用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 聖瑪加利男女小學
樓主: 幸福花師奶
go

德雅vs 聖瑪加利男女小學   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+chingma_ma+於+15-03-25+發表

原帖由 ausumsun 於 15-03-26 發表
樓主,因為見有德雅在讀家長在,所以想借個位黎問問:好多人都話德雅谷,因為我女有offer,所以好想請教下 ...
請問那裡讀併音好? thx

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

krissi
請問那裡讀併音好? thx

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

我都想知

引用:Quote:Hellohebe+發表於+15-11-9+11:51+回

原帖由 hkpapa852 於 15-11-09 發表
對德雅小學女生, 絕對係壞消息啊! 可惜!
可能中學唔想收自己band 2生,以為可以收多d band 1 生,其實有可能相反。

lightingchung 發表於 15-11-10 07:49
可能中學唔想收自己band 2生,以為可以收多d band 1 生,其實有可能相反。
呢個係原因之一, 我覺得係唔用腦既EDB諗出嚟個份"一條龍學校微調方案"攪出嚟既.

份微調方案有以下兩個要求:
http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary-secondary/through-train/TT%20Circular_c_App%204.pdf

1. 由二零一五/二零一七年度的中學學位分配辦法開始,直屬/聯繫學校在其中一總學額中扣除留級學額和自行分配學位後,須在中學學位分配辦法下的統一派位階段,分別採用其剩餘中一學額固定的85%/25%收取其連繫小學的小六學生。

2. 為提高學生入讀私立直屬小學的機會,有關學校須由二零一六/一七學年開始,根據以下原則為清貧學生設立學費減免計劃

要收多D B2學生之餘, 仲要提供學費減免計劃? 私校無收EDB資助喎! 點解要提供減免? 係我都cut 咗條"龍"佢啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

引用:Quote:mimics218+發表於+15-3-18+10:24+德

原帖由 hkpapa852 於 15-03-18 發表
德雅最好的一班, 自行同抽獎都揀晒一線中學, 咁會直上中學既主要係B2學生好正常喎!

唔通你認為有間二線直 ...

lightingchung 發表於 15-11-10 07:49

脫勾對德中絕對有利, 但對德小學生又唔會有好大影響.
首先, 每年只有一部份BAND 2德小生選直屬德中, 為數很少, 但因直屬關係, 位少外來生唔敢選, 最後靠派位入的學生質數可能參差, 程度可能不及

脫勾後, 會吸引多些合程度/條件不錯的學生報讀, 德中有機更上一層樓

另, 到時相信德小學生想選德中, 歷史原因, 應該都有優勢, 所以脫勾對德中應該有更好的前途!

請問德中幾時正式搬?搬到那個校網?
‹ 上一主題|下一主題