用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC AM vs SPK PM for K1
樓主: Honbbbtt
go

SC AM vs SPK PM for K1 [複製鏈接]

引用:Quote:Honbbbtt+發表於+15-3-18+18:14+我意

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-18 發表
搵小學academic只是次要。
Btw, 你是dgjs定dgs先
Both DGJS n DGS

回覆:SC AM vs SPK PM for K1

其實nanny bus 應該唔洗1小時,如果大圍是更近,不過可能要過車。另外,Spk 是1:00上堂,通常校巴預早半小時到

認真考慮搬屋吧!

順利的話一讀就15年。咁多年的交通費和時間都好襟計。

唔住跑馬地,天后,浣沙街,康福台都好呀!

當然好有米有可以揀禮頓山

引用:Quote:Honbbbtt+發表於+15-3-17+00:43+My+g

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-17 發表
如果可搬, SPK

如果不搬, SC
Agree

如果你係target DGS, 又係DGS 舊生, 個囡又已經SC 學生,建議你繼續讀SC.

之後用呢兩年多,好好經營加強入DGS 的本錢.

引用:如果你係target+DGS,+又係DGS+舊生,+個囡又

原帖由 雲牛 於 15-03-19 發表
如果你係target DGS, 又係DGS 舊生, 個囡又已經SC 學生,建議你繼續讀SC.

之後用呢兩年多,好好經營加強入D ...
Agree

醒目開學勳章 貢獻勳章

雲牛 發表於 15-3-19 11:00

傻太 發表於 15-3-18 09:09
我反而覺得有25分應該留SC,如無就應該去SPK,點都有個back-up,同埋SPK上DGS嘅%一定高過SC。。。

讀緊嘅都話SPK入DG %高過SC
都仲叫人揀SC?!

都係嗰句:除非安排唔到返學,否則... SPK無得輸!

brrbaby2007  果d擺明老點  發表於 15-3-19 15:06
恐龍家

小曳人 發表於 15-3-19 11:17
傻太 發表於 15-3-18 09:09
我反而覺得有25分應該留SC,如無就應該去SPK,點都有個back-up,同埋SPK上DGS ...

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:如果你係target+DGS,+又係DGS+舊生,+個囡又

好多old girl 嘅女 都考唔到 DG, 你又知唔知?

穩陣起見SPK la

picture 發表於 15-3-18 21:25
認真考慮搬屋吧!

順利的話一讀就15年。咁多年的交通費和時間都好襟計。

康福台都12M了
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

SPK 有得輸㗎, 請睇另一個"SPK waiting" 帖

DG 舊生當然唔包入DG, 所以請樓主呢兩年多要好好經營

引用:Quote:picture+發表於+15-3-18+21:25+認真

原帖由 brrbaby2007 於 15-03-19 發表
康福台都12M了
可以租嫁麻。

引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+15-03-18+發

原帖由 Honbbbtt 於 15-03-18 發表
Both DGJS n DGS
咁你可能會嫌St cat 英文唔掂。

SC 入到DGS 機會有幾多?

而死谷去考DGS又有幾慘?

引用:Quote:原帖由+雲牛+於+15-03-19+發表如果你

原帖由 picture 於 15-03-19 發表
好多old girl 嘅女 都考唔到 DG, 你又知唔知?

穩陣起見SPK la
就係

SH old girl 考唔到 SH
GH old girl 考唔到 GH
DG old girl 考唔到 DG
屢見不鮮

引用:Quote:原帖由+picture+於+15-03-19+發表好

原帖由 siden 於 15-03-19 發表
就係

SH old girl 考唔到 SH
其實DG old girl 比比皆是因為讀過一年都算。especially以前移民潮,每年有人走和插班。

ST Paul coed 嘅alumni definition 就窄好多!

引用:好少SPK收住咁遠既學生 +

原帖由 Gerard 於 15-03-19 發表
好少SPK收住咁遠既學生
今年見到好多沙田人有offer

picture 發表於 15-3-19 13:34
其實DG old girl 比比皆是因為讀過一年都算。especially以前移民潮,每年有人走和插班。

ST Paul coed 嘅a ...

DG old girls唔算多,畢竟百年老校

DGJS + DGS更少

回覆 小曳人 的帖子

不是老點樓主, 只是佢說其實想留在 SC, 又係 target DG, SPCS 都只是保險線, 咁咪鼓勵一下佢.

谷細路入神校是辛苦的, 睇那些XX 王的訪問就知. 谷咗也未必入到. 咁就要睇樓主的取捨.
‹ 上一主題|下一主題