用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC AM vs SPK PM for K1
樓主: Honbbbtt
go

SC AM vs SPK PM for K1

引用:回覆+小曳人+的帖子 +不是老點樓主,+只是

原帖由 雲牛 於 15-03-19 發表
回覆 小曳人 的帖子

不是老點樓主, 只是佢說其實想留在 SC, 又係 target DG, SPCS 都只是保險線, 咁咪鼓 ...
間幼稚園勁到識飛,但有冇10%入到女拔?

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+15-03-19+發表回覆+

原帖由 tamagoosie 於 15-03-19 發表
據聞13/14 SC 有約30人有DG offer, 當SC 600 畢業生一半係女仔,真係約10%

tamagoosie 發表於 15-3-19 18:46
大把人無offer

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

SC 女仔真係有10% 入DG
其實應該大約 12% -15%
SPK 純粹根據往績估應該 5% -10% 入到 DG
仲要唔好唔記得好多SPK女仔根本唔會考DG
有人考到DG都未必會去讀
SPK真係進可攻退可守嘅龍幼
讀SC, 真係有人直私小學冇offer或只有2線學校offer

係咪入得SC就一定target DGS? 如果唔係非DGS/SPCC不可, 無乜幾間學校好過SPC喎.
SPK的學生雖然未必全數入番SPC, 但係%一定高過SC入DGS/SPCC好多

其實揀邊間都有風險,讀SPK升SPC,讀SC考小學,都需要家長去裝備同睇小朋友資質,唔可以靠曬幼稚園。就算真係上唔倒SPC或考唔倒出面好小學要大抽獎,都唔代表D乜,係叻既係邊度都叻,小學插班或者中學考過都得。有個fd同我講距表妹一路讀元朗小學中學,後來CityU讀law,而家好成功好高薪。名校學生第時一定成功?小朋友學習動力先最緊要。落定決心揀一間,好好努力就是了

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

你屋企附近有無170或680搭?我夜晚非繁忙時間搭巴士由沙田至香港仔都係用咗約30mins度,另日頭就南區去到紅磡再轉車去沙田又係約40mins.內,又係非繁忙時間
另外搭鐵路缐去到紅磡都係多10mins, 再𨍭紅隧巴唔塞車又係10mins度,如果真係想讀又未可以搬住𣎴如試下搵平日朝早搭下依啲路線計計時
所以搬近d會好好多,大人小朋友都唔駛辛苦,升小又有多d保障

邊間學校都有叻人
但如果spk同sc揀, 地點真係一大concern就無辦法要放棄spk了
讀了dgs, spcc or spc都不會代表一定成功, 只是以公開試track record看, 學校的成績真係令人佩服, 是大多數的叻人
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3012959&extra=page%3D1

bor_bor 發表於 15-3-20 09:57
你屋企附近有無170或680搭?我夜晚非繁忙時間搭巴士由沙田至香港仔都係用咗約30mins度,另日頭就南區去到紅 ...
我試過沙田搭682去鰂魚涌, 又係半個鐘超快~

我有個fd讀SPC中學,距話SPC校風唔好,價值觀方面,唔會比個女讀,据距所知校長一直無轉,唔知而家點。我老細女讀緊SPC小學,話教得淺考得深,一定要靠屋企教/補。我都想了解多d。

回覆:bor_bor 的帖子

樓主是pm 班, 如沒有工人帶, 父或母可以帶囡囡坐公共交通返學放學?

Anna媽媽 發表於 15-3-20 10:18
我有個fd讀SPC中學,距話SPC校風唔好,價值觀方面,唔會比個女讀,据距所知校長一直無轉,唔知而家點。我老 ...

校風唔好係邊方面?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

其實講到尾都係要睇小朋友資質, 讀到神幼又未必升到神小, 人地話99%升到都無用. 既然兩間都咁好, 就好好考慮下車程問題. 搬屋與否好過啦!!!!

回覆 brrbaby2007 的帖子

距話價值觀教育方面有d問題,好多女仔成日挂住溝仔。不過距畢業10幾年,而家點我遲下問下我老細。

回覆:Anna媽媽 的帖子

咁你点解釋paul con女仔公開試成績咁好,又掛住溝仔又讀到書,簡直係urban legend, 莫非係其他神校學生不外如是。

分享: 19間學校 2014 HKDSE成績 (按4科core subject平均 ...

booboozi  事實勝於聽聞  發表於 15-3-20 11:19
booboozi  AGREE~  發表於 15-3-20 11:18

Anna媽媽 發表於 15-3-20 10:33
回覆 brrbaby2007 的帖子

距話價值觀教育方面有d問題,好多女仔成日挂住溝仔。不過距畢業10幾年,而家點我 ...

呢點同我了解不同
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 Baggio10 的帖子

Maybe. 我唔係打手,我fd同老細咁講我就咁聼,純粹討論下

我好有興趣同你討論,敢你解釋到未呢?

回覆 Baggio10 的帖子

讀書成績同品行無關,對我來講,讀書成績不是一切。我個fd的確讀過距亦的確甘講,不過距畢業好耐,我都想知而家真實係點。

一天得 24小時,究竟點先可以又「掛住溝仔」,又揸D時間温書,有請「不是打手」Anna媽媽幫我解這疑惑。
BTW, 我C6讀灣仔男校,常遇上Paul Con女生,他感到那些女仔有点高傲,說只可遠觀,不可「溝」焉,你估我會唔會咁「無知」,信佢講嘅謊話呢!