用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德雅vs 聖瑪加利男女小學
樓主: 幸福花師奶
go

德雅vs 聖瑪加利男女小學  

回覆:hkpapa852 的帖子

34女校

肥win  勁呀!叻女  發表於 15-11-6 13:09
hkpapa852  恭喜!  發表於 15-3-24 14:05

引用:+本帖最後由+kirstyau+於+15-3-24+14:13+編

原帖由 kirstyau 於 15-03-24 發表

即我覺得德雅等同好多一線津小,神津除外,如我抽唔到一線 ...
agree, 德雅好嘢嚟架

回覆:德雅vs 聖瑪加利男女小學

校風良好,學生純樸,已是我心目中理想的學校。讀唔讀到書,就看學生自己的努力和家庭的支援 。深水埗小學派位,其實風險很高,入到德雅,已屬十分之好。

我大女在德雅讀了四年。感覺德雅的學術基礎打的好好。尤其是英文,平時測驗前,上網或者買練習,做五年班的練習完全沒有問題。有D練習亞女仲話太簡單。但亞女的英文在班裡是中等水平。所以我對學校的英文教學方法好有信心。數學就教快半年,中文跟返進度。廣教中。細女來緊九月都考到德雅。真心覺得呢間小學

唔知有無德雅家長可以分享下小一的書單呢?感激!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 Kaka1014 的帖子

"德雅。真心覺得呢間小學好"      <~~~ 完全同意

引用:回覆+Kaka1014+的帖子 "德雅。真心覺得呢

原帖由 chingma_ma 於 15-03-25 發表
回覆 Kaka1014 的帖子

"德雅。真心覺得呢間小學好"
樓主,因為見有德雅在讀家長在,所以想借個位黎問問:好多人都話德雅谷,因為我女有offer,所以好想請教下大家,係點谷法,擔心緊阿女吾知谷吾谷得?樓
我女k3做功課動力不算高,不太專心,有時做功課都講下無謂嘢,多數要大人陪,學校有學卷,每日只有中英少量抄寫,另外有補數學同英文,每日做數學功課,英文準備考starter,自己同她串字,每日兩三個,但係溫習同做功課好多時要利誘先乖乖完成。
以你們的經驗,小女能銜接到德雅嗎?在九月前有什麼建議可以做黎準備讀德雅呢?謝謝!

Krissi  見議学英文拼音, 對默書有幫助!   發表於 15-3-26 08:44

回覆:ausumsun 的帖子

請放心,我女早2年都係將軍澳係居屋地下的學卷幼稚園上,K3下學期先開始默生字,仲係每次默2個生字咁大把,到學期尾先叫默一句。我女暑假亦冇操小一補充,德雅老師有教小朋友一套,初頭望見書單,英文1B 2A,勁驚,我女咪唔識, 但德雅書作業唔係重點,工作紙先係精華!最緊要小朋友早訓,上堂專心聽老師講課!

同埋中英默書有預默,每個學期除去最底分1次,原意比人請病假,因請假冇補默! 另考試前個2個星期有密集式中英數測驗,係唔計成績表,等家長知道小朋唔識乜野,加緊溫習!非常有用!

Jane1983  幾有心!  發表於 15-3-26 13:32

引用:同埋中英默書有預默,每個學期除去最底分1

原帖由 kirstyau 於 15-03-26 發表
同埋中英默書有預默,每個學期除去最底分1次,原意比人請病假,因請假冇補默! 另考試前個2個星期有密集式 ...
多謝回覆,另想請問功課量如何?先謝!

功課量正常。平時6-8樣,假期試過10樣。但功課中有改正,所以平時如果功課小錯。應該會少1-2樣。平時放學後學校有功課輔導堂,如果小朋友專注D,可以完成一大半功課。

回覆:erniewellie 的帖子

我覺得適量,唔算多抄寫,返黎做多1-2小時完成!

德雅

德雅谷主要係因為課程多同深一年, 功課其實是適中的

我兩個小朋友都起德雅讀, 學術同品德教得好好, 老師好比機會小朋友, 一年3次考試(沒名次), 考試前會有密集式測驗(不計分), 不過要有心理準備家長和小朋友要好努力application才可取 A Grade (top 30%)!

聽老師講BAND 1 生約 60-70% (未能確實, 因大女未P.6)

謝謝大家的回覆!一日6~8樣功課真係吾算太多,好多津校都係甘上下。
中英默書會吾會比較難呢?
另外,聽聞德雅中學就黎搬走,德小地方會大左,大家知道係幾時搬呢?大家認為有d咩的影響?學校更受歡迎了?升中校網轉了?德小會吾會同德中拖鉤?大家可以分享下意見嗎?

謝謝你的回覆!我都有俾阿女學緊phonics,希望到時有幫助啦!

我囡囡最近一兩年也是在德小畢業,回想當年每個月要比學費,當時真覺得吾值,但比比下又覺得OK,到五六年級的時候就覺得值,因只要肯讀書,都差不多肯定派band1,因5x多位畢業生有大約三十位派到,更有十多位是派1A(最近幾年都是這些數據)。

我表妹讀緊德中高年級,個女讀緊德小,功課量每日六至七、八左右,因學校有功課堂,所以專心的話已做了一半以上。默書一學期三至四次(中英各三四㳄),小一第一個學期好簡單,英文有8-10句sentence, 另外有unseen, 中文背默一課文(短短的(,笌二學期就深d,英文成課,中文一段或一課(較長),不過範圍晨早俾左,有心每天塞d入腦吾難。至於中學搬走,早排我表妹收到問卷問所有家長意見,我表妹話反對声音好大,而老師的反對也很大,所以十畫未有一pi的

回覆 poksi 的帖子

問卷有冇提如搬,會搬去那區或仍是在深水埗區?因想知6年後40網會否少了這間女校.

回覆:mall 的帖子

問卷話搬去觀塘區,我記得係d好山卡拉的位置,所以d反對聲音咪咁大囉。