每要用一個鐘時間,洗手間已經有個時鐘比佢睇,同佢分析過每個步驟所需時間。。。總之,稍為冇盯住佢,佢就一定超時一倍,明明果晚係有充裕時間就寢都變成遲,第二朝又唔多願起床

每當閙完佢,又有d後悔,始終佢7歲都未夠

scyauchris 發表於 15-3-17 15:24
每日要鬧的事情太多……我都試過狂丙佢,不過丙完又如何,佢唔會改!

小一其實重好細! ...
我都心同感受, 每日要鬧既事情太多, 時好時壞, 真係激死人, 希望大D會好D

樓主, RELAX ! 書是她讀不是你讀, 初小放手讓他們知道自己點樣去學習吧 ! 

我囡都是小一, CNY玩得太開心,功課做漏,默書未溫 ! 
返學前我才簽手冊CHECK她功課,做漏哂,她要假期最後一日自己在家做好,
默書我提過她未溫,前一晚都是懶洋洋,後果是7X分 !

她見咁底分。。我即時解釋一番,這是不溫書的後果 !
她仿似明白,雖然下次默書是EASTER之後,都話現在開始溫

subb 發表於 15-3-19 10:39
樓主, RELAX ! 書是她讀不是你讀, 初小放手讓他們知道自己點樣去學習吧 ! 

我囡都是小一, CNY玩得 ...
好似大家個長假都好開心下, 我哋又係, 不過係聖誔, 已經叫咗佢快D做好假期功課同溫書, 點知, 功課係做好, 書就唔記得溫。返學第三日就要中默, 仲要係背默, 老師提佢哋要默書, 成班同學好似發緊夢咁, 個個都唔知發生乜事, 都幾好笑。

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-3-17+22:19+

原帖由 wan_sosin 於 15-03-17 發表
仔試過因為想睇書,話留返聽日先温書(實情係聽日已經要做assessment), 佢嘅心態唔係唔温,係有另一樣嘢吸引咗佢。我同仔講,你唔温書,就食完晚餐上床瞓覺,咩都唔可以做。原因係我地要明白自己做人嘅責任,一個小朋友,有權玩、做自己鍾意嘅嘢,但亦有需要做好自己嘅責任,不能因為玩而唔盡責。正如父母不能因為玩而唔返工、唔照顧家人、阿媽唔煮飯。
這只是我個人見解。

另外,可以問吓小朋友點解唔温書/唔想温書,了解後再處理

引用:有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢

原帖由 MASAYA 於 15-03-17 發表
有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢覺得成績唔好,緊張既係父母而唔係自己

如果佢覺得成績唔好冇所 ...

學習動機係好緊要,有好嘅學習動機係一個很好嘅推動力。有時,可能要引導小朋友自己去揾學習動機,效果可能比起我地話比佢聽更好。

不過,小朋友有時都會因為玩/其他事情,暫時忘卻了自己嘅學習動機

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+15-03-17+發表

原帖由 S-Kwok 於 15-03-19 發表
仔試過因為想睇書,話留返聽日先温書(實情係聽日已經要做assessment), 佢嘅心態唔係唔温,係有另一樣嘢吸 ...
我都同你一樣,唔溫書就要早D瞓,休息多D!
我個仔6歲,小一,不竟係男仔,我會比空間機會佢自己摸索,只要唔係真係懶同好唔認真!我會調節鬆緊!反而爸爸有時有D緊張,我叫佢唔洗咁急,男仔讀書,無咁快發力!

little_yolky  我個就算溫書都要早瞓  發表於 15-3-20 16:46

回覆:鬧完阿囡, 個心好唔舒服.

我都明要冷靜,雙職家長點舒緩自己壓力?我同c6 放工返到去,見到功課未做完,無名火起,我都想日日個家都溫馨呀

回覆 wan_sosin 的帖子

Same here.  I will tell my kid to go to bed early the week before the exam.  During the exam week, he will go to bed around 8ish and probably fall asleep around 9 pm.  

wan_sosin  good  發表於 15-3-20 03:08

要慢慢睇返你地之前個post.  阿女燒左六日都未退,昨天開始antibiotics打隻菌,但都未退到。每日早上充滿希望,late afternoon就好失望!

wan_sosin  take good care  發表於 15-3-20 03:08

回覆:annie40 的帖子

贊成你的意見

S-Kwok 發表於 15-3-19 12:36
仔試過因為想睇書,話留返聽日先温書(實情係聽日已經要做assessment), 佢嘅心態唔係唔温,係有另一樣嘢吸 ...
我果個又係咁, 第二日中測, 放工見到佢仲係度睇無謂書唔溫書, 話佢, 佢就答:媽咪, 我要睇多D呢D閑書, 溫書至會快的。真係嘔血

不過我無理佢, 因為到時唔識佢就會知死了, 我由得佢睇。

scyauchris 發表於 15-3-19 22:44
要慢慢睇返你地之前個post.  阿女燒左六日都未退,昨天開始antibiotics打隻菌,但都未退到。每日早上充滿希 ...
Take care! 高唔高燒, 我果個上上星期高燒到40.1度, 入咗醫院住咗5日, 中咗H3N2。夜晚黑會高燒D (唔知點解), 所以, 我夜晚都會唔瞓密密手同小朋友探熱, 如果燒到38以上, 都會拍醒佢食退燒藥。
‹ 上一主題|下一主題