用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 鬧完阿囡, 個心好唔舒服.
go

鬧完阿囡, 個心好唔舒服. [複製鏈接]

唔知同邊個講好, 只有係呢度講, 尋日噴晒火鬧個讀小一既囡唔温習, 去到九點都默唔到一次默書, D字又唔識, 我唔比佢再温, 要佢訓覺, 佢又喊晒要温埋先訓, 果刻好嬲, 一手秤佢去厠所, 要佢刷牙訓覺. 要温又唔早D温!  佢喊晒, 最後我同佢選了一些深的字, 默完就訓......嬲, 唔係因為佢唔識, 係因為佢態度, 越來越懶, 以為上段成績好, 跟住就唔温習. 鬧完佢, 個心真係好唔舒服, 希望今次後, 佢會自覺温習.
   5    0    0    0

有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢覺得成績唔好,緊張既係父母而唔係自己

如果佢覺得成績唔好冇所謂,咁先要佢了解而家讀書為乜,為讀書而讀書正常個個都唔會緊張個成績,但讀書為乜係個個家庭都有唔同睇法,父母覺得出發點係合理可以同小朋友慢慢傾

讀唔讀到書其實好睇學習動機
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-3-17 15:15
有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢覺得成績唔好,緊張既係父母而唔係自己

如果佢覺得成績唔好冇所 ...
嗯~~明白.....的確係要佢自己明白, 要有學習動機, 才會自覺. 多謝提醒.

MASAYA  加油   發表於 15-3-17 15:24

每日要鬧的事情太多……我都試過狂丙佢,不過丙完又如何,佢唔會改!

小一其實重好細!

scyauchris 發表於 15-3-17 15:24
每日要鬧的事情太多……我都試過狂丙佢,不過丙完又如何,佢唔會改!

小一其實重好細! ...
硬碰硬, 只會兩個都受傷害, 成晚諗起佢個淚流滿面的樣子, 自已都訓唔好......到而家. 下次提醒自已, 要好好控制自已情緒.

catiou627 發表於 15-3-17 15:05
唔知同邊個講好, 只有係呢度講, 尋日噴晒火鬧個讀小一既囡唔温習, 去到九點都默唔到一次默書, D字又唔識,  ...
係, 小一時做家長要好忍得, 我女女有時都係咁, 英文默書得6X分, 因為溫唔熟, 連續兩次都係咁, 我繼續忍。因為佢平時好乖, 老師問佢係唔係無溫書, 佢開始緊張, 主動要求我幫佢預默, 叮, 搞掂咗。

知恥近乎勇, 佢自己知衰就會有改善既空間, 最怕佢唔知衰啫。

little_yolky 發表於 15-3-17 16:06
係, 小一時做家長要好忍得, 我女女有時都係咁, 英文默書得6X分, 因為溫唔熟, 連續兩次都係咁, 我繼續忍。因 ...

我囡面皮好簿, 應該知"恥", 好!下次忍! 希望好似你囡咁-->搞掂咗

catiou627 發表於 15-3-17 16:12
我囡面皮好簿, 應該知"恥", 好!下次忍! 希望好似你囡咁-->搞掂咗
一定要忍呀, 我發覺唔理你鬧到幾金, 過一排小朋友乜都唔記得, 只記得阿媽好惡咁鬧佢哋

學術上我真係好忍得架, 因為默書分計入考試分入面, 一學期四次, 衰咗兩次我都仲無出聲, 我好勁架。

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 15-3-17 16:06
係, 小一時做家長要好忍得, 我女女有時都係咁, 英文默書得6X分, 因為溫唔熟, 連續兩次都係咁, 我繼續忍。因 ...
我都係用咁嘅approach,等成績差時老師話佢仲好,唔駛勞氣。

你女乖而巳,我女呢招都唔得
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆:鬧完阿囡, 個心好唔舒服.

為乜?

little_yolky  唔好咁啦,佢知後悔喇   發表於 15-3-17 17:20

做亞媽,好少無試過發癲鬧仔女,你做咗,覺得over,咁以後吸取經驗,吾好咁做。小朋友錫番氹番,好快吾記得。

回覆 little_yolky 的帖子

你果然勁!不過我有時唔忍得佢唔打算温書的態度,另外我女是無咁易鬧哭!  

scyauchris 發表於 15-3-17 17:20
回覆 little_yolky 的帖子

你果然勁!不過我有時唔忍得佢唔打算温書的態度,另外我女是無咁易鬧哭!   ...
都係樓上講, 阿女本身係乖的, 佢從來唔會「唔打算溫書」, 只會溫唔夠以為自己溫夠, 或爸爸唔記得貼測默範圍响月曆, 搞到默書前一日老師提先知死咁樣。不過, 我個女一喊, 就有如黃河缺堤, 一發不可收拾。

brrbaby2007 發表於 15-3-17 16:30
你女乖而巳,我女呢招都唔得
係, 阿女整體可以話係乖的, 所以唔同人要用唔同招數, 依家父母真係要熟讀孫子兵法。

引用:唔知同邊個講好,+只有係呢度講,+尋日噴晒火

原帖由 catiou627 於 15-03-17 發表
唔知同邊個講好, 只有係呢度講, 尋日噴晒火鬧個讀小一既囡唔温習, 去到九點都默唔到一次默書, D字又唔識,  ...
點解閙完下次會自動温?

引用:有時可以試下畀佢自己承受個後果,唔好畀佢

原帖由 MASAYA 於 15-03-17 發表

如果佢覺得成績唔好冇所 ...
有料到!

樓主,知道你一定好吾舒服!
我相信好多呀媽都經歷過呢種難受!我都有!
不過...吾好吾開心咁耐,你囡囡學做小一生,我地又何嘗吾係學做小一家長?!
換個角度睇,囡囡都夠大了解大人會有嬲、有不滿,但吾會大吵大鬧個不停,照樣繼續愛我!都算係一齊上一堂課!
一齊加油!

算啦,一次半次,等默成績出咗,再檢討下次早啲溫,以免搞到佢有情緒病!

回覆 catiou627 的帖子

跳出框框想,孩子的學習是一生一世的事,
九點仍未溫習,深字未溫好,怕老師駡,怕媽媽的責難,是當下的事。

與一生一世的事相比,當下的事,是微不足道了。

嘗試靜心聽聽女兒已說出和未說出的話,聴不到,不明白,再聽,一定聽得到的。

世上沒有已經畢業的媽媽,只有跟孩子「一起成長」的媽媽。媽媽以為自己成長了,超有準備地去「教」,是自欺欺人吧!孩子的心走是愈走愈遠了。

告訴女兒媽媽很想她當位有責任有愛心的可人兒,請她幫助媽媽去幫助她。

凡事換個角度,換轉角色,說話內容換個態度,事情便不一樣了。霎時間,想不出有力有方向的話,不要急,出去想想寫下,回頭再跟孩子說。

‹ 上一主題|下一主題